Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:44 | 16/04/2018

Την αποδυνάμωση Τμημάτων Ασφαλείας στην Αττική που ασχολούνται με την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών φαίνεται να σηματοδοτεί (Σς.: σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει "Το Βήμα") ένα τμήμα της διαδικασίας απόσυρσης περίπου 400 αστυνομικών από τη φρούρηση κομμάτων, πολιτικών, στελεχών τραπεζών, δικαστικών, επιχειρηματιών κλπ στην οποία προχωρά τις τελευταίες ημέρες η λεωφόρος Κατεχάκη. Επιπλέον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στην διαδικασία αυτή φερεται -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- να αφαιρεθηκαν αστυνομικοί-φρουροί από επιχειρηματίες που υπενοικίαζαν τις υπηρεσίες τους από την ΕΛ.ΑΣ έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Χρήματα τα οποία πλέον θα απωλέσει το ελληνικό δημόσιο .

Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ "ένα προβληματικό σημείο του εν λόγω σχεδιασμού είναι ότι σχεδόν όλοι, από τους 400 αστυνομικούς φρουρούς που θα αποσυρθούν από τα φρουρούμενα πρόσωπα θα κατευθυνούν -ηδη έχουν σταλεί τα φύλλα πορείας- σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής για συμμετοχή στη νέα υπηρεσία περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ. Ομως δεν προβλέπεται ουσιαστική ενίσχυση των αποδυναμωμένων Τμημάτων Ασφαλείας που αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν υποθέσεις κυρίως μικροεγκληματικότητας, ληστείες του δρόμου κλπ από την οποία υποφέρουν οι πολίτες".

Ωστόσο εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το έγγραφο που συνέταξε προ μερικών ημερών η ΕΛ.ΑΣ όπου ζητείται η ήδη γνωστή και "διαφημισμένη" απόσυρση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ από τις φρουρήσεις των γραφείων της ΝΔ και του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκράτι. Στο ίδιο έγραφο ωστόσο δίνεται εντολή για "αναπλήρωση" των αστυνομικών της ΔΙΑΣ από πέντε αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Παγκρατίου. Και οι οποίοι βέβαια έχουν υπηρεσιακό έργο να ερευνούν δεκάδες περιπτώσεις κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών στην περιοχή (ΣΣ Τα Αστυνομικά Τμήματα αναλαμβάνουν θέματα αστυνόμευσης, τα Τμήματα Ασφαλείας την καταγραφή και διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών).

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι "οι φρουρήσεις ορισμένων στόχων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα και πρέπει να είναι επαρκής. Ομως γιατί κρίνεται τώρα ορθό όλη αυτή η ανακύκλωση να σημάνει την αποψίλωση των Τμημάτων Ασφαλείας που προσπαθούν να περιορίσουν την εγκληματικότητα, με τις διερευνήσεις των εγκλημάτων και τις συλλήψεις των δραστών; Κι επιπλέον -όπως έχουν αποδειχθεί από τις περιπτώσεις Αμαρουσίου, Γλυφαδας, Λαυρίου, Ασπροπύργου κλπ- πολλά Τμήματα Ασφαλείας έχουν και κύριο ρόλο στην εξάρθρωση σύνθετων εγκληματικών οργανώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σειρά άλλων περιπτώσεων όπου αστυνομικοί Τμημάτων Ασφαλείας ή ακόμη και της Ασφάλειας Αττικής αναλώνονται σε φρουρήσεις συμβολαιογράφων, δικηγόρων κλπ σταματώντας να ψάχνουν σημαντικές υποθέσεις..." .

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι με την τωρινή απόφαση της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη αφαιρούνται οκτώ φρουροί από πρώην πρωθυπουργό κι ο ίδιος αριθμός από πολιτικά πρόσωπα που είχαν καίριο ρόλο στην εξάρθρωση της 17Ν . Ακόμη αφαιρούνται συνολικά τέσσερις φρουροί από πρώην υπουργούς Δημόσιας Τάξης. Επιπλέον αφαιρείται η ομάδα ΟΠΚΕ που φρουρούσε την κατοικία βασικού υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που είχε γίνει στόχος πολλών επιθέσεων από αντιεξουσιαστές. Ακομη ζητείται μόνο η βραδινή φρούρηση των κατοικιών και των γραφείων πολιτικών προσώπων. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις στελεχών τραπεζών αφαιρείται 50-80% των αστυνομικών φρουρών τους, ενω συνολικά αποσύρονται περίπου 95 φρουροί από δικαστικούς λειτουργούς. Σημειχώνεται ότι το φθινόπωρο του 2016 είχε υπάρξει η απόσυρση 600 αστυνομικών απο φρουρήσεις υψηλών προσώπων. Ομως θεωρείται ότι τουλάχιστον οι 150 από αυτούς επέστρεψαν στις προηγούμενες θέσεις τους ύστερα από την τότε βομβιστική επίθεση κατά της δικαστικής λειτουργού Ε. Τσατάνη αλλά και ύστερα από προσφυγές τους.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Πηγή:  tovima.gr

 

Διαβάστε στο Policenet.gr: Διαδηλωτής γρονθοκοπεί ανελέητα στο πρόσωπα αστυνομικό της ΥΜΕΤ

όλη η συλλογή των νόμων

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis