Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:14 | 30/12/2017

Έξι νεκροί στον Όλυμπο

Στον Ολυμπο στις 5-12-1976 όταν από πτώση χιονοστιβάδας σκοτώθηκαν έξι νέοι ορειβάτες ανάμεσά τους και δύο κοπέλες. Η χιονοστιβάδα ξεκίνησε από τα Ν.Α. ζωνάρια του Μύτικα παρασέρνοντας και κόβοντας εκατοντάδες έλατα μεσαίου μεγέθους στην περιοχή του καταφύγιου “Σπήλιος Αγαπητός”.

Τραγωδία στο όρος Όρβηλος

Δύο άλλοι ορειβάτες σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα το 1998 στο όρο Ορβηλος, ενώ ο τρίτος της παρέας είχε καταφέρει να σωθεί Το περιστατικό είχε συμβεί το απόγευμα Σαββάτου του 1998 στο βουνό Όρβηλος στο Νευροκόπι Δράμας, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Από αυτήν τη χιονοστιβάδα σκοτώθηκαν τότε ο Νικόλαος Βοϊβουτόπουλος, 46 χρόνων, υποδιευθυντής της Κτηματικής Τράπεζας Ξάνθης και ο Κώστας Μπαρουχτσής, 52 χρόνων, φοροτεχνικός. Ο τρίτος της παρέας, που διασώθηκε, είναι ο Νικόλαος Σιουμάδης, 63 χρόνων.
Οι τρεις άντρες ενώ είχαν πραγματοποιήσει την αναρρίχησή τους και ενώ κατέβαιναν από το βουνό, αποκολλήθηκε ένας τεράστιος όγκος χιονιού που καταπλάκωσε τους τρεις ορειβάτες πριν αυτοί προλάβουν να απομακρυνθούν.

Η χιονοστιβάδα σκότωσε 5 ορειβάτες στο Μαίναλο

Ένα ακόμα περιστατικό ήταν η τραγωδία στο Μαίναλο της Αρκαδίας τον Φεβρουάριο του 2005, όταν από χιονοστιβάδα έχασαν την ζωή τους πέντε ορειβάτες. Η χιονοστιβάδα που ήταν μικρής έκτασης καταπλάκωσε τα 7 από τα 10 άτομα που αποτελούσαν την ομάδα, θάβοντάς τους. Δυστυχώς οι πέντε από αυτούς βρέθηκαν κάτω από μεγάλες ποσότητες χιονιού, με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία. Η ομάδα των ορειβατών αποτελούσε μέρος της ημερήσιας ορειβατικής εξόρμησης-εκδρομής του ΕΟΣ Αθήνας, η οποία είχε στόχο την ανάβαση της κορυφής Πρ. Ηλίας του Μαίναλου. Ο καιρός δεν ήταν καλός και στην περιοχή επικρατούσαν νότιοι άνεμοι με ομίχλη και ελαφρά χιονόπτωση.

Χιονοστιβάδα με έναν νεκρό στα Λευκά Όρη στην Κρήτη

Μία ακόμα τραγωδία με χιονοστιβάδα σημειώθηκε στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου του 1996, όταν τότε μία ομάδα έμπειρων Γάλλων χιονοδρόμων χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα, ενώ διέσχιζε με σκι τα Λευκά Ορη στην περιοχή Αμμουτσερά, πάνω από την Ανώπολη, σε υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρα.
Από το δυστύχημα τότε έχασε την ζωή του ο Πασκάλ Πετί, ενώ υπήρξε ένας ακόμα τραυματίας τον οποίο είχαν μεταφέρει με ελικόπτερο, Αντίθετα τον νεκρό κατάφεραν να “κατεβάσουν” τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου.

Πηγή: Thousand Newsnewsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis