Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 15/05/2017

1.     «Κεφάλαιο» για την δημιουργία και έναρξη… δραστηριοτήτων νέας τρομοκρατικής επωνυμίας

2.     Οικονομική «απαλλοτρίωση» για την συντήρηση οικημάτων ασφαλείας και αγορά οπλισμού και εξοπλισμού

3.     Χρηματοδότηση προπαρασκευαστικών ενεργειών τρομοκρατικού χτυπήματος  

Οι παραπάνω τρεις εκδοχές των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αφορούν τα πιθανά κίνητρα των δύο δραστών της ληστείας χρηματαποστολής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Πάνω σε αυτές επιδιώκουν να τοποθετήσουν στοιχεία που θα ενισχύουν ή θα αποδυναμώσουν την κάθε μία ξεχωριστά ή και όλες μαζί.

Στο μεταξύ η ατζέντα με τις ιδιόχειρες σημειώσεις και σχεδιαγράμματα που βρέθηκε στο σπίτι του 25χρονου ληστή της χρηματαποστολής, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναδεικνύει κάποιες ενδείξεις «ποινικής συνεργασίας». Σε αυτή περιλαμβάνονται κάποια κωδικοποιημένα ονόματα, τα οποία σε συνδυασμό με κάποιες άλλες γραπτές αναφορές εκτιμάται από τους αστυνομικούς, ότι πρόκειται για άτομα που κινούνται στον ποινικό χώρο. Τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου επιχειρούν να εντοπίσουν σε ποια πρόσωπα ανήκουν κάποιοι τηλεφωνικοί αριθμοί και τους ενοίκους συγκεκριμένων διευθύνσεων κατοικίας, με σκοπό τον εντοπισμό υπόπτων μέσα από αυτές.

Γι αυτά τα ευρήματα τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, που προς το παρόν χειρίζονται την υπόθεση, ενημερώθηκαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν την υψηλή εποπτεία των ερευνών. Στο μεταξύ, έχουν ζητηθεί από την πρυτανεία του πανεπιστημίου οι κατάλογοι των φοιτητών που φοιτούν στην σχολή, προκειμένου να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ο ασύλληπτος συνεργός να σχετίζεται με το πανεπιστήμιο, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων για πιθανή πληροφόρηση των δραστών σχετικά με τη διενέργεια χρηματαποστολών για τον ανεφοδιασμό του ΑΤΜ.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματά του 25χρονου τα οποία είχαν προωθηθεί άμεσα στο εργαστήριο DNA της αστυνομίας προκειμένου να συγκριθούν με «ορφανά» γενετικά ευρήματα από τις εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων επτά μηνών αλλά και με άλλα αταυτοποίητα σε παλαιότερες οικίες της οργάνωσης.

Αντίστοιχη είναι η αναμονή αποτελεσμάτων για τα δύο πιστόλια μάρκας ZASTAVA από τα βαλλιστικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε έκνομες ενέργειες, αν και σε αυτή την περίπτωση κάποιες απαντήσεις έχουν έρθει αλλά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τρεις ληστείες στο μικροσκόπιο

Οι αστυνομικοί ερευνούν τρεις περιπτώσεις ληστειών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Η τελευταία είχε σημειωθεί στις 21 Ιουνίου 2016, όταν δύο άτομα με την απειλή όπλων είχαν αρπάξει το «άδειο» βαλιτσάκι του υπαλλήλου μια εικονικής χρηματαποστολής. Με μία βαριοπούλα είχαν παραβιάσει το κενό κουτί και το άφησαν στην έξοδο του πανεπιστημίου.

Στις 13 Απριλίου 2016 με τον ίδιο τρόπο είχαν αρπάξει το κουτί που περιείχε περίπου 12.000 ευρώ αλλά είχε ενεργοποιηθεί η «χρωμοπαγίδα». Τον Νοέμβριο του 2015 ήταν η πρώτη εμφάνιση και επιτυχημένα καθώς οι δύο ένοπλοι είχαν καταφέρει να πάρουν 100.000 ευρώ. Δεν αποκλείουν οι υποθέσεις να συνδέονται, ενώ τότε έκαναν λόγο για δράστες που προέρχονταν από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στο σπίτι του 25χρονου βρέθηκε επίσης και ένα δελτίο ταυτότητας με τα δικά του στοιχεία για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή το 2010. Παράλληλα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι για το σκούτερ μάρκας Aprillia είχε δηλωθεί κλοπή στις 24 Απριλίου 2017 στο Τμήμα Ασφαλείας Πετραλώνων, και ερευνούν το ενδεχόμενο η περιοχή να σχετίζεται με τον ασύλληπτο δράστη.

Εντυπωσιακά και ύποπτα  είναι τα αντικείμενα που είχε ο 25χρονος στο σακίδιο πλάτης κατά την σύλληψη του, τα οποία ενδεχομένως ξεπερνούν την ποινική διάσταση. Πέρα από το πιστόλι μάρκας Zastava και την άδεια κασετίνα, καθώς οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν προβεί σε εικονική τροφοδοσία για λόγους ασφαλείας, ο 25χρονος είχε ένα μπουκάλι νερού που περιείχε… χλωρίνη, πιθανόν για το «σβήσιμο» αποτυπωμάτων όπως εικάζουν αξιωματικοί  της αστυνομίας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον αντικείμενο που είχε στην κατοχή του, είναι ένα παλιό κινητό τηλέφωνο, στο οποίο γίνεται ανάσυρση δεδομένων και έχει ζητηθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών, προκειμένου οι αστυνομικοί να λάβουν όλα τα στοιχεία κλήσεων, μηνυμάτων και περιήγησης στο διαδίκτυο.

Και τα υπόλοιπα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε δεύτερο χρόνο, εξαιτίας της ελλειμματικής αστυνομικής έρευνας του πρώτου 24ώρου, μετά την ανακάλυψη του δεύτερου πιστολιού από την καθαρίστρια έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ο δεύτερος ληστής στο απέναντι κτίριο από αυτό που έγινε η ληστεία εκτός από το πιστόλι που άφησε στο καλάθι απορριμμάτων της τουαλέτας σε άλλους χώρους του ίδιου κτιρίου ξεφορτώθηκε ένα ακόμη παλιό κινητό τηλέφωνο με βγαλμένη την μπαταρία, μια βαριοπούλα (για το σπάσιμο κασετίνας χρημάτων), ένα καπέλο, ένα κατσαβίδι, μία μπλούζα, μία γεμιστήρα και σφαίρες.

Όπως όλα δείχνουν ο δεύτερος ληστής κρύφτηκε αρχικά μέσα στο κτίριο της Σχολής, πέταξε ενοχοποιητικά στοιχεία, άλλαξε… μπλούζα και παρά την κινητοποίηση της αστυνομίας κατάφερε να διαφύγει ως «φοιτητής» μέσα από την έκταση των πολλών στρεμμάτων του πανεπιστημίου.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis