Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 12/07/2020

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του κορονοϊού, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει.

Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει και νέα σύσκεψη με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες.

Χθες ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η άποψη που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων δεν παίζει το άνοιγμα των συνόρων, αλλά η γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί και οπωσδήποτε να μπει φρένο στις ροές από τα Βαλκάνια, όπου παρατηρείται αναζωπύρωση.

Εξ ου και το Σάββατο δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη, 15/7/2020 και ώρα 00.01, μέχρι και τις 29/7/2020 και ώρα 00.01. Οι περιορισμοί δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
 

[custom:google-ads]

Κίνδυνος για τα πανηγύρια- Έλεγχοι σε ΜΜΜ και τουρισμό

Εν τω μεταξύ νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν για το περιορισμό της εσωτερικής μετάδοσης.

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και από τους εργαζόμενους στην εστiαση και τον τουρισμό, αλλά και για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης και beach bar.

Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση που είχε με φορείς και πολίτες στην Κέρκυρα το απόγευμα του Σαββάτο, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει εγρήγορση και ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας που προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση και στα εποχικά καταστήματα που είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό.

«Είμαστε σήμερα σε θέση να υποδεχόμαστε έστω και λίγους επισκέπτες, και σε καλύτερη θέση από ό,τι είναι άλλες μεγάλες τουριστικές αγορές, επειδή πετύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη της φάση. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το κεκτημένο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Σήμερα πρέπει να είμαστε δίπλα προσεκτικοί σε σχέση με το πώς συμπεριφερόμασταν αν πριν από ένα μήνα, επειδή γνωρίζουμε ότι στατιστικά, όταν ανοίγουμε τη χώρα σε ξένους επισκέπτες, θα έχουμε και κάποια εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού».

«Θα επιμείνω λοιπόν πάρα πολύ και θα ζητήσω τη συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών του τουρισμού, να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, ειδικά τα μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τουρισμό, στην εστίαση, στα εποχικά καταστήματα τα οποία είναι εξαρτημένα από τον τουρισμό. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω κι εγώ ότι υπάρχει μία συνολικότερη χαλάρωση. Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι από 15 Ιουλίου, η Ελλάδα θα υποδέχεται πια και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα, οπότε οι τουριστικές ροές αναμένεται να αυξηθούν.
 

Πηγή: newsbeast.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συναγερμός στη Χαλκιδική - Θετική σε κορωνοϊό ανήλικη σε κατασκήνωση


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis