Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:06 | 23/04/2016

Διαβάστε τη συνέντευξη του διοικητή της άμεσης δράσης ταξίαρχου Δημήτρη Στεργιόπουλου στην εφημερίδα της ένωσης Αθηνών "σύχρονη αστυνομία", στην οποία αναλύει δεδομένων των συνθηκών το όραμα του για το αύριο της υπηρεσίας, τον στόλο των οχημάτων, την ομάδα "ΖΗΤΑ" και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας. 


Μετά από μία μεγάλη πορεία από νέος Αστυνομικός έως και σήμερα Διοικητής, τι έχετε αποκομίσει από την Άμεση Δράση;

 

Η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής αποτελεί μία ιστορική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με
συμπαγή συγκρότηση, ομοιογενή επιχειρησιακή δράση και συνεχή θετική προσφορά στον αστυνομικό θεσμό και την ελληνική κοινωνία. Λειτουργεί ως οικογένεια, και τα μέλη της διακατέχονται από μεγάλη αλληλεγγύη. Εκείνο που κυρίως έχω αποκομίσει είναι ο ομαλός υπηρεσιακός βίος, γεγονός που με έχει οδηγήσει στην πληρότητα, με έχει βοηθήσει να διατηρώ άριστες προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και ακόμη μεγαλύτερη διάθεση για κοινωνική προσφορά και επίτευξη νέων υπηρεσιακών στόχων.

Καλείστε σε δύσκολες εποχές να διοικήσετε μία Υπηρεσία, η οποία έχει χαρακτηρισθεί
σαν Υπηρεσία προσφοράς και σαν οικογένεια. Πιστεύετε ότι στο πέρασμα του χρόνου αυτοί οι
άρρηκτοι δεσμοί συναδελφικότητας και αγάπης έχουν υποστεί φθορά;
Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άρρηκτοι δεσμοί και συναδελφικότητας έχουν υποστεί φθορά. Αντίθετα,
λόγω και της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με δεδομένο και τη μείωση του Αστυνομικού προσωπικού, καθώς με κενό  δύο ετών θα εξέλθουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων μόνο 550 Αστυφύλακες, οι ήδη υπηρετούντες στην Άμεση Δράση συσπειρώνονται, γίνονται μία γροθιά, αποκτούν ακόμη περισσότερες διαπροσωπικές σχέσεις. Μην ξεχνάμε ότι στην εποχή της αποξένωσης, λόγω κυρίως της γιγάντωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης παραμένουν ενωμένοι. Προς επίρρωση των ανωτέρω αναφέρω ότι κατά τις τοποθετήσεις των νεοεξελθέντων Αξιωματικών, το μήνα Ιούλιο του έτους 2015, με το αδιάβλητο σύστημα των μορίων, οι πρώτοι των πρώτων επέλεξαν την Υπηρεσία μας, αλλά και οι υπόλοιποι την έθεσαν ως πρώτη επιλογή, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν σε αυτή νέοι Αξιωματικοί με πολύ υψηλή βαθμολογία.

Η κρίση που έχει χτυπήσει την πατρίδα μας έχει αναγκάσει πολλούς Διοικητές στο παρελθόν να
κατευθυνθούν σε χορηγίες ευεργετών –ιδιωτών. Αυτήν την πρακτική θα τη συνεχίσετε;
Υπάρχουν άνθρωποι που και διάκεινται φιλικά για την Αστυνομία αλλά και που αγαπούν πραγματικά την Άμεση Δράση. Δυστυχώς, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι αδήριτος η ανάγκη για συνέχιση της πρακτικής αυτής, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των Νόμων, των Κανονισμών και των Διαταγών της Υπηρεσίας, με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και διαφανείς διαδικασίες.
Παρατηρείται μειωμένη αριθμητική δύναμη περιπολικών στους τομείς εργασίας και αύξηση
στατικών περιπολικών σε ακίνητους στόχους. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Είναι γεγονός ότι η μειωμένη αριθμητική δύναμη περιπολικών, δεν αφορά μόνο την Άμεση Δράση αλλά όλη την Ελληνική Αστυνομία, γενικότερα. Τα ακίνητα περιπολικά επανδρωμένα με αστυνομικό προσωπικό της Άμεσης Δράσης διατίθενται αποκλειστικά και μόνο σε στόχους που έχουν αντικειμενικά κριθεί ως στόχοι υψηλού κινδύνου (π.χ. Αμερικάνικη Πρεσβεία).
Όπως και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) είναι ελλιπής σε προσωπικό έτσι και
η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψανδρίας και έλλειψη γυναικείου
προσωπικού για το τηλεφωνικό κέντρο. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Το τηλεφωνικό κέντρο «100» της Άμεσης Δράσης αποτελεί την καρδιά της Υπηρεσίας αυτής. Ο θεσμός στελέχωσης αυτού, από γυναικείο αστυνομικόπροσωπικό, που έχει θεσπιστεί και λειτουργεί τα τελευταία έτη, έχει αποδειχθεί επιτυχημένος, λόγω κυρίως της φυσικής ευγένειας, αντίληψης και τηςυπομονής που επιδεικνύουν οι γυναίκες Αστυνομικοί. Προσωπικά, έχω αναδείξει ιεραρχικά τη στελέχωση και το ρόλο των Αστυνομικών που εκτελούν καθήκοντα στο τηλεφωνικό κέντρο «100» για να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η Υπηρεσία μας με γυναικείο αστυνομικό προσωπικό και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της με οποιονδήποτε τρόπο μετακίνησης (απόσπαση, διάθεση, μετάθεση) των γυναικών Αστυνομικών σε άλλες Υπηρεσίες.
 
Υπάρχει πληροφόρηση σε εσάς από την πολιτική και φυσική ηγεσία για ανανέωση του πεπαλαιωμένου στόλου των περιπολικών;
Το θέμα του πεπαλαιωμένου στόλου των περιπολικών είναι γνωστό στη φυσική και πολιτική ηγεσία του σώματος, από την οποία καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, εν καιρώ κρίσης, για την ανανέωση του στόλου των περιπολικών και των μοτοσυκλετών της Άμεσης Δράσης. Με δεδομένο ότι η Υπηρεσία μας είναι Υπηρεσία πρώτης γραμμής και αστυνομεύει όλες τις περιοχές της Αττικής, ακόμη και τις πιο απομεμακρυσμένες, από τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος δίνεται πάντα προτεραιότητα στην ενίσχυση του στόλου των οχημάτων μας.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται το σχέδιο για την αντικατάσταση του ΤΕΤΡΑ με νέο ψηφιακό
σύστημα το οποίο θα επαναφέρει την επικοινωνίασε υψηλά επίπεδα, όπως παλαιότερα;
Από πληροφορίες, το νέο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας θα εγκατασταθεί, άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να επανέλθει η επικοινωνία σε άριστο επίπεδο, όπως παλαιότερα.
Έχετε υπηρετήσει σαν προϊστάμενος στην Ομάδα «ΖΗΤΑ». Τι θα πράξετε για την επαναφορά της Ομάδας στη θέση και το κύρος που της αξίζει;
Η Ομάδα «ΖΗΤΑ» της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσηςλειτουργεί από το έτος 1979, χωρίς όλα αυτά τα έτη να απολέσει ίχνος από το κύρος και την αίγλη της, ευρισκόμενη πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του εγκλήματος αλλά και πάντα δίπλα στον πολίτη. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στα πλαίσια πάντα του δυνατού, ώστε να διατηρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της.
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, δηλώσατε ότι θα είστε κοντά στα προβλήματα του προσωπικού και αρωγός σε ότι προκύπτει, κρατώντας την πόρτα του γραφείου σας ανοικτή για όλους. Θα το τηρήσετε;
Αποτελεί αυτονόητη συνθήκη ότι θα είμαι πάντα κοντά στα προβλήματα του προσωπικού και αρωγός σε ό,τι προκύπτει, κρατώντας την πόρτα του γραφείου μου ανοικτή για όλους, καθώς μέχρι τώρα αντιμετώπιζα το προσωπικό ως αυθεντικές προσωπικότητες και όχι ως απλά αστυνομικά όργανα, προτίθεμαι δε, να συνεχίσω την αντιμετώπιση αυτή. Τα ανωτέρω δε, έχουν επισημανθεί και τονισθεί σε όλες τις συγκεντρώσεις τόσο με τους Αξιωματικούς, όσο και με το λοιπό προσωπικό.
Πως βλέπετε το μέλλον της Υπηρεσίας και ποιο είναι το όνειρό σας για αυτήν;
Θεωρώ ότι το μέλλον της Υπηρεσίας είναι ευοίωνο και τα όνειρά μου για αυτήν αποτελούν στόχους ζωής και συνοψίζονται στα εξής:
-ενίσχυση της Υπηρεσίας με αντρικό και γυναικείο αστυνομικό προσωπικό ανανέωση του στόλου των
οχημάτων μας και αύξηση του αριθμού αυτών. 
 -αποκατάσταση της επικοινωνίας με νέο ψηφιακό σύστημα, ώστε να αυξηθεί η απόδοσή της και να καταγάγει περήφανες νίκες στον διαρκή πόλεμο για την πρόληψη και καταστολή της  εγκληματικότητας, με  αποτέλεσμα να διατηρηθεί το κύρος και η αίγλη μίας Υπηρεσίας  που λειτουργεί ανελλιπώς, από το έτος 1959 και εντεύθεν.
 
 
 
bloko.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis