Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:07 | 26/01/2015

 

Η επικράτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου ήταν μεγαλύτερη από ό,τι υπολόγιζαν τόσο οι ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα, όσο και κοινοτικοί και ευρωπαίοι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα» το βράδυ της Κυριακής. Από εκεί και πέρα, ήταν ξεκάθαρο ότι μία συνεργασία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα, όπως πχ «Το Ποτάμι», ήταν ένα σενάριο προτιμητέο σε σχέση με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και τούτο διότι σε μία τέτοια περίπτωση η στάση του νικητή των εκλογών θα λειανθεί.
 
Η γερμανική πλευρά είναι αυτή η οποία θα αναλάβει να βρει λύσεις. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς θα βρεθεί στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα για να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Δεν πρέπει να εκπλήσσει η κίνηση αυτή. Ο κ. Σουλτς, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατά το διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, είναι συνηθισμένος να αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές. Δεν πρέπει να λησμονείται η έλευσή του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου όταν είχε μεταφέρει μήνυμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
 
Επιπλέον, ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τηλεφώνησαν για να συγχαρούν τον κ. Τσίπρα ήταν ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας Γεργκ Άσμουσεν. Ο άνθρωπος που θεωρείται ως ο βασικός - πλην ανεπίσημος - δίαυλος επικοινωνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το Βερολίνο εδώ και αρκετούς μήνες ήθελε τόσο να εκφράσει τα συγχαρητήριά του όσο και να περάσει το μήνυμα ότι γρήγορα πρέπει να αρχίσει η σκληρή δουλειά.
 
Είναι σαφές βέβαια ότι το προσεχές διάστημα υπάρχει μία σειρά κρίσιμων ημερομηνιών που συνδέονται με σοβαρές αποφάσεις. Η Δευτέρα 26 Ιανουαρίου όταν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup μετά τις ελληνικές εκλογές, η 4η Φεβρουαρίου όταν η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), η 12η Φεβρουαρίου όταν θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η 16η Φεβρουαρίου όταν συνεδριάζει πάλι του Eurogroup είναι οι ημερομηνίες που έχουν κυκλώσει στα ημερολόγιά τους κοινοτικοί αξιωματούχοι.
 
Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσφέρουν χρόνο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ώστε να μπορέσουν να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις. Πάντως, το πρώτο θέμα που θα τεθεί στο Eurogroup της 26ηςΙανουαρίου θα είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η παράταση είναι «εκ των ων ουκ άνευ» με το φάσμα του Ιουνίου να θέτει τα χρονικά όρια.
 
Ανεξαρτήτως των γενικών τοποθετήσεων, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι άμεσες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση είναι α) να σταλεί ένα μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός ότι η παραμονή στην ευρωζώνη συνιστά βασική προτεραιότητα, β) να αποφύγει κάποια κίνηση που θα ανησυχήσει περαιτέρω τις αγορές, γ) να βρει τρόπο να επιτύχει μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με παράλληλη διασφάλιση επέκτασης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και δ) να μην καταρρεύσουν πλήρως τα έσοδα της χώρας.
 
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά των εταίρων και δανειστών έχουν τεθεί συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» για τα όρια των συμβιβασμών που θα μπορούσαν να δεχθούν, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δραματικές αλλαγές στα όσα μέχρι σήμερα έχουν λεχθεί, μία ελάφρυνση του χρέους δεν θα πρέπει να αναμένονται. Ωστόσο, και με δεδομένες ορισμένες τοποθετήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα βρεθούν ενδιάμεσες λύσεις σε ζητήματα όπως πχ η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή ο περιορισμός του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μπορέσει να ασκηθεί κοινωνική πολιτική.
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis