Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:29 | 31/01/2017

Αναμμένα κάρβουνα, από τις υπαίθριες εστίες φωτιάς που καίνε στο hotspot της Μόριας, μεταφέρουν οι πρόσφυγες μέσα σε σκηνές τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να «σπάσουν» το κρύο και να βγάλουν τη νύχτα, θέτοντας όμως τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Οι τρεις θάνατοι προσφύγων μέσα σε έξι μέρες έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι προκλήθηκαν από εισπνοή δηλητηριωδών αερίων, λόγω της ατελούς καύσης, ενώ την άμεση διερεύνηση των αιτιών ζήτησε συντετριμμένος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

 

Οι εθελοντές έχουν ενημερώσει κατ΄ επανάληψη πρόσφυγες και μετανάστες για την επικινδυνότητα χρήσης αυτοσχέδιων μαγκαλιών και δίνουν καθημερινά οδηγίες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τους αποτρέψουν.

 

«Από τις 24 Νοεμβρίου, όταν είχαμε τον θάνατο δύο ανθρώπων από έκρηξη φιάλης υγραερίου, όλες οι οργανώσεις δίνουμε οδηγίες. Τους λέμε και για τα αυτοσχέδια μαγκάλια, αλλά ο αντίλογος είναι αποστομωτικός: λένε πως αν δεν το κάνουν θα πεθάνουν από το κρύο», είπε στο «Εθνος» ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια, Δ. Παπανδρέου.

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες, το κλιμάκιο της οργάνωσης κλήθηκε χθες το πρωί να παράσχει άμεση βοήθεια σε έναν νεαρό πρόσφυγα από το Πακιστάν, ηλικίας 18-20 χρόνων, που έχασε τις αισθήσεις του από άγνωστη αιτία μέσα στη σκηνή, στην οποία κοιμόταν μαζί με άλλους άνδρες ομοεθνείς του. Οι προσπάθειες ανάνηψης δεν έφεραν αποτέλεσμα και ο άτυχος μετανάστης μεταφέρθηκε νεκρός το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις, ενός 22χρονου Αιγύπτιου και ενός 46χρονου Σύρου, που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τρίτη και Σάββατο, αντίστοιχα, ο ιατροδικαστής, Θ. Νούσιας, δεν εξακρίβωσε τα αίτια και αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων. Ολες οι ενδείξεις, ωστόσο, οδηγούν στην ασφαλή εκτίμηση ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις του αυτοσχέδιου μαγκαλιού, καθώς οι δύο άνδρες διέμεναν στην ίδια σκηνή.


Από την πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου, όταν μία 60χρονη γυναίκα και το εγγονάκι της βρήκαν φρικτό θάνατο, από έκρηξη φιάλης υγραερίου μέσα σε σκηνή.

Από την πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου, όταν μία 60χρονη γυναίκα και το εγγονάκι της βρήκαν φρικτό θάνατο, από έκρηξη φιάλης υγραερίου μέσα σε σκηνή.

Αυτό συνέβαινε και στη σκηνή όπου διέμενε ο νεαρός Πακιστανός. Αλλοι ομοεθνείς του, που κοιμούνταν στην ίδια σκηνή, εξετάστηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ ένας από αυτούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου εισήχθη στην εντατική με συμπτώματα δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, χωρίς ωστόσο να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Ο τρίτος θάνατος πυροδότησε νέα ένταση μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη Μόρια, οι οποίοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και έκλειναν κατά διαστήματα την είσοδο της δομής, ζητώντας απαντήσεις για τα αίτια των θανάτων και μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Συντετριμμένος δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως «οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν τους θανάτους στη Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη». Ο υπουργός ανέφερε, μάλιστα, πως δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο hotspot της Μόριας, προσθέτοντας ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Σημειώνεται πως στη Μόρια δεν μπορούν να γίνουν ευρείας κλίμακας εργασίες για την αντικατάσταση των σκηνών με κοντέινερ, λόγω υπερπληθυσμού. 

«Σιωπηλός» δολοφόνος το μονοξείδιο του άνθρακα


«Oφείλουμε να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας

«Oφείλουμε να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας

Σε πραγματικό «δολοφόνο» μπορεί να μετατραπεί το μαγκάλι. Η έλλειψη φλόγας κατά την καύση του κάρβουνου (ατελής καύση) επιτρέπει την έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα θεωρείται η πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου από δηλητηρίαση στον κόσμο. Παράγεται, δε, όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οξυγόνου.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο άχρωμο, άοσμο και άγευστο και μπορεί να σκοτώσει όποιον εκτίθεται σε αυτό, χωρίς καν να το αντιληφθεί» εξηγεί στο «Εθνος» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.

Λήθαργος
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μονοξείδιο καταλαμβάνει θέσεις του οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για το οξυγόνο:

«Με την εισπνοή του από τον άνθρωπο κάθε μόριο του μονοξειδίου του άνθρακα πηγαίνει στο αίμα, όπου καταλαμβάνει μία θέση οξυγόνου. Οσο συνεχίζεται η διαδικασία αυτή, το αίμα αδυνατεί πλέον να μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα. Επειτα από αρκετή ώρα, ο άνθρωπος που εισπνέει μονοξείδιο πέφτει σε λήθαργο και χάνει σταδιακά τις αισθήσεις του, νομίζοντας πως αποκοιμιέται».

Στα πρώτα στάδια η έκθεση στο μονοξείδιο εκδηλώνεται με πονοκέφαλο και ζάλη. Οσο περνάει η ώρα η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και απειλείται και η ίδια η ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, ο θάνατος μπορεί να επέλθει μία ή και δύο μέρες μετά την έκθεση, ακόμη και όταν ο άνθρωπος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο:

«Η θεραπεία ενός ατόμου που έχει εκτεθεί σε μονοξείδιο είναι δύσκολη και απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αφαιμαξομετάγγιση, δηλαδή η αφαίρεση και επανατοποθέτηση αίματος στον ασθενή».

Η εισπνοή ακόμη και σχετικά μικρών ποσοτήτων του συγκεκριμένου αερίου μπορεί να οδηγήσει σε υποξικό τραυματισμό, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και στον θάνατο. Η έκθεση στο μονοξείδιο ενδέχεται να μειώσει σημαντικά και τη διάρκεια ζωής, λόγω καρδιακής βλάβης.

Το επίπεδο ανοχής κάθε ανθρώπου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο κινητικότητας, τον ρυθμό της αναπνοής, προϋπάρχουσα εγκεφαλική ή καρδιακή νόσο, την παροχή αίματος από την καρδιά, την ύπαρξη αναιμίας, αιματολογικές διαταραχές και τον ρυθμό του μεταβολισμού. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, ναυτία, αίσθημα κακουχίας και κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αποδοθούν σε ίωση ή στον ιό της γρίπης.

Οσο αυξάνεται η έκθεση προκαλούνται ταχυκαρδία, χαμηλή πίεση, καρδιακή αρρυθμία, παραλήρημα, ψευδαισθήσεις, ζάλη, αστάθεια, σύγχυση, σπασμοί, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, απώλεια των αισθήσεων, διακοπή της αναπνοής και τελικά θάνατος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνονται προβλήματα με την όραση και την ακοή.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis