Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:31 | 11/05/2020

Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ (μέσω ΠΟΑΣΥ), τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Λάζαρο ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ και τον Διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Αντώνιο ΤΖΙΤΖΗ, μετά την επίσκεψη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο ΤΑ Λευκού Πύργο.

 

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το ΤΑ Λευκού Πύργου. Μετά τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, η εικόνα που παρουσιάζει μια από τις κεντρικότερες Υπηρεσίες της πόλης, δε συνάδει με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουν καταρτιστεί από την Ηγεσία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή, το ΤΑ Λευκού Πύργου λειτουργεί με το 51% της προβλεπομένης δύναμης του. Η έλλειψη προσωπικού παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τον τεράστιο φόρτο εργασίας και τις καθημερινές συλλήψεις παραβατών που τελούν αυτόφωρα αδικήματα. Η εποχούμενη περιπολία της πρωινής βάρδιας απασχολείται μονίμως στα Δικαστήρια, ενώ στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες ο τομέας αρμοδιότητας καλύπτεται από τα πληρώματα άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας. Η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει ότι η Ηγεσία αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ΤΑ, πλην όμως το πράττει με Αστυνομικούς από άλλες Υπηρεσίες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τον μεγάλο τομέα αρμοδιότητας.

Δυστυχώς, οι λιγοστοί συνάδελφοι δεν επιτρέπουν την διάθεση ικανού αριθμού Αστυνομικών στο γραφείο Αξιωματικού Υπηρεσίας και συχνά ορισμένοι συλληφθέντες ποινικών αδικημάτων προωθούνται σε περιφερειακά Τμήματα για την σύνταξη της δικογραφίας. Με τον τρόπο αυτό, η ομάδα ΟΠΚΕ ή ΔΙΑΣ που έκανε τη σύλληψη, ακινητοποιείται εκτός του τομέα της για τον υπόλοιπο χρόνο της εργασίας της, μέχρι να συνταχθεί η δικογραφία. Ανάλογη είναι η ταλαιπωρία των πολιτών που αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα εντός της πόλης για να δηλώσουν π.χ. μια κλοπή.

Επιπλέον, το ΤΑ Λευκού Πύργου έχει δυο οχήματα, το ένα εκ των οποίων είναι μεγάλης παλαιότητας, ενώ το άλλο έχει διαρροές και καθημερινά οι συνάδελφοι προσθέτουν λάδι μηχανής για να λειτουργεί.

Στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε η Ένωση με την Ηγεσία της ΓΑΔΘ, απαιτήσαμε την ενίσχυση της Υπηρεσίας με προσωπικό. Ωστόσο, η ενίσχυση που διενεργήθηκε ήταν 3 αποσπάσεις προς το ΤΑ, ενώ ταυτόχρονα διατάχθηκαν 2 αποσπάσεις προς άλλες Υπηρεσίες. Με λίγα λόγια, μηδέν εις το πηλίκο!

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι κανένα έργο και καμία συνεργασία δεν θα ευδοκιμήσει όσο το κεντρικότερο Τμήμα Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα λειτουργικά προβλήματα και το προσωπικό του δεν μπορεί να απασχοληθεί αποκλειστικά με την αποστολή της, δηλαδή την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Η Ένωσή μας, εδώ και καιρό, παρακολουθεί στενά τις ενέργειες που έχουν γίνει, ενώ από πλευράς της είναι παρούσα με επισκέψεις, συναντήσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Επειδή οι οργανικές θέσεις της Διεύθυνσης Ασφαλείας είναι υπερπλήρεις, είναι ξεκάθαρο ότι οι ελλείψεις του ΤΑ Λευκού Πύργου μπορούν να καλυφθούν. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ηγεσία να ενισχύσει άμεσα την Υπηρεσία με προσωπικό εντός των επόμενων 2 εβδομάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ένωση θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξωθεν της Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου ένδικου μέσου.

Σε καμία περίπτωση, η ανωτέρω τοποθέτηση δεν αποτελεί απειλή, αλλά είναι μια στεντόρεια φωνή απέναντι στις κούφιες υποσχέσεις που δεχόμαστε προφορικά, όταν στην πράξη η κατάσταση χειροτερεύει λόγω των αποφάσεων της Διοίκησης.

Ο σεβασμός απέναντι στους εργαζόμενους και η ίδια αντιμετώπισή τους δεν είναι δικαίωμα, είναι ρητή υποχρέωση των διοικούντων. Ποτέ δεν θα δεχτούμε την συντήρηση Υπηρεσιών πολλών ταχυτήτων που χωρίζουν τους συναδέλφους μας σε «παιδιά και αποπαίδια»!

Θεσσαλονίκη, 11 Μαΐου 2020

          

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος          ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701                         6948753589

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis