Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 12/07/2017

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η τεχνολογία έχει εισέλθει σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Επομένως, σαφώς και δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι Αστυνομίες ανά τον κόσμο που προσπαθούν να υιοθετήσουν τα επιτεύγματα που παρέχει η  τεχνολογικά για να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους

Το Policenet.gr παρουσιάζει τεχνολογίες οι οποίες ήδη αξιοποιούνται σε αρκετές χώρες  και που πραγματικά λύνουν τα χέρια τόσο των αστυνομικών που εργάζονται σε εσωτερικές υπηρεσίας, όσο και εκείνων που περιπολούν εκτός.

Καταγραφή Βίντεο

Νέα ψηφιακή τεχνολογία καταγραφής βίντεο δίνει τη δυνατότητα χρήσης κάμερας οικονομικότερα και με μεγαλύτερη ευκολία. Η εν λόγω κάμερα τοποθετείται είτε πάνω στη στολή του αστυνομικού, είτε στο υπηρεσιακό όχημα.

Στη συνέχεια, τα βίντεο δύναται να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο ή ακόμα κα μετά από καταγγελία κατά του αστυνομικού. Επιπλέον, τα συστήματα αυτά επιτρέπουν την αυτόματη και ασύρματη αποθήκευση των βίντεο με το που επιστρέφει το όχημα μετά τη λήξη της βάρδιας, έτσι ώστε αφενός να εξαλείφεται ο κίνδυνος να χαθούν αποδεικτικά στοιχεία ζωτικής σημασίας και αφετέρου να γλιτώνουν οι αστυνομικοί κόπο και χρόνο.

Υπολογιστές στα περιπολικά

Το όφελος από την ύπαρξη υπολογιστών αλλά και εκτυπωτών στο εσωτερικό των υπηρεσιακών οχημάτων είναι διπλό. Αφενός, όλες οι απαραίτητες αναφορές πληκτρολογούνται απευθείας και αποστέλλονται ηλεκτρονικά, αναφορές που μέχρι πρότινος γράφονταν με το χέρι.

Αφετέρου, επιτυγχάνεται η γρήγορη και άμεση ταυτοποίηση προσώπων. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες και το ιστορικό  των οδηγών είναι άμεσα προσβάσιμα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, βάσεις δεδομένων δίνουν πρόσβαση ακόμα και σε φωτογραφίες διπλώματος οδήγησης, επιτρέποντας στους αστυνομικούς να επιβεβαιώνουν τα ονόματα των πολιτών που έχουν σταματήσει, στην περίπτωση που έχουν ξεχάσει το δίπλωμα ή την ταυτότητα.

Ωστόσο, τα συστήματα αυτά αποδεικνύονται χρήσιμα και σε σοβαρότερα περιστατικά. Συγκεκριμένα, επιτρέπουν στον αστυνομικό να συγκρίνει τα αποτυπώματα του υπόπτου με άλλα καταχωρημένα σε βάση δεδομένων. Εάν  προκύψει ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων και ο ύποπτος έχει εις βάρος του προηγούμενες συλλήψεις, παρέχεται αμέσως η ταυτότητά του στον αστυνομικό, καθώς και το πλήρες ιστορικό ή ενδεχομένως εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν.

Καταγραφή Αποδεικτικών Στοιχείων

Τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγονται σε κάθε υπόθεση καταχωρούνται σε on line σύστημα. Εξειδικευμένο προσωπικό χρησιμοποιεί έπειτα το σύστημα αυτό για να εντοπίσει, να παρακολουθήσει και να προωθήσει τα εν λόγω στοιχεία στην αρμόδια κάθε φορά υπηρεσία, όπως παραδείγματος χάριν στο εργαστήριο για ανάλυση.

Εξειδικευμένο σύστημα για το Τηλεφωνικό Κέντρο της Αστυνομίας

Πριν χρόνια οι χειριστές του τηλεφωνικού κέντρου χρησιμοποιούσαν χαρτί και στυλό και χτυπούσαν κάρτες για να εντοπίζουν αριθμούς υποθέσεων, να καθοδηγούν τους συναδέλφους τους στο πεδίο  και να καταχωρούν τις κλήσεις και τις εκάστοτε δραστηριότητες. Τώρα υπάρχουν εξειδικευμένα λογισμικά για τις παραπάνω λειτουργίες.

Συστήματα GPS εισάγονται στα περιπολικά, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους χειριστές να εντοπίσουν ποιο όχημα είναι πιο κοντά στο περιστατικό, για να μπορέσει να επέμβει εγκαίρως και να συνδράμει για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών. Επιπροσθέτως, οι κλήσεις και οι αναμεταδόσεις των ασυρμάτων καταγράφονται και συνδέονται με τις αντίστοιχες υποθέσεις.

Οι παραπάνω τεχνολογικές εξελίξεις  εφαρμόζονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού βοηθώντας καθοριστικά τους αστυνομικούς στις καθημερινές απαιτήσεις της αποστολής τους.

 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis