Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:36 | 01/10/2020

Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων αποφασίστηκε κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο κείμενο-προσχέδιο θα έχει «σαφή αναφορά στην Τουρκία», αλλά δεν θα περιλαμβάνει τη λέξη «κυρώσεις».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η Αθήνα ελπίζει πως το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, οι πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται το νέο προσχέδιο το οποίο ελπίζουν ότι θα είναι καλύτερο. Το προσχέδιο θα συζητηθεί μετά το δείπνο των ηγετών, το οποίο ξεκινάει και σε αυτό θα συζητήσουν τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου.

Μετά το δείπνο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα απέρριψε το προηγούμενο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς σε αυτό δεν υπήρχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα ζητά σαφείς αναφορές για την Τουρκία και την υιοθέτηση ενός μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων εκτιμάται ότι οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα εξελιχθούν σε θρίλερ.

Η Κύπρος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και κατά της Τουρκίας.

Για τη θέση της αυτή, ωστόσο, η Λευκωσία δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει, προτού ακόμη μεταβεί στις Βρυξέλλες ότι «οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός».
[custom:google-ads]
Πέτσας: Το κείμενο για την Τουρκία απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν ισορροπημένο

Το βασικό κείμενο που προτάθηκε στη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο, επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας.

«Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα έχει τουλάχιστον 4 πυλώνες», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Στέλιος Πέτσας με μασκα
«Ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ, να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο, αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης, επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες  μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη-μέλη και είναι αλληλένδετοι.

[custom:google-ads]
Προτεραιότητα η Λευκορωσία

Σημειώνεται πως οι 27 της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. - Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ. Το προσχέδιο δεν περιέχει παράγραφο για την Τουρκία.

«Για να υπάρξει έκδοση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε και με τις δικές μας προτάσεις», δήλωσε νωρίτερα Κύπριος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ - ο οποίος θα προεδρεύσει της διήμερης Συνόδου Κορυφής - με σκοπό να του περιγράψει αναλυτικά τη θέση της Λευκωσίας.

«Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να προκύψει κάτι, αλλά, προς το παρόν, δεν θα πόνταρα σε ένα θετικό αποτέλεσμα», συνέχισε η ίδια πηγή.

 

Με πληροφορίες από: cnn.gr, iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis