Τέσσερις ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον - ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!

Τέσσερις ήρωες που έχασαν τη ζωή στο στο καθήκον - ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
Τέσσερις ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον - ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!

22 Ιουλίου 1998 ...η πυρκαγιά που εξελίχθηκε σε τραγωδία

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 13:30 το μεσημέρι της ''μαύρης'' εκείνης Τετάρτης, όταν κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας ξεσπάει πυρκαγιά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο συγκεκριμένο σημείο, όπως αυτή η φορά ήταν η μοιραία.

Η φωτιά -υποβοηθούμενη από τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους- παίρνει μέσα σε λίγη ώρα μεγάλες διαστάσεις. Σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργούνται μέτωπα στην Άνω Ηλιούπολη, στον Προφήτη Ηλία και στον Καρέα. Στο έργο για την κατάσβεσή τους συμμετέχουν 100 πυροσβέστες με 20 οχήματα και από αέρος ρίψεις νερού επιχειρούν 5 αεροσκάφη.

Ωστόσο, η ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο σημείο δεν κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα. Στην Άνω Ηλιούπολη, μία οικία και δύο οχήματα γίνονται στάχτη. Στα νοσοκομεία μεταφέρονται συνολικά 5 άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν πυροσβέστης. Όμως, η πιο πραγματική τραγωδία γράφεται με την απώλεια των ζωών 4 πυροσβεστών που έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Τα 4 θύματα επιχειρούσαν στην περιοχή του Καρέα, κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Τα ίχνη τους είχαν χαθεί από τις 15:00 το μεσημέρι. Μια ξαφνική αλλαγή της πορείας του ανέμου τους εγκλωβίζει σε πευκόφυτη περιοχή, στρέφοντας τις φλόγες προς το μέρος τους. Οι πύρινες "γλώσσες" κυκλώνουν τους άτυχους πυροσβέστες και τους σκοτώνουν.

Μόλις η πύρινη λαίλαπα καταλαγιάζει, το θέαμα είναι τραγικό. Οι 3 πυροσβέστες εντοπίζονται αγκαλιασμένοι και λίγο πιο μακριά εντοπίζεται νεκρός ο εθελοντής δασοπυροσβέστης. Όλοι τους ήταν ολοκληρωτικά καμμένοι. Το ίδιο και το όχημά τους που εντοπίζεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, χωρίς ούτε μία σταγόνα νερού.

Τα 4 θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν οι:
Αρχιπυροσβέστης ΜΑΛΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ετών 47
Αρχιπυροσβέστης ΜΑΥΡΑΕΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ετών 41
Πυροσβέστης ΔΙΑΒΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ετών 26
Εθελοντής Πυροσβέστης ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ετών 20 (μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Καισαριανής) 

 

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ 17ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

 

http://www.omorfigeitonia.gr