Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 09/07/2016

Η αστυνομία του Ντάλας έδωσε τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση με τον 25χρονο ένοπλο Micah Xavier Johnson, ενεργοποιώντας με τηλεχειριστήριο ένα ρομπότ – βόμβα, σε μια άνευ ιστορικού προηγουμένου τακτική, εξόντωσης του αντιπάλου που προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ καθώς φαίνεται πως οδηγεί στην μεταβολή της αστυνομίας σε πλήρως στρατιωτικό σώμα μάχης.

Παγκόσμια πρωτιά για την αστυνομία

«Είναι μια πρωτιά για την αστυνομία» δηλώνει ο Πίτερ Σινγκερ συγγραφέας του "Wired for War" ενός βιβλίου για την χρήση των ρομπότ στις εμπόλεμες ζώνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία χρησιμοποιεί ρομπότ σε έκτακτες καταστάσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιεί για να σκοτώσει κάποιον, και αυτό έχει σοβαρές τεχνολογικές αλλά και νομικές συνέπειες για τις μεθόδους αστυνόμευσης στον 21ο αιώνα.

 

 

 

 

«Δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ - βόμβα και να την ενεργοποιήσουμε στο σημείο που βρισκόταν ο ύποπτος. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα εξέθετε σε τεράστιους κινδύνους τους αστυνομικούς» δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου μετά το μακελειό στο Ντάλας ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Ντέιβιντ Μπράουν.

Εξηγώντας τι συνέβη και επελέγη η η εξόντωση του δράστη, ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόλινγκς είπε ότι στην διαπραγμάτευση με τον 25χρονο, οι αστυνομικοί του έδωσαν δύο επιλογές: είτε να παραδοθεί χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του, είτε να μείνει στο σημείο που βρισκόταν. Εκείνος επέλεξε να μείνει στο σημείο που βρισκόταν.

 

 

 

 

Δυο πράγματα δεν έχουν γίνει σαφή από τις αρχές του Ντάλας. Το πρώτο είναι γιατί δεν επιλέχθηκε κάποιος άλλος τρόπος για να εξουδετερωθεί ο δράστης χωρίς να χάσει τη ζωή του. Το δεύτερο είναι αν η αστυνομική διεύθυνση του Ντάλας διέθετε κάποιο ειδικό ρομπότ – βόμβα, ή αν χρησιμοποιήθηκε ένα από τα τρία ρομπότ εξολόθρευσης εκρηκτικών μηχανισμών που διαθέτει η αστυνομία στο οποίο τοποθετήθηκε πρόχειρα ένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Αυτά τα ρομπότ, τύπου Remotec κατασκευάζονται από την Northrop Grumman Corp, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό όταν το πρακτορείο Reuters ζήτησε πληροφορίες.

Από το 2005, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει μοιράσει στις τοπικές διωκτικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα, πάνω από 451 ρομπότ εξουδετέρωσης μηχανισμών.

Το «πρόγραμμα 1033»: Ο στρατός στους δρόμους

Η μετατροπή της αστυνομίας σε σώμα με έντονα στρατιωτικά στοιχεία, και η χρήση όπλων πεδίυ μάχης σε πόλεις άρχισε να «παίρνει σάρκα και οστά» με το λεγόμενο «Πρόγραμμα 1033» και εφαρμόστηκε μαζικά στις διαδηλώσεις μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του νεαρού Michael Brown, τον Αύγουστο του 2014 στο Φέργκουσον του Μιζούρι.

 

 

 

 

Οι διαδηλωτές έρχονταν αντιμέτωποι για πρώτη φορά με αστυνομικούς ντυμένους σαν να βρίσκονταν σε πεδίο μάχης στο Ιράκ, γεγονός που είχε σοκάρει τότε την διεθνή κοινή γνώμη. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες, που ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να εκδόσει διάταγμα με το οποίο ανακαλούσε την εφαρμογή του προγράμματος.

Αστυνομικοί με όλμους και ξιφολόγχες

Ως αποτέλεσμα της υπαναχώρησης του Μπαράκ Ομπάμα, από την 1η Οκτωβρίου 2015, οι κατά τόπους διωκτικές αρχές επέστρεψαν στο Πεντάγωνο 126 βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα, 136 εκτοξευτήρες όλμων και 1.623 ξιφολόγχες, όπως έχει παραδεχθεί το αμερικανικό υπουργείο αμύνης. «πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση ξέφυγε. Εγιναν υπερβολές από μικρές αστυνομικές διευθύνσεις» παραδέχεται ο Ρόναλ Σέρπας, πρωην αστυνομικός διευθυντής της Νέας Ορλεάνης.

 

 

 

 

Ορισμένοι αστυνομικοί θεωρούν ότι αυτός που αντέδρασε υπερβολικά δεν είναι οι αστυνομικοί αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα που ανέστειλε το πρόγραμμα. Λένε ότι οι εκτοξευτήρες βλημάτων όλμων που είχαν προμηθευτεί συγκεκριμένες αστυνομικές διευθύνσεις «χρησιμοποιούντο για την εκτόξευση βλημάτων που δεν ήταν επικίνδυνα για την ζωή των πολιτών». «Δεν σκοπεύαμε να βγούμε στους δρόμους για περιπολία με ένα άρμα μάχης τύπου Abrams, αλλά οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ήταν λίγο υπερβολικοί».

Οι πολιτικές ελευθερίες

Οσο για τις ελευθερίες των πολιτών, ο Τζαν Στάνλεϊ αναλυτής της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε στο Reuters ότι η χρήση ενός ρομπότ – βόμβας στο Ντάλας δεν αλλάζει το καθεστώς προστασίας των πολιτών: «Τα ρομπότ επιτρέπουν την εξόντωση δραστών πιο εύκολα και με περισσότερη ασφάλεια. Ομως την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φόβοι ότι θα γίνει κατάχρηση αυτών των μέσων»

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis