Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:58 | 23/04/2017

Εγκληματικές οργανώσεις με «αναβαθμισμένο» modus operandi (μεθοδολογία δράσης) διαπιστώνουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ηγούνται των ερευνών για τη ληστεία μετά ομηρείας σε τράπεζα και τα «χτυπήματα» σε χρηματοκιβώτια εταιρειών και εργοστασίων.

Στην πρώτη περίπτωση οι τέσσερις δράστες, που εισέβαλαν στις 2.30 μ.μ., μεσημέρι Πέμπτης, σε τραπεζικό υποκατάστημα στην Καλλίπολη Πειραιά, έδρασαν με απόλυτο επαγγελματισμό και γνώριζαν πολύ καλά τους χώρους που κινήθηκαν. Στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) έχουν καταθέσει επτά από τα θύματα και φέρεται να δήλωσαν ότι οι δράστες μιλούσαν σπαστά Ελληνικά και είχαν ξενική προφορά.

Οι επικεφαλής των ερευνών εκτιμούν ότι πρόκειται για την ίδια συμμορία που στις 9 Αυγούστου 2016 είχε «χτυπήσει» με ακριβώς τον ίδιο τρόπο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στους Αμπελοκήπους. Το σενάριο να πρόκειται για μιμητές έχει αποκλειστεί, όμως οι αξιωματικοί του ΥΔΕΖΙ θεωρούν ότι πρόκειται για «επαγγελματίες» ληστές τραπεζών, που κατά το παρελθόν δρούσαν αυτόνομα και το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώθηκαν και «χτυπούν» σαν ομάδα. Από την πρώτη ληστεία του 2016, που και τότε είχε υπάρξει ομηρεία και είχαν διαρρήξει τις θυρίδες, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο. Οι δράστες δεν είχαν κάνει κανένα λάθος. Η μόνη διαφοροποίηση είναι η αλλαγή στο modus operandi, με τους δράστες να επιλέγουν να αγνοήσουν το κεντρικό χρηματοκιβώτιο. Πλέον στα υποκαταστήματα κρατούνται μικρά ποσά και οι ληστές φαίνεται να το ξέρουν και να στοχεύουν τις θυρίδες. «Πρόκειται για καινούργιο τρόπο ληστείας των τραπεζών. Δεν έχασαν καθόλου χρόνο προσπαθώντας να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο και πήγαν κατευθείαν στις θυρίδες του υπογείου», υποστηρίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δράστες γνώριζαν τους χώρους της τράπεζας και πιθανόν να είχαν πραγματοποιήσει «ρεπεράζ» παριστάνοντας τους πελάτες, ενδεχομένως και τους υποψήφιους ενοικιαστές θυρίδας. Οι κάμερες ασφαλείας του υποκαταστήματος έχουν καταγράψει καρέ καρέ τις κινήσεις των ληστών. Πρώτα εμφανίστηκαν δύο ληστές, λίγα λεπτά πριν κλείσει η τράπεζα, και κρατώντας μακρύκαννο όπλο, πιστόλι και χειροβομβίδες ακινητοποίησαν πέντε υπαλλήλους και τρεις πελάτισσες. Στη συνέχεια τις οδήγησαν στο ημιυπόγειο όπου βρίσκονται οι θυρίδες της τράπεζας. Πήραν τα κινητά τους τηλέφωνα και τα συγκέντρωσαν σε μια γωνία, ενώ ένας εκ των δραστών είπε: «Δεν θέλουμε τα δικά σας χρήματα, της τράπεζας θέλουμε», ώστε να καθησυχαστούν τα θύματα.

Είχαν τον εξοπλισμό

Μερικά λεπτά αργότερα στο υποκατάστημα μπήκαν ακόμη δύο άτομα που κουβαλούσαν ειδικό διαρρηκτικό εξοπλισμό (οξυγονοκόλληση), ενώ κατέβασαν και τα ρολά του καταστήματος. Ο δράστης που εισέρχεται τελευταίος στην τράπεζα είναι ευτραφής, με αρκετά παραπανίσια κιλά. Οι δύο ληστές κατευθύνθηκαν στις θυρίδες παραμένοντας εκεί για δύο ώρες, από τις 2.30 μ.μ. μέχρι τις 4.30 μ.μ. Κατάφεραν να ανοίξουν περίπου 40 με 50 θυρίδες από τις συνολικά 200 που διαθέτει το συγκεκριμένο υποκατάστημα. Επειδή αρκετοί από τους ιδιοκτήτες είναι διστακτικοί να δηλώσουν το πραγματικό περιεχόμενο των θυρίδων, οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν το ύψος του χρηματικού ποσού και την αξία των κοσμημάτων που πήραν οι ληστές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι θυρίδες παραβιάζονται σχετικά εύκολα και «εγγυώνται» μεγάλο κέρδος. 

Η μία από τις συμμορίες που αρπάζουν χρηματοκιβώτια. Εικόνες από βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφηκε η δράση τους

 

 
Η μία από τις συμμορίες που αρπάζουν χρηματοκιβώτια. Εικόνες από βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφηκε η δράση τους

Τέσσερις οι σπείρες που χτυπούν χρηματοκιβώτια εταιρειών

Αλλαγή τρόπου δράσης και στις συμμορίες που χτυπούν χρηματοκιβώτια εταιρειών παρατηρείται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ο αριθμός των χτυπημάτων τους έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους επικεφαλής των ερευνών να κάνουν λόγο για αποθράσυνση των δραστών. Εχουν πραγματοποιήσει 35 ληστείες και δείχνουν προτίμηση σε άδειες από κόσμο απομονωμένες εγκαταστάσεις, όπως σε Αθήνα, Θήβα, Οινόφυτα, Ασπρόπυργο κ.α. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι δεν βλέπουν μια ομάδα με σταθερή σύνθεση ατόμων πίσω από τους ληστές. «Εκτιμούμε ότι πρόκειται για τουλάχιστον 4 διαφορετικές σπείρες, που ίσως να έχουν διασύνδεση μεταξύ τους», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Μολονότι οι σπείρες έχουν υποπέσει σε ορισμένα σφάλματα, όπως δύο οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει και δεν είχαν προλάβει να κάψουν, αλλά έως τώρα οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να «χαρτογραφήσουν» πλήρως τα μέλη των συμμοριών. Τα ξημερώματα της Παρασκευής σημειώθηκε νέο χτύπημα των ληστών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας καλλυντικών Apivita, στο Μαρκόπουλο. Το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι εισέβαλαν στις αποθήκες της φαρμακευτικής εταιρείας FAMAR στον Αυλώνα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

 www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis