Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 28/05/2018

Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA), που συχνά χαρακτηρίζεται ως η τρελή επιστημονική πτέρυγα του Πενταγώνου, ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου ότι σχεδιάζει να κάνει ντεμπούτο το επαναστατικό drone Gremlin κάποια στιγμή το 2019. Ο εργολάβος κατασκευής αμυντικών προγραμμάτων Dynetics σχεδίασε το Gremlin να επιχειρεί εξολοκλήρου από ένα μεγάλο σκάφος - στην περίπτωση του αμερικανικού στρατού, ένα Lockheed C-130 Hercules.

[custom:google-ads]

Το σύστημα είναι πραγματικά πρωτοποριακό όσον αφορά τα drones, μετατρέποντας ουσιαστικά ένα
C-130 σε ιπτάμενο αεροπλανοφόρο. Καθώς κάθε Gremlin drone έχει το μέγεθος ενός μικρού πυραύλου, αναπτύσσεται για να επιχειρήσει και επανακτάται χρησιμοποιώντας ένα αγκιστρωτό, H DARPA λέει ότι ένα C-130
μπορεί να φέρει, μέχρι στιγμής, τέσσερα drones, τα οποία όλα είναι ανακτήσιμα μέσα σε 30 λεπτά στο τέλος μιας αποστολής.

Όμως, μακροπρόθεσμα, τα drones Gremlin θα μπορούν να αναπτυχθούν από οποιοδήποτε αεροσκάφος με πυλώνα ή περιστροφικό εκτοξευτή – προϋποθέσεις που πληρούνται σχεδόν από όλα.




Πράγματι, τα Gremlin σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν σε καθεστώς αλληλοσύνδεσης, να πετούν σε σχηματισμό και να χρησιμοποιούν δικτυωμένες συνδέσεις δεδομένων για να ανταλλάσσουν και να συντονίζουν πληροφορίες κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων αναγνώρισης, συλλογής πληροφορίων και παρακολούθησης σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο. Και καθώς εκτοξεύονται εναέρια, ένας σμήνος από δώδεκα Gremlins θα μπορούσε να προηγηθεί της ανάπτυξης μια επιθετικής επιχείρησης ( ας πούμε τροφοδοτώντας δεδομένα σε
F-35 Lighting IIs και ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα ενός κυβερνήτη για το πεδίο της μάχης, εξαλείφοντας την ομίχλη του πολέμου ) ή σε αποστολές σύντομου χρόνου αντίδρασης για να υποστηρίξουν πχ. μια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκεται βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Το αναφερόμενο χαμηλό κόστος και ο αναμενόμενος υψηλός αριθμός των Gremlins που μπορούν να αναπτυχθούν επιτρέπουν, αυτό που ο DARPA αποκαλεί, ως "Ανάληψη Αυξημένου Επιχειρησιακού Ρίσκου": τα drones αυτά θα μπορούν να μεταβούν σε περιοχές με ιδιαίτερα προηγμένη αντιαεροπορική κάλυψη, όπου πιλότοι και ακριβά drones όπως το RQ-4 Global Hawks ή το RQ-170 Sentinel δεν θα επιβίωναν. Αλλά δεδομένου ότι οι Gremlins είναι τόσο φθηνά και πολυάριθμα, αποτελούν μια πολύ καλύτερη πρόταση για να ριχθούν πρώτα σε δύσκολους στόχους.

Κάποιος μπορεί μόνο να μαντέψει τι είδους δυνητικές μελλοντικές εφαρμογές έχει στο μυαλό της η DARPA για τα συστήματα εναέριας εκτόξευσης, αλλά προς το παρόν το σύστημα Gremlin θα επικεντρωθεί στην παροχή παραπάνω πληροφοριών σε χαμηλό κόστος. Το Gremlin θα κάνει την πρώτη του πτήση κάποια στιγμή το 2019 και πιθανότατα θα κάνει την εμφάνιση του στην Συρία σύντομα.

onalert με πληροφορίες από The National Interest και DARPA.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis