Τα αυτοσχέδια όπλα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μεταξύ 1955-1974

Τα αυτοσχέδια όπλα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μεταξύ 1955-1974
ΒΙΝΤΕΟ
Τα αυτοσχέδια όπλα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο μεταξύ 1955-1974
Ξεχωρίζει το αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι της ΕΟΚΑ (EOKA Shell Pistol) το οποίο γενικά θεωρείται ότι δεν ήταν καλό, λόγω της αναξιοπιστίας στο μηχανισμό βολής του. Το κυνηγετικό τόξο θα ξεπεράσει αυτό το λειόκαννο πιστόλι σχεδόν σε κάθε κατάσταση. Ωστόσο, το πιστόλι της  ΕΟΚΑ, με ότι πυρομαχικά ακόμα και με αυτοσχέδια, ήταν εξαιρετικά καταστροφικό σε κοντινή απόσταση. Ήταν σε διαμέτρημα 12 -20 gauge και είχε δραστικό βεληνεκές από 2 έως 5 μέτρα. Ήταν μονής βολής και δεν είχε σκανδάλη. Αυτό το αυτοσχέδιο πιστόλι της ΕΟΚΑ πυροδοτείται με το χτύπημα σε μια τρύπα στην κορυφή του πιστολιού με ένα κομμάτι από πυριτόλιθο.
 
 
Επίσης υπήρξαν και τα EOKA Shotgun Pistol, ένα άλλο αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι σε διαμέτρημα 12 gauge με δραστικό βεληνεκές 7 έως 17 μέτρα. Το EOKA Cypriot Artisan Shotgun, ένα αυτοσχέδιο λειόκαννο από το 1955 σε διαμέτρημα 12 – 20 gauge με δραστικό βεληνεκές 17 - 33 μέτρα. Ακόμα, το EOKA Cypriot Folding Shotgun  σε διαμέτρημα 12 – 20 gauge με δραστικό βεληνεκές 17 – 33 μέτρα. Στο βίντεο εμφανίζονται και όπλα άλλων τύπων, όπως όλμοι, χειροβομβίδες κ.α.
 
 
 

 

 
 
 
Το 1955 ξεκίνησε ένοπλος αγώνας κατά της Βρετανικής Κατοχής του νησιού από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους υπό την ηγεσία της οργάνωσης ΕΟΚΑ με εντεταλμένο αρχηγό τον Κύπριο απόστρατο αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Γρίβα ή «Διγενή», η οποία έθετε ως στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου στο ελληνικό κράτος («Ένωσις»). Οι Τουρκοκύπριοι, μην επιθυμώντας την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα, τάχθηκαν κατά της αυτοδιάθεσης (που θα οδηγούσε στην προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα) και συντάχθηκαν με τους Άγγλους. Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις βομβών στις κυριότερες πόλεις της Κύπρου και αιφνιδίασε τις Βρετανικές Αρχές αλλά και τον Κυπριακό λαό. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φυλλάδιο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ για το σκοπό του Αγώνα. 


Οι νέοι, μαθητές και εργαζόμενοι, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον Αγώνα με τα ηρωικά κατορθώματα τους. Μερικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευμένοι στη χρήση των όπλων, διέκοψαν τις σπουδές τους, πήγαν στην Κύπρο και εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ. Ο Κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ, εφαρμόζοντας το νόμο της 15ης Ιουλίου 1955 για προσωποκράτηση ατόμων χωρίς δίκη, έστειλε αρκετούς Κυπρίους στα κρατητήρια. Η ΕΟΚΑ, ενισχυόμενη συνεχώς με νέα μέλη, έπληττε με επιτυχία τις δυνάμεις ασφαλείας. 


 

Αυτοσχέδιο 12 gauge φυσίγγιο.
ΣΕ ΤΙ ΑΠΕΒΛΕΠΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ


Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δεν είχε αντιβρετανικά κίνητρα. Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ είχε αποκλειστικό σκοπό την ελευθερία της Κύπρου και την ένωση της με την Ελλάδα. Δεν υπήρχε κανένα αντιβρετανικό ελατήριο, όταν η ΕΟΚΑ έστρεφε τα όπλα εναντίον των Βρετανών κυριάρχων. Είναι πολύ σαφής η δήλωση του Διγενή: «Ανέλαβον τον αγώνα εναντίον των παλαιών φίλων και συμμάχων μου, δια να υπεραμυνθώ των ιδίων ακριβώς ιδεωδών, δια τα οποία ειχομεν συμπολεμήσει μετ' αυτών εις τα πεδία του πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ο αγώνας της Κύπρου ουδέν αντιβρετανικόν ελατήριον υπέκρυπτεν. Υπηγορεύθη από αδήριτον ανάγκην και κατέστη αναγκαίος μετά την διάψευσιν των ελπίδων και των προσδοκιών του Ελληνικού και ιδιαιτέρως του Κυπριακού λαού».

 


 

 

 

 

Το αυτοσχέδιο λειόκαννο πιστόλι της ΕΟΚΑ σε παιχνίδι για υπολογιστές ....

 

 

  

www.guns-gr.com