Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:46 | 20/12/2014

 

Στις δύο καταθέσεις ενώπιον του εισαγγελέα, στις οποίες προσήλθε με δική του πρωτοβουλία, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης δεν αποκάλυψε το όνομα του προσώπου που αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει ενόψει των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του αντεισαγγελέα εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, που διενεργεί και τη σχετική έρευνα, ο βουλευτής αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία της ταυτότητας του προσώπου που επιχείρησε να τον δωροδοκήσει ούτε έδωσε κάποια προσδιοριστικά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον εισαγγελέα σε ταυτοποίηση του φερομένου ως δράστη.

«Δεν αποκαλύπτω»

Ο Παύλος Χαϊκάλης στις απανωτές ερωτήσεις του εισαγγελέα, όπως προκύπτει και από τις δύο έγγραφες καταθέσεις του, απαντούσε στερεότυπα «δεν ξέρω, δεν αποκαλύπτω, δεν μπορώ να πω», ενώ αρνητικός ήταν στις απαντήσεις που έδωσε ως προς το εάν το εν λόγω πρόσωπο συνδέεται με κάποιο πολιτικό ή κομματικό χώρο ή οικονομικό ή άλλο παράγοντα του δημοσίου βίου.

Ο Π. Χαϊκάλης δεν έδωσε ούτε εξήγηση όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αποκάλυπτε το όνομα του φερομένου ως δράστη.

Στις 6 Δεκεμβρίου

Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες εισαγγελικές πηγές, ξεκίνησε το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου, την ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, όταν ο Π. Χαϊκάλης ειδοποίησε τις εισαγγελικές αρχές ότι προτίθεται να καταθέσει σχετικά με απόπειρα δωροδοκίας εις βάρος του. Πράγματι, προσήλθε στο γραφείο του στις 9.30 το βράδυ ο αντεισαγγελέας εφετών Παν. Παναγιωτόπουλος, που έχει ανοικτή έρευνα για παρεμφερή θέματα («γαλάζιος» κουμπαράς και καταγγελίες Σταυρούλας Ξουλίδου) και έλαβε κατάθεση από τον βουλευτή. Κατά την πρώτη κατάθεσή του, ο Π. Χαϊκάλης ανέφερε τα περί απόπειρας δωροδοκίας προσκομίζοντας και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο για λόγους διασφάλισης κλειδώθηκε στον φοριαμό που διατηρείται στην Εισαγγελία Εφετών, ως προϊόν μη νόμιμης παρακολούθησης.

Νέο αίτημα

Επειτα από έξι ημέρες, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επανήλθε με νέο αίτημα για κατάθεση στον εισαγγελέα, προσκομίζοντας και πάλι οπτικοακουστικό υλικό, χωρίς παρά ταύτα να κατονομάσει ούτε και στη δεύτερη –με δική του πρωτοβουλία– κατάθεση στον εισαγγελέα τον φερόμενο ως δράστη ή να πει κάτι συγκεκριμένο για τον εντοπισμό του. Ανέφερε ότι το εν λόγω πρόσωπο, περί τους τρεις μήνες τον προσέγγιζε ώσπου του έκανε πρόταση να τον χρηματίσει με μετρητά, 700.000, να διακανονίσει τραπεζικό του δάνειο και να του εξασφαλίσει διαφημιστικά πακέτα πολλών χιλιάδων ευρώ.

Μετά ταύτα, κατά τις πληροφορίες από την Εισαγγελία, ο αρμόδιος εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή στην Κρατική Ασφάλεια για έρευνα προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να παγιδευθεί ο δράστης, να συλληφθεί, να συλλεγούν στοιχεία για την ταυτότητά του και γενικά να ελεγχθεί εις βάθος η καταγγελία Χαϊκάλη.

Κι ενώ η εισαγγελική εντολή έφθανε στα χέρια του διοικητή της Κρατικής Ασφάλειας, αυθημερόν, στις 12 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ειδοποίησε τον εισαγγελέα ότι το βράδυ της ίδιας ημέρας επίκειται νέο ραντεβού του με τον άνθρωπο που του έκανε πρόταση χρηματισμού. Αμέσως δόθηκε εντολή του εισαγγελέα και με τη συνδρομή της Κρατικής Ασφάλειας, παγιδεύτηκε το σπίτι Χαϊκάλη, όπου επρόκειτο να γίνει το ραντεβού, αλλά ο φερόμενος ως δράστης δεν προσήλθε.

Η Κρατική Ασφάλεια συνέχισε την προσπάθεια και δύο ημέρες πριν δημοσιοποιηθεί η καταγγελία Χαϊκάλη, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, ο βουλευτής, κληθείς από τον διοικητή της, αποκάλυψε πως το πρόσωπο αυτό λέγεται Γιώργος Αποστολόπουλος και κινείται στον τραπεζικό χώρο. Η Κρατική Ασφάλεια έδωσε εντολή στον κ. Χαϊκάλη να επιχειρήσει νέο ραντεβού με τον άνθρωπο που επρόκειτο να τον δωροδοκήσει για να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Ομως κάτι τέτοιο τελικά δεν κατέστη δυνατόν, καθώς η καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας και οι εξελίξεις πήραν άλλη τροπή.

Χθες, διαβιβάστηκε στον αντεισαγγελέα Εφετών Παν. Παναγιωτόπουλο, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, το cd που παρέδωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, στο οποίο φέρεται να είναι καταγεγραμμένες οι επίμαχες συνομιλίες που αφορούν την απόπειρα δωροδοκίας.

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis