Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 08/02/2015

 

H Iταλία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα θαλασσίου εγκλήματος παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ειδικότερα το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή. Ως εκ τούτου αξίζει ιδιαίτερως η ανάλυση των δυνατοτήτων καθώς η διευρεύνηση δυνητικών εξοπλιστικών προτάσεων. 

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ισχυρότατες λαθρομεταναστευτικές ροές. Η ένταση του φαινομένου ενισχύεται από τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικές μεταβολές σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η εκτεταμένη ακτογραμμή της και το πλήθος των νησιών και βραχονησίδων της, η πυκνότατη ναυτιλιακή κίνηση, ειδικότερα στο Αιγαίο Πέλαγος, η εγγύτητα προς τις ανατολικές τουρκικές ακτές και οι σχετικά μικρές θαλάσσιες οδοί, που τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα πρέπει να καλύψουν, για να μεταφέρουν τους παράνομα διακινούμενους αλλοδαπούς στη χώρα μας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντοπίζονται δύο μοντέλα΄΄ λαθρομετανάστευσης, ήτοι το δυτικό, που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Μάλτα (μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις μεταξύ χώρας προέλευσης και χώρας προορισμού – χρήση μεγάλων πλοίων – μεταφορά αριθμητικά μεγάλων φορτίων λαθρομεταναστών ΄΄on block΄΄), καθώς και το "ανατολικό – ελληνικό" (μικρές διανυόμενες θαλάσσιες αποστάσεις – τελείως διαφορετικό modus operandi εγκληματικών δικτύων – μεγάλος αριθμός περιστατικών με χρήση σκαφών διαφόρων τύπων, που μπορεί να μεταφέρουν – μεγάλου εύρους – αριθμούς λαθρομεταναστών). Τελευταίως και με τις αποφάσεις τους, τα αρμόδια Όργανα, οι Υπηρεσίες και οι Οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. η FRONTEX), φαίνεται πως στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη ΄΄δυτική΄΄ πύλη λαθρομετανάστευσης, προσεγγίζοντας σε δεύτερο βαθμό το πρόβλημα που διαχειρίζεται η χώρα μας.

 

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους παράνομα διακινούμενους αλλοδαπούς και τις χώρες της Ε.Ε., είναι τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα (smuggling links), τα οποία πρέπει να αποτελέσουν και το ΄΄στόχο΄΄ των αναλαμβανόμενων δράσεων και των επιλεγόμενων πολιτικών. Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυση και την αναβάθμιση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, ειδικότερα στο πεδίο της ανταλλαγής συγκροτημένων πληροφοριών (intelligence) και ενίσχυσης των ελέγχων. Τόσο η Guardia di Finanza όσο και η Guardia costiera δηλαδή η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία καθώς και η Ιταλική Ακτοφυλακή αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα άρτια οργανωμένων και εξοπλισμένων δυνάμεων επιβολής του νόμου με σύγχρονα μέσα, δομή, επιχειρησιακή φιλοσοφία και εκπαίδευση. Η Guardia di Finanza αξιοποιεί έναν τεράστιο στόλο οχημάτων, ιπτάμενων μέσων και πλωτών πολλαπλών χρήσεων και ειδών. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να γίνει στα μέσα τα οποία αξιοποιεί η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία και ειδικότερα στα ταχύπλοα σκάφη. 

 

Τα σκάφη SUPERTERMOLI, είναι σκάφη εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι ειδικά κατασκευασμένα για την θάλασσα και τον κυματισμό της Μεσογείου, φέρουν από 2 έως και 4 μηχανές (ανάλογα το μοντέλο) και μπορούν να προσαρμοστούν σχεδιαστικά στις πιο δύσκολες απαιτήσεις “εφαρμογών” των συγκεκριμένων υπηρεσιών προσφέροντας άνεση και ασφάλεια στα πληρώματά τους.

Το Λιμενικό εντάσσοντας στην δύναμή του τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του που αρχίζουν από την έρευνα και διάσωση, την συνδρομή άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις μεγάλων ναυτικών ή και αεροπορικών ατυχημάτων έκδοση (fast life raft carrier) και με την επιβιωσιμότητα σε κατάσταση θάλασσας 8+ μποφόρ θα μπορούσε άνετα να διαφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα μας και να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη για λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο, κ.λ.π., στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό που διακρίνει τα μοντέλο αυτό από τον ανταγωνισμό , είναι η ικανότητα ελιγμών και η αξιοπλοΐα σε ακραίες ταχύτητες. Το σκάφος στην στρατιωτική έκδοση ( ST60 Interceptor ), λειτουργεί πραγματικά σε ταχύτητες άνω των 60 κόμβων , με απόλυτη ασφάλεια ακόμη και σε δύσκολα νερά και με αυτονομία άνω των 300 νμ. Μπορεί να φτάσει την τελική ταχύτητα των 70+ κόμβων και μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα 20 ατόμων για ειδικές αποστολές . Αυτά δεν αποτελούν ευσεβείς σχεδιαστικούς πόθους αλλά έχουν πιστοποιηθεί και στην πράξη από το πλέον επίλεκτο Σώμα, καθώς είναι ήδη δοκιμασμένα σε τέτοιες συνθήκες και χρησιμοποιούνται από την Δ.Υ.Κ. του Πολεμικού μας Ναυτικού. Tα μοντέλα ST60 & ST50 Interceptor είναι τα μόνα ταχύπλοα αυτήν την στιγμή που υπερτερούν από τα Τουρκικά OnukMRTP 16 & MRTP 20 τα οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον το Τούρκικο Λιμενικό.

 

 

1) ST-60 Interceptor (και σε RIB έκδοση) Οπλισμός για στρατιωτική χρήση: Προτείνονται, δίδυμα πολυβόλα των 12,7 mm τηλεχειριζόμενα στην πλώρη, μονό τηλεχειριζόμενο πολυβόλο των 12,7 mm πάνω από την καμπίνα διακυβέρνησης, αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 mm, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων 6 βόμβες βυθού, ή 6 νάρκες σύγχρονης τεχνολογίας και ένας εκτοξευτής αντιαρματικού πυραύλου HELLFIRE.

2) ST-50 Interceptor (και σε RIB έκδοση) Οπλισμός για στρατιωτική χρήση: Τρείς έστορες ικανοί να δεχθούν όλους τους συνδυασμούς των πολυβόλων MAG των 7,62 mm, ή Μ-2ΗΒ των 12,7 mm, ή αυτόματων βομβιδοβόλων GMG των 40 mm και εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων.

3) ST-34 Interceptor 4) ST-36 RIB Interceptor Οπλισμός ένας ή δύο έστορες για LMG ή MMGs αντίστοιχα. Μέχρι και σήμερα ταχύπλοα Supertermoli χρησιμοποιούνται από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία ( Guardia di Finanza ), την Δ.Υ.Κ. αλλά και από αρκετούς ιδιώτες σε όλη την Ευρώπη.

Το ανωτέρω σκάφος είναι σχεδιασμένο για να δέχεται μια μεγάλη γκάμα οπλικών συστημάτων όπως:

1) Fully integrated 40mm – 50mm Automatic Grenade Launcher System,

2) DILLON M134 Gun Systems,

3) LEMURTM COMBINED RCWS AND ELECTRO-OPTICAL SIGHT (30 mm - 40 mm AGL),

4) Browning .50 Cal Machine gun,

5) Δίδυμα πολυβόλα των 12,7 mm τηλεχειριζόμενα στην πλώρη,

6) Μονό τηλεχειριζόμενο πολυβόλο των 12,7 mm πάνω από την καμπίνα διακυβέρνησης,

7) εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων , 8

) 6 βόμβες βυθού, ή 6 νάρκες σύγχρονης τεχνολογίας,

9) ένας εκτοξευτής αντιαρματικού πυραύλου HELLFIRE.

10) Radar Designation

Τα βίντεο δείχνουν σκηνές από πραγματικά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται τα παραπάνω σκάφη:

http://www.defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis