Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:25 | 31/05/2015

Ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις για δράση «παρα-αστυνομικού» κυκλώματος, τα μέλη του οποίου «ακουμπούν» η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ.

<p>Το κύκλωμα εξασφάλιζε τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, μεσολαβούσε στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων αλλά και για ελληνοποιήσεις.</p>

Το κύκλωμα εξασφάλιζε τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, μεσολαβούσε στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων αλλά και για ελληνοποιήσεις.

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το μέγα σκάνδαλο κυκλώματος δουλεμπόρων, στο οποίο εμπλέκονται ανώτεροι αστυνομικοί, φαίνεται να έχουν κινητοποιηθεί διάφοροι μηχανισμοί και να υπήρξαν παρασκηνιακές ενέργειες, που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», για τη σοβαρή υπόθεση υπήρξε εξαρχής αυξημένο ενδιαφέρον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Λίγες ημέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα ο αναπληρωτής υπουργός απέστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Ζητούσε να λάβει ενημέρωση για τη σχετική δικογραφία, ποιες ενέργειες έχουν γίνει και επεσήμανε ότι ο φάκελος είχε υποβληθεί από την ΕΛ.ΑΣ., από τις 12 Δεκεμβρίου 2013.

Στην επιστολή Πανούση δεν υπήρξε απάντηση, αλλά μετά και το δεύτερο δημοσίευμα για εμπλοκή και στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο δουλεμπορικό κύκλωμα, η κ. Κουτζαμάνη κινήθηκε άμεσα και απέστειλε όλη τη δικογραφία στην εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ράικου.

Ο Γ. Πανούσης επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ότι το δίκτυο απεργαζόταν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ για στοχευμένες διαρροές κατηγορούν από την ΕΥΠ στ

Ο Γ. Πανούσης επιβεβαιώνει με δήλωσή του στην εφημερίδα μας ότι το δίκτυο απεργαζόταν την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ για στοχευμένες διαρροές κατηγορούν από την ΕΥΠ στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες, παρότι όπως τονίζουν στο δίκτυο επίορκων αστυνομικών εμπλέκεται μόνο ένας υπάλληλος της υπηρεσίας.

Αφού η εισαγγελέας ενημερώθηκε για τη δικογραφία, έστειλε υπηρεσιακό έγγραφο στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία χειριζόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή την υπόθεση και βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης, να της μεταβιβάσει όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει. Η κ. Ράικου φέρεται να χρησιμοποίησε έντονο ύφος προς τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών φακέλων και εγγράφων. Πηγές από το κτίριο της Κατεχάκη αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η παρέμβαση της εισαγγελέως Διαφθοράς θορύβησε τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Οι συνομιλίες
Λίγες ημέρες μετά την ηχηρή παρέμβαση της Δικαιοσύνης, υπήρξαν νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τη δράση των μελών του κυκλώματος, που θυμίζει έντονα «Δίκτυο Σέρπικο», αφού η διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. φάνηκε να ακουμπά ακόμα και ανώτατους αξιωματικούς. Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τηλεφωνικές συνομιλίες του δικτύου, στις οποίες φαίνεται να απεργάζονται σενάρια για την απομάκρυνση του Γιάννη Πανούση από το υπουργείο, αλλά και τοποθετήσεις συγκεκριμένων αξιωματικών σε θέσεις-κλειδιά στο Τμήμα Αλλοδαπών, ώστε να ελέγχουν το «σύστημα». Ο κ. Πανούσης επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προσπάθειες και δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Αν αληθεύουν όσα λέγονται από ανθρώπους που επικαλούνται πολιτικές διασυνδέσεις προκειμένου να πετύχουν την παραίτησή μου εντός 4μήνου, υπερβαίνουν πρακτικές του οργανωμένου εγκλήματος και μπαίνουν σε ζητήματα συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις δεν προκάλεσαν μόνο την έντονη αντίδραση του Γ. Πανούση, αλλά και της Ελένης Ράικου. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πρόσβαση στους διαλόγους που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία του «Δικτύου Σέρπικο», είχαν μονάχα οι Εσωτερικές Υποθέσεις, ο Γ. Πανούσης και η εισαγγελέας Διαφθοράς. Οι διαρροές που έγιναν ενόχλησαν τόσο τους επιτελείς της Κατεχάκη όσο και την Ε. Ράικου και δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ευθύνες.

Την ίδια στιγμή, ύποπτα παιχνίδια φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη εντός του κτιρίου στη λεωφόρο Κατεχάκη, με στόχο να πλήξουν τον Γιάννη Πανούση και την ΕΥΠ. Ατομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η εσωτερική έρευνα που διεξήχθη στο εσωτερικό της ΕΥΠ έδειξε ότι στο κύκλωμα εμπλέκεται μόνο ένα άτομο με το κωδικό όνομα «Νικήτας».

«Υπάρχει μία διαρκής αναφορά και εμπλοκή της ΕΥΠ στο συγκεκριμένο δίκτυο επίορκων αστυνομικών, τη στιγμή που μόνο ένας υπάλληλος της υπηρεσίας εμπλέκεται. Σίγουρα πρόκειται για άτομο που στο παρελθόν είχε σημαντική θέση, αλλά έκτοτε έχει μπει στον ?πάγο? και δεν ισχύει ότι σήμερα συμμετέχει σε συσκέψεις υπό τον διοικητή ή σε κατώτερο επίπεδο», αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μετά την αποκάλυψη του «Δικτύου Σέρπικο», η δήλωση του κ. Πανούση σε ανύποπτο χρόνο για τους θυλάκους διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ., λαμβάνει ιδιαιτέρως μεγάλη αξία. Κατά την πρώτη άτυπη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, ο υπουργός είχε ισχυριστεί ότι από την ενημέρωση που είχε, κατά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., είχαν αποστρατευθεί κάποια διεφθαρμένα πλοκάμια. Από τη δικογραφία για τους επίορκους αστυνομικούς, έχει αποκαλυφθεί ότι στις τελευταίες κρίσεις υπήρξε συντονισμένο σχέδιο να τοποθετηθούν αξιωματικοί σε συγκεκριμένα πόστα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και να αποστρατευθούν ή να μετακινηθούν όσοι αποτελούσαν εμπόδιο.

Εγγραφα
Η ύπαρξη του παρα-αστυνομικού δουλεμπορικού κυκλώματος αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2013. Τότε, σε εσωτερικό έγγραφο που έφτασε σε ανώτατα στελέχη της Κατεχάκη αναφερόταν ότι στέλεχος της ΕΥΠ που ασχολείτο με την έρευνα για τους παράτυπους μετανάστες έχει επαφές με δουλεμπόρους που διατηρούν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαϊδάρι.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό, ο αξιωματούχος της ΕΥΠ με το ψευδώνυμο «Νικήτας» «επισκέπτεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το ψητοπωλείο του Μπ. (σ.σ.: Ιρακινός δουλέμπορος) όπου εκεί τρώνε, μιλάνε για δουλειές. Λόγω της θέσης του και των γνωριμιών του εξασφαλίζει σιγουριά στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Η κάλυψη στη φόρτωση ενός σκάφους με 50-60 άτομα στοιχίζει 10.000-15.000 ευρώ. Εκεί ο «Νικήτας» παίρνει ακόμη αντίγραφα από στοιχεία ατόμων που παραγγέλνουν μαζί και τις αρμόδιες φωτογραφίες παράνομων μεταναστών προκειμένου να μεσολαβήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση κόκκινων καρτών (στοιχίζει 1.000 ευρώ), κάρτας προσφύγων μαζί με μπλε διαβατήριο (στοιχίζει 7.000 ευρώ) και στην ελληνοποίηση Γεωργιανών και Ρωσοπόντιων (στοιχίζει 12.000 ευρώ).

Επίσης προτείνει αυτός τους δικηγόρους στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να ξέρουν πώς να καλύπτουν τις οδηγίες του. Επιπλέον, μεσολαβεί κατά περίπτωση στις διωκτικές και δικαστικές Αρχές προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ύστερα από σύλληψη παράνομων μεταναστών».

Στο ίδιο αρχείο σημειωνόταν ότι στο κύκλωμα συμμετέχουν ακόμη 20 -περίπου- δουλέμποροι, ένας από τους οποίους έχει κατηγορηθεί για δολοφονίες και απαγωγές. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο αναφερόταν σε περιστατικό που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2010, όταν μετά τη σύλληψη 65 παράνομων μεταναστών στην Κορινθία, άγνωστοι είχαν κάνει «πειρατεία» στα οχήματα κατά τη μεταφορά τους, είχαν αφοπλίσει τους αστυνομικούς και είχαν αφήσει ελεύθερους τους κρατούμενους!

Βασικό κομμάτι του κυκλώματος αφορά τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. της Πέτρου Ράλλη. Ανώτερος αξιωματικός που μέχρι πρότινος υπηρετούσε σε θέση-κλειδί «έχει στενές επαφές με τον «Νικήτα», συναντά τους δουλεμπόρους, εξυπηρετεί το κύκλωμα στην έκδοση εγγράφων».

Επίσης, προέκυπτε ότι ο εν λόγω αξιωματικός είχε στενή προσωπική σχέση και τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρακινό ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου στην οδό Κουμουνδούρου και ύποπτο για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Μάλιστα, παρότι χρησιμοποιούσε «πακιστανικό κινητό», οι συνάδελφοί του από την Ασφάλεια είχαν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τη φωνή του μέσα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος του 2013 προέκυπτε ότι ο ίδιος είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση περίπου 40 παράτυπων μεταναστών που κρατούνταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών κατ' εντολήν των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Επιπλέον, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μεσολαβήσει προκειμένου να εξάγονται στο Ιράκ οχήματα πολυτελείας που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα. Ελεγχος έχει πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές συναλλαγές του ίδιου και συγγενών του, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο.

Ο ίδιος ο αστυνομικός μιλώντας σε άτομα του περιβάλλοντός του αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση με δίκτυα δουλεμπόρων, αποδίδει δε την εμπλοκή του ονόματός του σε ενδοϋπηρεσιακά μαχαιρώματα.

Από πρόσφατες υποκλοπές των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων προκύπτει ότι μιλούσε τακτικά με ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενή φιλική σχέση με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., τον «ψηλό», όπως τον λέει, ενώ διατείνεται ότι έχει προσβάσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ιδιώτης έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για απάτες, ταυτόχρονα είχε σχέσεις με άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Καταγραφείσες συνομιλίες του περασμένου Μαρτίου μεταξύ των δύο αποκαλύπτουν, πέρα από τις μεθοδεύσεις για την αποπομπή του υπουργού Γ. Πανούση, ο οποίος «αποτελεί εμπόδιο», και «κάλυψη» από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Αν η εμπλοκή του «ψηλού» τελικά επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σοκ στην ηγεσία της Αστυνομίας.

Μαρια Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας
[email protected]

 

http://www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis