Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 08/10/2017
Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παίρνει 1.450 ευ­ρώ σύνταξη, με πάνω από 40 χρόνια πραγ­ματικής υπηρεσίας και ανεξάρτητα αν είχε και ορισμένες από τις επικίνδυνες ειδικό­τητες. Το στοιχείο αυτό έδωσε στη δημο­σιότητα ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, δεί­χνοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα, εν ενεργεία και συνταξιούχοι.
 
[custom:google-ads]
 
«Η συμπεριφορά αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, «δεν αρμόζει στην ελληνική Πολιτεία, διότι με πρωτοφανή τρόπο επηρεάζει καθοριστικά ιδιαίτερα τις ειδικό­τητες ή εξειδικεύσεις που ο νόμος χαρακτηρίζει επικίνδυνες. Για όλους αυτούς τίθεται πλέον θέμα αξιοπρεπούς επιβίωσης. Ως επικίνδυνες ειδικότητες, με νομική, ηθική και επιχειρησια­κή διάσταση, χαρακτηρίζονται εκείνες των Ιπταμένων όλων των κλάδων και κατηγοριών των ΕΔ, των αλεξιπτωτιστών, των υπηρετούντων στα υποβρύχια, των ΟΥΚ και γενικά όλου του επιχειρησιακού προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων».
 
Με τις περικοπές, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί αυτών των κατηγοριών έχουν χάσει πάνω από το 70% των αποδοχών τους από το 2010 μέχρι σήμερα. Πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τις συνταγματικές αλλά και σχετικές νομικές προ­βλέψεις,οι συντάξιμες αποδοχές όλων των λειτουργών του Δημοσίου πρέπει να είναι αναλογικά συνδεδεμένες με τις αντί­στοιχες των εν ενεργεία συναδέλφων τους, όπως και με ό,τι έχουν καταβάλει υπό μορφή ασφαλιστικών κρατήσεων και αναγνώρισης υπηρεσιών στο κράτος.
 
Αν υπάρχει εθνική ανάγκη για «αναστολή καταβολής των ακέραιων συντάξεων», όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, αυτή δεν μπορεί να είναι στοχευμένη για κανέναν λόγο. Αυτά συμβαίνουν στις... τιμημένες Ένοπλες Δυνάμεις, στα χρόνια της κρίσης, όμως, κανείς δεν σκύβει το κεφάλι από ντροπή.
 
Μειώσεις Κατρούγκαλου
 
Ανάλογου ύψους με του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ εί­ναι και οι τελικές συντάξεις για τους επίτιμους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, περιλαμβανόμενων και των μερισμάτων που λαμβάνουν από τα επικουρικά ταμεία των κλάδων τους, τα οποία επίσης, λόγω της κρίσης, έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό έπειτα και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συνταξιούχοι που έχουν το ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων ως επίτιμοι Αρ­χηγοί ΓΕΕΘΑ λαμβάνουν από 1.450 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα.
 
Παράλληλα ο ίδιος νόμος Κατρούγκαλου «κατεβάζει» τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου στα 1.471 ευ­ρώ. Η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελ­λάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κρά­τους σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβέρνηση προέβη σε «νέα περικοπή των συντάξεων, με τη μορφή ανα­στολής καταβολής μεγάλου μέρους αυτών, που επέφερε το άρθρο 13 του Ν. 4387/2016, το οποίο, μετά τις προηγού­μενες μειώσεις, εξανεμίζει το εναπομείναν ποσό αυτών, αφού τις μειώνει εκ νέου κατά ποσοστό 40%, περίπου, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση (σωρευτικά από της εφαρμογής των μνημονίων) των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών και των λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ανέρχεται σε ποσοστό 74% περίπου».
 
Παράλληλα, η Ένωση δηλώνει ότι οι συνταξιούχοι δι­καστικοί «θα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο μέσο την απο­κατάσταση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των δι­καιωμάτων τους, τα οποία θίγονται βάναυσα από τις παρα­πάνω νομοθετικές ρυθμίσεις, με την άσκηση αγωγών- προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων».
 
(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-07/10/2017)
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis