Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 23/11/2016

Εκτενείς αναφορές για τα εθνικά θέματα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα προς την Άγκυρα στον απόηχο και των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, μίλησε για εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συνεχίζοντας την συνολική σφοδρή επίθεση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της στο προσφυγικό πυροδοτεί αντιδράσεις στα νησιά και θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τουρκία

Ειδικότερα, είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση της έντασης σε ρητορικό επίπεδο από την πλευρά των γειτόνων» και πως «σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λωζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό». «Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση όμως ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν του πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί. Είπε ότι θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης.

Κυπριακό

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά -πάρα την προχτεσινή εξέλιξη που είναι ένα εμπόδιο-, υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την πάγια εθνική στρατηγική υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των δυο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ότου ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Τόνισε ότι γι' αυτόν τον λόγο «βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε». «Στο μόνο που θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όλοι γνωρίζουν ότι όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στάση επιβεβαίωσε και στην πρόσφατη επαφή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στη χτεσινή τους επικοινωνία «κατά την οποία με ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις της Ελβετίας που αφορούσαν το εδαφικό και το περιουσιακό». «Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε εξάλλου ότι δεν έχει κανένα νόημα τώρα και δεν είναι δική μας πρόθεση να παίξουμε αυτό το blame game», αυτό που προέχει για εμάς είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα ώστε να έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε.

Προσφυγικό

Συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ και με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό όπου απαιτείται σύνεση, ευαισθησία και συνεννόηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οδηγείται σε έναν επικίνδυνο πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ που ηγεμονεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στις κοινωνίες των νησιών και πιέζουν σε κατεύθυνση που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Είπε ότι γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η αποσυμφόρηση των νησιών είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνωρίζουν ότι όποιος απομακρύνεται από τα νησιά με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας. Επομένως, τόνισε η αποσυμφόρηση που είναι ανάγκη πρέπει να γίνει μεθοδευμένα συγκροτημένα και με εξαιρετική προσοχή. «Είναι το λιγότερο ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων που ξέρουμε ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί τους και ποιοι θα καρπωθούν τα πιθανά πολιτικά οφέλη», εξηγώντας ότι αναφέρεται σε μέλη ή φίλους της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί το προσφυγικό από διεθνές πρόβλημα σε εσωτερικό ζήτημα, σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων, όπως επιδιώκουν κάποιοι ακροδεξιοί κύκλοι, είτε με την ανοχή της ΝΔ είτε όχι.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών μας και θα δείξουμε στην πράξη την αποφασιστικότητα της για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis