Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:10 | 15/09/2019

Eντυπωσιακές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις... απίθανες κατασκοπευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε η CΙΑ την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» τόσο για να κατασκοπεύσει την πρώην ΕΣΣΔ όσο και την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο για τον οποίο μάλιστα έτρεχαν πολλά προγράμματα εξολόθρευσης του.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν μετά από 50 χρόνια και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αξιωματικοί της CIA χρησιμοποίησαν εκπαιδευμένα περιστέρια, πούρα δολοφόνους, δελφίνια με εκρηκτικά, γάτες με ακουστικά και άλλες παράξενες μεθόδους προκειμένου να κατασκοπεύσουν την πρώην Σοβιετική Ένωση αλλά και την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

Περιστέρια και κοράκια

Σύμφωνα με το απόρρητο πρόγραμμα «Tacana» υπηρεσίες της CIA χρησιμοποίησε περιστέρια για να φωτογραφήσουν απόρρητες περιοχές. Πάνω στα εκπαιδευμένα περιστέρια είχαν τοποθετηθεί μικροκάμερες της εποχής. Το είδος των περιστεριών – ταχυδρόμων είχε εκπαιδευτεί για να ταξιδεύουν μακρυά και να επιστρέφουν στη βάση τους μεταδίδοντας τις πληροφορίες. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πώς η CIA χρησιμοποίησε τα κοράκια για να ρίξουν συσκευές υποκλοπής σε παραπετάσματα του εχθρού.

[custom:google-ads]

Δελφίνια «τορπίλες»

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης πώς η CIA χρησιμοποίησε εκπαιδευμένα δελφίνια σε υποβρύχιες αποστολές διείσδυσης στα λιμάνια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Μάλιστα τα δελφίνια είχαν πάνω τους ειδικούς αισθητήρες - σόναρ για την ανίχνευση σοβιετικών πυρηνικών υποβρυχίων και ιχνών ραδιενεργών όπλων. Στην Key West Florida υπήρχε πρόγραμμα που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ σύμφωνα με το οποίο εκπαιδεύονταν δελφίνια σε υποβρύχιες επιθέσεις εναντίον εχθρικής ναυτιλίας.

Πούρα με τοξίνη για τον Κάστρο

Μεγάλη εντύπωση προκαλούν οι αποκαλύψεις των προγραμμάτων των ΗΠΑ με σκοπό να δολοφονηθεί ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου χρησιμοποιώντας πούρα δολοφόνους και κοχύλια με εκρηκτικά.

Η CIA σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Κάστρο με ένα κιβώτιο δηλητηριασμένων πούρων το 1960. Τα πούρα ήταν γεμάτα με ισχυρή τοξίνη και του παραδόθηκαν από ένα «άγνωστο άτομο» το 1961, αλλά ο Κάστρο δεν τα κάπνισε ποτέ.

Και στολή με βάκιλο φυματίωσης

Όπως επίσης αποκαλύφθηκε η CIA βρίσκονταν πίσω από την επιχείρηση μόλυνσης της καταδυτικής στολής του Φιντέλ Κάστρο ο οποίος συνήθιζε να κάνει συχνά καταδύσεις. Σε μία από τις στολές είχε τοποθετηθεί ένας μύκητας που παρήγαγε τον βάκιλο της φυματίωσης αλλά και πάλι δεν έφερε αποτέλεσμα. Οι αμερικανοί είχαν  ποντίσει κοχύλια με εκρηκτικά σε μία περιοχή που συνήθως βούταγε ο Φιντέλ Κάστρο αλλά δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ.

Η γάτα με το ακουστικό

Εντύπωση προκαλεί και η δαπάνη 14 εκατομμυρίων δολαρίων από τη CIA για να θέσει συσκευές ακρόασης μέσα στις γάτες τη δεκαετία του 1960. Το σχέδιο ήταν να περιπλανηθούν στη ρωσική επικράτεια και να μεταδίδουν πληροφορίες. Η αποστολή απέτυχε την πρώτη μέρα, όταν μια γάτα έχοντας στο σώμα της μια τέτοια συσκευή πέρασε έξω από τη σοβιετική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Ανιχνεύτηκε πάνω της ο μηχανισμός και εξοντώθηκε.

Σαηεντολογία και LSD

Ο αποχαρακτηρισμός των απόρρητων εγγράφων έφερε νέα συγκλονιστικά στοιχεία και για την υπόθεση στρατολόγησης Σαηεντολόγων με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του πνεύματος για να υποκλέψουν πληροφορίες, όπως και για τα πειράματα της επίδρασης του LSD στον άνθρωπο με απώτερο σκοπό τον έλεγχο του μυαλού. Και τα δύο προγράμματα δεν έφεραν ποτέ τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντίθετα ενοχοποιήθηκαν για πολλές ανεξήγητες υποθέσεις αλλά και θανάτους όσων πήραν μέρος στα απόρρητα προγράμματα.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Φωτιές» ανάβει η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis