Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 17/09/2017

Ενδελεχείς και εξονυχιστικός ήταν ο έλεγχος κλιμακίου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μεσσηνία για τα δηλωμένα «νυχτερινά» αστυνομικών του Τμήματος Μεσσήνης.

Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, όπως στην ουσία λέγονται τα «νυχτερινά» στη γλώσσα των αστυνομικών, χορηγείται σε όλο το ένστολο προσωπικό της Αστυνομίας και αφορά την έκτακτη εργασία που καλούνται να κάνουν νυχτερινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
 
Μετά από καταγγελία
Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα, μετά από εντολή του Αρχηγείου και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στελεχών των Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., στους οποίους έγινε καταγγελία, ότι παρατηρούνται αυξημένα «νυχτερινά» ή ότι ο αριθμός τους δεν συμβαδίζει με τις ώρες υπηρεσίας τους.

Ωστόσο, ο έλεγχος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως έχει γίνει κάποια παράνομη πράξη, αλλά αυτό θα το αποδείξει το πόρισμα που θα συντάξει το κλιμάκιο που τον πραγματοποίησε και το οποίο θα κοινοποιήσει στο Αρχηγείο.
 
Δήλωση των «νυχτερινών»
Οι υπηρεσίες των αστυνομικών δηλώνονται σε δύο διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες ελέγχονται κεντρικά. Η μία αφορά τις ώρες υπηρεσίες συνολικά και η άλλη τα «νυχτερινά» και τα πενθήμερα που κάνουν.

Έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα το φαινόμενο να δηλώνονται κάποιες ώρες ως «νυχτερινά» σε αστυνομικό που κλήθηκε, εκτός της τακτικής του υπηρεσίας, να συνδράμει σε ένα έκτακτο περιστατικό. Αυτό να ξεχνιέται να δηλωθεί και στην εφαρμογή με τις ώρες υπηρεσίας και έτσι να προκύπτει διαφορά. Όμως, κατά καιρούς έχουν ακουσθεί ανά την Ελλάδα και περιπτώσεις για δηλωμένα «νυχτερινά» που δεν έχουν γίνει ή δηλώθηκαν καθ΄ υπερβολήν.

Όπως προείπαμε, για το αν αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης που ελέγχθηκε, θα απαντηθεί από το πόρισμα.

Πάντως, σε ότι αφορά στην αμοιβή για κάθε ώρα «νυχτερινής» εργασίας, η καθαρή αμοιβή για τον αστυνομικό είναι περίπου 1,70 ευρώ.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη

tharrosnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis