Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:03 | 02/03/2016

Η αστυνομία του Σάο Πάολο προχώρησε στη σύλληψη του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους της Facebook Inc. στην Λατινική Αμερική, με την κατηγορία ότι η εταιρεία αρνήθηκε να της παραχωρήσει προσωπικά στοιχεία ενός μέλους του WhatsApp, μεταδίδει το Associated Press. 
 

  • Η υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα SMS και να εμπλουτίσει την εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων περιήλθε στην Facebook Inc. μετά την ιστορική εξαγορά ύψους 19 δισ. δολαρίων το 2014.

Ο πρόεδρος της Facebook Inc. στην Λατινική Αμερική συνελήφθη με δικαστική εντολή του δικαστή
Μαρσέλ Μονταβέο στην βορειοανατολική επαρχία Sergipe. O Ντιέγκο Ντιζόνταν κατηγορείται ότι δεν συμμορφώθηκε σε σχετική δικαστική εντολή για συνεργασία με τις αρχές που του επιδόθηκε στο πλαίσιο έρευνας για το οργανωμένο έγκλημα και την διακίνηση ναρκωτικών.

 

Σε γραπτή δήλωσή της, η Facebook Inc. απαντά ότι οι δύο εταιρείες -Facebook και WhatsApp- λειτουργούν ανεξάρτητα και ως εκ τούτου η απόφαση για τη σύλληψη υπαλλήλου από μια άλλη εταιρία συνιστά «υπερβολικό και αδικαιολόγητο βήμα». Η WhatsApp δηλώνει ότι «έχει συνεργαστεί όσο μπορούσε, δεδομένης της αρχιτεκτονικής της υπηρεσίας της». Επίσης, επικαλείται αδυναμία να παράσχει πληροφορία που δεν έχει -στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι δεν αποθηκεύει τα μηνύματα των μελών της σε διακομιστές της.

Εντούτοις, η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μόνικα Χόρτα, αναφέρει πως Facebook και WhatsApp δεν ανταποκρίθηκαν στο σχετικό αίτημα επί τέσσερις μήνες. Δύο μήνες μετά το πρώτο αίτημα, ο ίδιος δικαστής επιδίκασε πρόστιμο 50.000 ρεάλ βραζιλίας (11.573 ευρώ) για κάθε ημέρα καθυστερημένης συμμόρφωσης, ποσό που αυξήθηκε στο 1 εκατομμύριο ρεάλ ημερησίως από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τη βραζιλιανή αστυνομία, μεταδίδει το Associated Press, η στάση του Facebook δεν είναι ανάλογη με αυτή της Yahoo, της Google και των εγχώριων εταιρειών τηλεπικοινωνιών, οι οποίες «πρόθυμα» παραχώρησαν πληροφορίες για τους χρήστες των υπηρεσιών τους για να συνδράμουν αστυνομικές έρευνες.

Το Δεκέμβριο του 2015, άλλη δικαστική εντολή επέβαλλε στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Βραζιλία να μπλοκάρουν το WhatsApp, μετά την άρνηση της εταιρείας να συνεργαστεί με την αστυνομία, με αποτέλεσμα πολλοί από τους 100.000.000 χρήστες της υπηρεσίας μηνυμάτων στη χώρα -ο μισός πληθυσμός της- να αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν επί 12 περίπου ώρες. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε δηλώσει «έκπληκτος από την υπερβολική απόφαση».

 

 

http://tech.in.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis