Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:19 | 30/11/2017

Η αλματώδης πληθυσμιακή αύξηση στο Νομό Αττικής τα τελευταία 150 χρόνια μετέτρεψε μέσα σε ελάχιστο διάστημα απομακρυσμένες περιοχές, υψώματα, χωράφια, κτήματα αρχικά σε οικισμούς και εν συνεχεία σε χωριά, κωμοπόλεις και, τέλος, σήμερα σε πολύβουους δήμους, δημιουργώντας την ανάγκη ονοματοδοσίας τους.

Οι ονομασίες δίνονταν συνήθως με αναδρομές στο πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Αττικής στα αρχαία και στα μεσαιωνικά χρόνια της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Αρκετά συνηθισμένες είναι οι ονομασίες που δίνονταν από τους μεγαλοκτηματίες που κυριαρχούσαν παλαιότερα σε αυτές τις περιοχές ή από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σήμερα θα ανιχνεύσουμε την ιστορία μόνο κάποιων από τους πολλούς αττικούς δήμους, αφήνοντας παραπονεμένους τους περισσότερους…

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι όχι μόνο αγνοείτε την περιοχή Μαγκουφάνα, αλλά πιθανότατα το μη ελκυστικό όνομά της θα σας κάνει να… μη θέλετε να τη γνωρίσετε. Η προέλευση της ονοματοδοσίας είναι ουσιαστικά άγνωστη, αφού μόνο εικασίες υπάρχουν γι’ αυτήν. Πιθανότερη είναι η θεωρία ότι εκεί βρίσκονταν τα κτήματα της βυζαντινής οικογένειας Μαγκαφά, ενώ άλλοι αναφέρουν πως εκεί έμενε τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση για να θεραπευθεί από τη φυματίωση κάποια Αννα, η οποία όμως έμεινε «μαγκούφα» αφήνοντας το όνομά της στην περιοχή. Αρχικά, το χωριό εντάσσεται στο Δήμο Αμαρουσίου, μετά γίνεται κοινότητα, το 1960 μετονομάζεται σε Πεύκη ενώ η αυτονόμησή της ολοκληρώνεται μόλις το 1982 όταν μετατρέπεται σε δήμο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis