Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:52 | 23/01/2015

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα διαμορφωθεί από τον συνδυασμό μίας σειράς παραγόντων που αφορούν από τη συμμετοχή των εκλογέων, έως και την κοινωνική σύνθεση των πολιτών που θα οδηγηθούν τελικά στην κάλπη.

Βασικός παράγοντας που θα κρίνει τη μάχη της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου θα είναι οι αναποφάσιστοι, οι νέοι ψηφοφόροι αλλά και το ποσοστό που θα λάβει η… αποχή. Τα κλειδιά για την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου θα είναι:

1. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων: στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό που άγγιζε το 60% . Σε αυτήν την εκλογική μάχη η συμμετοχή θα κριθεί κυρίως από το κατά πόσο θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες σε νομούς που βρίσκονται κοντά στην Αττική και σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο καιρός της ερχόμενης Κυριακής που θα διευκολύνει ή όχι τους ψηφοφόρους να ταξιδέψουν, προκειμένου να ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους.

2. Η ψήφος των ηλικιωμένων ψηφοφόρων. Συνολικά ένας στους 5 ψηφοφόρους είναι πάνω από 71 ετών, οι οποίοι πλησιάζουν τα 2 εκ. πολίτες γεγονός που αναδεικνύει τη συγκεκριμένη κατηγορία κυρίαρχη για τον καθορισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Οι νέοι ψηφοφόροι 18 ετών υπολογίζονται σε 273.941 πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι κλίνουν προς την ΝΔ και είναι ευεπίφοροι σε μηνύματα φόβου για το μέλλον της χώρα.

3. Ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων μικρότερων κομμάτων. Η εικόνα των δημοσκοπήσεων που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μπροστά από τη ΝΔ και υπό προϋποθέσεις (συνδυασμός ποσοστού πρώτου κόμματος και κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής) να χτυπά και την αυτοδυναμία, έχει δημιουργήσει ένα δημοσκοπικό ρεύμα επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμμα προς τα μικρότερα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ΚΚΕ), προκειμένου να συμβάλουν στην είσοδό τους στη βουλή με στόχο τη συμμετοχή τους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

4. Οι επιδόσεις ΑΝΕΛ και Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Οι ΑΝΕΛ έχουν μία ανοδική πορεία που δήμοσκοπικά τους εμφανίζει στο 3% ενώ το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται από 2,2 έως και 2,7%, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το τελικό του ποσοστό λόγω της ανισοκατανομής της δύναμής του. Εάν και τα δύο κόμματα ενταχθούν στο κοινοβούλιο, τότε η απομακρύνεται αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος που σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

5. Η δύναμη της Χρυσής Αυγής: η εκλογική καταγραφή του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής (4 - 4,5% σύμφωνα με τους δημοσκόπους) είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με ακρίβεια σε έρευνες κοινής γνώμης, καθώς ένα τμήμα των ψηφοφόρων της δε δηλώνουν την πρόθεσή τους στις δημοσκοπήσεις. Εάν επιβεβαιωθεί η έκφραση της κρυφής ψήφου της Χρυσής Αυγής, τότε αναμένεται να υπάρξουν ανατροπές στην κατάταξη των μικρότερων κομμάτων που θα καθορίσουν την Τρίτη θέση στην τελική κατάταξη.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis