Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 22/05/2017

Μετά τον Άγιο Σάββα και το νοσοκομείο του Βόλου σειρά είχαν το Γ.Ν. Λαμίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. 

Μήνυση κατ' αγνώστων κατέθεσε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, ενώ αποφάσισε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την κλοπή δύο κολονοσκόπιων και δύο γαστροσκόπιων από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου. Σε επίσημη ανακοίνωσή της η διοίκηση τονίζει πως το κόστος των κλεμμένων υπολογίζεται τελικά στις 15.000 ευρώ και αυτό λόγω παλαιότητας, ενώ για να τα αντικαταστήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με καινούρια θα απαιτηθούν περίπου 80.000 ευρώ. Πέραν της οικονομικής ζημιάς, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που ακυρώθηκαν για σήμερα και αύριο, ενώ από τη διοίκηση εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του προβλήματος. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου κλήθηκε το Τμήμα Ασφάλειας Λάρισας για να επιληφθεί της υπόθεσης και είναι σε εξέλιξη η προανάκριση που διενεργείται.

Αγνωστοι έκλεψαν  τα ξημερώματα ιατρικό εξοπλισμό, 2 βρογχοσκόπια και 2 κολονοσκόπια από το Γαστρεντερολογικό - Ενδοσκοπικό εργαστήριο στο νοσοκομείο Λαμίας. .Τα μηχανήματα βρίσκονταν στα ειδικά εργαστήρια του 4ου ορόφου του ιδρύματος, τα οποία ήταν κλειδωμένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτήριο υπάρχει εσωτερικό ασανσέρ κάτι το οποίο φαίνεται πως οι δράστες γνώριζαν. Στο νοσοκομείο επικρατεί αναστάτωση και η διοίκηση ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία.

Είχε προηγηθεί η κλοπή το μεσημέρι της Κυριακής στο νοσοκομείο του Βόλου, στο γαστρεντερολογικό τμήμα. Η κλοπή έγινε στο ισόγειο του κτιρίου. Η λεία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αλλά εκείνη την ώρας εργαζόμενος του Ακτινολογικού έτυχε και μπήκε στο ιατρείο, αναγκάζοντας τον δράστη να σπάσει το τζάμι και να φύγει τρέχοντας. Ωστόσο, πρόλαβε να αφαιρέσει δύο γαστροσκόπια. 

Ποιους «βλέπει» η ΕΛΑΣ πίσω από την κλοπή

Στην περίπτωση της κλοπής του Αγίου Σάββα, από την πορεία των ερευνών, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι οι «ποντικοί» ήταν γνώστες των μηχανημάτων και της αφαίρεσής τους, όπως και των χώρων που έπρεπε να κινηθούν. Δεν αποκλείουν ο ιατρικός εξοπλισμός να διοχετευτεί στο εξωτερικό, είτε να πωληθεί στη «μαύρη αγορά» για τον εξοπλισμό ιδιωτικών ιατρείων ή κλινικών τέτοιων εξετάσεων. Διαπιστώνουν επίσης, ότι η απώλεια των ακριβών μηχανημάτων προκαλεί την υπολειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου, με τους εξεταζόμενους να είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές, στοιχείο που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων στην περίεργη κλοπή.

Σημειώνεται ότι ο ιατρικός εξοπλισμός αξίας περίπου 500.000 ευρώ αγοράστηκε μέσα από δωρεές εφοπλιστών τα τελευταία 10 χρόνια, με την αντικατάστασή του να είναι χρονοβόρα και να απαιτείται παρόμοια διαδικασία. Ήδη το νοσοκομείο ενημέρωσε εξεταζόμενους πολίτες πως τα ραντεβού τους για εξετάσεις αναβάλλονται και μεταφέρονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτές γίνονται πλέον με τα παλιά μηχανήματα.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας ασφαλείας που είχε αναλάβει τη φύλαξη του νοσοκομείου είπε στους αστυνομικούς ότι μέχρι τις 02:30-03:00 τα ξημερώματα, όταν έκανε τελευταία φορά περιπολία στις δύο κλινικές δεν είχε δει ύποπτη κίνηση. Η περίπτωση «δολιοφθοράς» των δραστών που σχετίζεται με τη διαρροή η οποία εμφανίστηκε σε αγωγό στο υπόγειο του νοσοκομείου, κοντά στο φαρμακείο, γεγονός που μετατόπισε προσωπικό και υπαλλήλους ασφαλείας εκεί προκειμένου να αποφύγουν την πιθανή καταστροφή φαρμακευτικών σκευασμάτων, φαίνεται να αποκλείεται από τους αστυνομικούς, ωστόσο την εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες.

Η διάρρηξη στις δύο κλινικές, που βρίσκονται στον 1ο όροφο του νοσοκομείου, φαίνεται να έγινε μεταξύ 04:00 και 06:00 τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, με τους δράστες να σπάνε τις πόρτες που άνοιγαν με πληκτρολόγηση κωδικών. Αφαίρεσαν τα μηχανήματα που είναι μεσαίου μεγέθους και μπορούσαν να μπουν και σε τσάντες, όπως περιέγραφαν τα στελέχη του νοσοκομείου, με εξαίρεση τον επεξεργαστή που ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ιατρικά μηχανήματα, ενδοσκόπια και βρογχοσκόπια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα, γιατί φέρουν κωδικό που μπορεί να ανιχνευθεί σε περίπτωση συντήρησής τους. Η διαφυγή των δραστών φαίνεται πως έγινε από την πίσω είσοδο του νοσοκομείου, καθώς το εκτιμώμενο χρονικό διάστημα, δεν κινήθηκε κανείς από την κεντρική. 

Η Ασφάλεια διερευνά αυτήν την υπόθεση, που έχει πολλές ομοιότητες με τη ληστεία στις 15 Μαΐου, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Μία ακόμη κλοπή ιατρικού εξοπλισμού σημειώθηκε σε νοσοκομείο, αυτή τη φορά του Βόλου, στο γαστρεντερολογικό τμήμα. Η κλοπή έγινε στο ισόγειο του κτιρίου, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η λεία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αλλά εκείνη την ώρας εργαζόμενος του Ακτινολογικού έτυχε και μπήκε στο ιατρείο, αναγκάζοντας τον δράστη να σπάσει το τζάμι και να φύγει τρέχοντας. Ωστόσο, πρόλαβε να αφαιρέσει δύο γαστροσκόπια, όπως αναφέρει το magnesianews.gr.

Η Ασφάλεια διερευνά αυτήν την υπόθεση, που έχει πολλές ομοιότητες με τη ληστεία στις 15 Μαΐου, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Τα 10 κορυφαία value for money ξενοδοχεία στην Ελλάδα [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis