Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:48 | 09/03/2015

 

Η συγκεκριμένη επιστολή εστάλη στη σελίδα του Policenet.gr στο facebook

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (6)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
Κύριε Καθηγητά,
ΘΕΜΑ: Η «κατάρα» του μαύρου χρήματος: Να τερματιστεί η μοιρασιά των εξόδων ασφαλείας και να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης αυτών.

1. Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης-χρεοκοπίας, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, πρέπει να βρεθούν τρόποι να μειωθούν οι σπατάλες και το δημοσιονομικό κόστος, ώστε να μη φτάνουμε στο σημείο να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Εξάλλου η ανεργία πλησιάζει το 30% (στους νέους ξεπερνά το 60%), οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 40% περίπου και οι «φτωχοί» ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια.

2. Υπάρχουν όμως και αισιόδοξες ειδήσεις. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να μειωθούν οι αποδοχές και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και των επικεφαλής των Οργανισμών κ.λ.π.

3. Εκτός των υψηλών αποδοχών των ανώτερων στελεχών του κρατικού μηχανισμού υπάρχουν και κάποια «προνόμια», που αυτά απολαμβάνουν και τα οποία προσβάλλουν την ισονομία και δημιουργούν συνθήκες ανισότητας, οι οποίες αφενός αντιβαίνουν στις συνταγματικές επιταγές και αφετέρου προκαλούν δαπάνες και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα εν λόγω προνόμια πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταργηθούν.

4. Δυστυχώς κάποιοι κρατικοί λειτουργεί αρέσκονται στο να απολαμβάνουν τα «προνόμιά» τους και να «φουσκώνουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα.

5. Σε προηγούμενη επιστολή μου αναφέρθηκα στα «προνόμια» των Επίτιμων Στρατηγών-Αρχηγών. Στην παρούσα θα αναφερθώ στα «μυστικά κονδύλια» (έξοδα ασφαλείας) που λαμβάνουν τα ανώτερα στελέχη της Αστυνομίας. Τα χρήματα αυτά (πρόκειται για μεγάλο ποσό ή αλλιώς «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», όπως λέει η ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου) εγγράφονται στις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Ε.Φ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ και αφορούν δαπάνες που προορίζονται για την άντληση πληροφοριών κ.λ.π. και γενικά για τα «έξοδα ασφαλείας».

6. Όμως αποτελεί «κοινό μυστικό», ότι στην πράξη τα χρήματα αυτά δε διατίθενται για το σκοπό για τον οποίον εγγράφονται (βεβαίως όχι στο σύνολό τους). Αντιθέτως, κατά πάγια τακτική, διανέμονται (μοιράζονται) στα στελέχη των ανώτατων κυρίως βαθμών (και όχι μόνο;). Τα ποσά μάλιστα είναι συγκεκριμένα, ανάλογα με το βαθμό και τη θέση και σχεδόν έχουν λάβει τη μορφή πρόσθετων τακτικών αποδοχών, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (;) και μάλιστα χωρίς να εμφανίζονται στα δηλούμενα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Πρόκειται δηλαδή για «μαύρο χρήμα»! Και το σοβαρότερο αποτελεί «κατάρα», αφού ελαττώνει τις «αντιστάσεις» των στελεχών και τα καθιστά ευάλωτα στη «συναλλαγή-εξαγορά συνειδήσεων».

7. Είδαμε πρόσφατα Αρχηγό να μην αντιδρά στο νόμο για τη «διάλυση» της Αστυνομίας (τον Υπαρχηγό, που διαφώνησε πλήρως, τον «έδιωξαν»), προκειμένου να παραμείνει στην Ηγεσία της και να εισπράξει τα «έξοδα ασφαλείας» που είναι πολλαπλάσια (;) του μισθού! Με τα ως άνω δεδομένα, ερωτάται αν μπορεί στις κρίσεις η Αστυνομική Ιεραρχία να αρνηθεί να προσυπογράψει τις «επιθυμίες» της Πολιτικής Ηγεσίας και να κάνει αξιοκρατικές προαγωγές;;;

8. Αντιθέτως οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία ασφαλείας και κάνουν τις παρακολουθήσεις, τις ενέδρες κλ.π. τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν τίποτα και πληρώνουν από τη τσέπη τους τα σχετικά έξοδα ( όπως καφέδες, τηλέφωνα, καύσιμα, οχήματα κ.λ.π.).

9. Ο Νικόλαος Πλαστήρας είχε πει: «Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο», ενώ ο αδελφός του ήταν άνεργος. Η κληρονομιά, που άφησε στην ορφανή προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του, ήταν 216 δρχ., ένα δεκαδόλαρο και μια λακωνική προφορική διαθήκη: «Όλα για την Ελλάδα!».
Βρέθηκε επίσης στα ατομικά του είδη ένα χρεωστικό του Στρατού (ΣΥΠ 108) για ένα κρεβάτι που είχε χάσει κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία και 8 δρχ. με σημείωση να δοθούν στο Δημόσιο για την αξία του κρεβατιού, ώστε να μην χρωστάει στην Πατρίδα.

10. Θυμίζω επίσης τη ρήση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια: «Αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

11. Μια καλή αρχή φαίνεται να γίνεται με τα απόρρητα κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκ θεμελίων αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης αυτών, που για πολλούς αποτελούσαν μια χαίνουσα πληγή. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Κοτζιά και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξειδικευθεί και να ανακοινωθεί.

12. ΄Ολοι λοιπόν οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και απολαμβάνουν τα πάσης φύσεως προνόμια πρέπει, ενστερνιζόμενοι το ως άνω πνεύμα των προγόνων μας:
α) να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά και να κάνουν πράξη το «λιτό βίο» αρνούμενοι τα «προνόμιά» τους.
β) να τερματίσουν την κατασπατάληση (μοιρασιά) των εξόδων ασφαλείας και να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης αυτών, ώστε να διατίθενται αποκλειστικά για τον σκοπό που προορίζονται.

Μάρτιος 2015

Με εκτίμηση
Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.


Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis