Σύστημα Tetra: Ένας αναξιοποίητος «θησαυρός» στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύστημα Tetra: Ένας αναξιοποίητος «θησαυρός» στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αναξιοποίητο «θησαυρό» εξελίσσεται το σύστημα ενδοεπικοινωνίας tetra sepura, λόγω της μη αναβάθμισης του με αποτέλεσμα αντί η αστυνομία να αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες του, να αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις με παράλληλη χρήση του  απαρχαιωμένου αναλογικού συστήματος, που δίνει την δυνατότητα …συνακρόασης όλων των ενεργειών της αστυνομίας σε εγκληματικές ομάδες.   Το "L&O" δίνει απαντήσεις για το φλέγον θέμα με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην οδό  Λουντέμη στο Μενίδι όπου αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από Ρομα, ,με αποτέλεσμα να έρθει και πάλι στην επιφάνεια το αποδεδειγμένο πρόβλημα των  επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας.  Συνδικαλιστές αστυνομικοί εξέφρασαν για πολλοστή φορά και δικαίως τα παράπονά τους, ,  τόσο για το ανασφαλές απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα όσο και  για το νέο ψηφιακό σύστημα τεχνολογίας TETRA. Ποια όμως είναι η αλήθεια; Το "L&O"Η  πραγματοποίησε έρευνα για το θέμα επικοινωνώντας με πηγές από την «Κανελοπούλου» που είναι άριστοι γνώστες του θέματος και όπως προκύπτει «στην περίπτωση της επίθεσης στην οδό Αετόπετρας η συνομιλία τόσο του κέντρου όσο και των πληρωμάτων ήταν υποδειγματική από την στιγμή του αρχικού σήματος έως και την περάτωση του περιστατικού. Οι μαρτυρίες αυτές επιβεβαιώνονται και από τεχνικούς παράγοντες μιας και όπως μας ενημέρωσαν μόλις λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το περιστατικό βρίσκεται κεραία του ψηφιακού συστήματος που προσφέρει άριστη κάλυψη στην περιοχή».

Γιατί όμως έγιναν πάλι παράπονα για ελλιπή επικοινωνία;

Το γεγονός ότι τα πληρώματα και οι εκφωνητές αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία είναι αδιαμφισβήτητο. Τόσο με το αναλογικό σύστημα το οποίο είναι απαρχαιωμένο και για πολλά χρόνια ελλιπώς συντηρημένο αλλά και ανασφαλές λόγο ξεπερασμένης τεχνολογίας,  κάτι που επιτρέπει σε εγκληματικές ομάδες αλλά και ραδιοερασιτέχνες να ακούν ανά πάσα ώρα και στιγμή τις επικοινωνίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με το νέο ψηφιακό σύστημα. ειδικά για το ψηφιακό σύστημα το οποίο περίμεναν όλοι ότι θα έλυνε το μεγάλο και ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της επικοινωνίας, εντούτοις το σύστημα ουσιαστικά υπολειτουργεί μιας και σε αυτό συνδέονται ασύρματοι οι οποίοι είχα αγοραστεί το 2003 και χρησιμοποιήθηκαν επί μια δεκαετία στο σύστημα TETRA C4I. Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία οι ασύρματοι είναι σε πολύ κακή λειτουργική κατάσταση με κεραίες κολλημένες με ταινία, κουμπιά που έχουν κυριολεκτικά  λιώσει από την χρήση και σπασμένες οθόνες .

Επιπλέον η προσπάθεια απαξίωσης του ψηφιακού συστήματος από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη, όπως καταγγέλουν αστυνομικές πηγές, « με διαταγές που το καθιστούσαν ως συμπληρωματικό» , δημιουργούν μια χαοτική κατάσταση στο κέντρο επιχειρήσεων και στα πληρώματα τα οποία άλλα διαβιβάζουν στο αναλογικό σύστημα , ενώ  διαβιβάζουν στο ψηφιακό και οι εκφωνητές αναγκάζονται ουσιαστικά να χρησιμοποιούν και τα δυο συστήματα το οποίο δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση ή οποία επιδεινώνεται σε περίπτωση κρίσεων». Έχοντας λάβει όλα τα παραπάνω  δεδομένα, είναι απορίας άξιων το γεγονός ότι ακόμα μέχρι σήμερα ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα ότι γίνονται προσπάθειες για προμήθειες νέων σύγχρονων ασυρμάτων, δεν έχει γίνει η παραμικρή προμήθεια νέων ασυρμάτων οι οποίοι θα έλυναν το πρόβλημα των επικοινωνιών αλλά και επιπλέον θα πρόσφεραν σημαντικές ψηφιακές ευκολίες όπως ο εντοπισμός των δυνάμεων και η αποτύπωση του σε πραγματικό χρόνο στον χάρτη .

Αναμένοντας τους ασυρμάτους

Όπως έχει επισημανει σε ρεπορταζ το " L&O" η Ελληνική Αστυνομία επρόκειτο να προμηθευτεί  τον Νοέμβριο  3.000 νέους ασύρματους,  κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ έως τον Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθούν ακόμη 5.000. Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των συσσωρευμένων οφειλών  από προηγούμενα χρόνια προς την εταιρία, καλύφθηκε  τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στόχος του υπουργείου είναι η επίτευξη απόλυτης συμβατότητας στο σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ προκείμενου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της χρήσης ψηφιακών και επίγειων ασύρματων ανάλογα με την περιοχή, κάτι που είχε στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές σε πολλές περιπτώσεις όπως στη φωτιά στο ΜΑΤΙ, όπου οι αστυνομικοί καλούσαν από τα κινητά τους για να ζητήσουν βοήθεια καθώς οι ασύρματοι τους είχαν "νεκρώσει".

Μιχάλης Τεζάρης

lawandorder.gr