Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:15 | 17/08/2015
«Μια... Πάτρα τουλάχιστον 160.000 μεταναστών δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα και στα πέριξ, χωρίς να είναι δυνατόν να τη διαχειριστούμε. Εχουμε σαφείς ενδείξεις και πληροφορίες ότι η εντυπωσιακή ροή μεταναστών υπήρξε όχι λόγω κάποιας δραματικής μεταβολής στο πολεμικό μέτωπο αλλά γιατί πληροφορήθηκαν ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και κράτησή τους στα νησιά και είχαν ελεύθερη πρόσβαση στις ελληνικές πόλεις.
 
Είναι ενδεικτικό ότι η άφιξη των μεταναστών στα νησιά παρουσίασε αύξηση 1.300% το τελευταίο επτάμηνο, παρότι οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή παρουσιάζουν ένταση την τελευταία διετία.
 
Φτάσαμε να μπαίνουν περίπου 3.500 κάθε ημέρα από τα νησιά, ενώ έχουμε  αναφορές ότι περίπου 700-800 επιχειρούν κάθε ημέρα να περάσουν τον Εβρο στο σημείο όπου δεν υπάρχει ο φράχτης.
 
Υπάρχουν περιπτώσεις όπως προ μερικών ημερών στην  Τήλο, όπου ομάδα μεταναστών κατέβηκε στο λιμάνι του νησιού ως ομάδα περιηγητών και έσπευσαν στους αστυνομικούς του νησιού σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Δεκάδες χιλιάδες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν κ.α., που εισήλθαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας δεν εμφανίστηκαν στις υπηρεσίες της Αττικής να "ταυτοποιηθούν" και μας είναι άγνωστο ποιοι μπορεί να είναι ανάμεσά τους.
 
Οι διαμαρτυρίες ξένων πρεσβειών μας και άλλων παραγόντων μάς οδήγησαν να στείλουμε ομάδα τουλάχιστον 60-70 εξειδικευμένων αστυνομικών στα νησιά να ελέγχουμε πάλι αυτούς που έρχονται. Αυτή η προσπάθεια "φιλτραρίσματος" δημιουργεί τα φαινόμενα συνωστισμού στην Κω και αλλού. Τα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. φτάνουν να ελέγχουν περίπου 600 άτομα την ημέρα, όμως κι αυτό δεν φαίνεται αρκετό. Υπάρχει ασφαλώς και το πρόβλημα των ιατρικών ελέγχων που γίνονται πλέον... μακροσκοπικά. Η κατάσταση είναι δραματική και σχεδόν μη διαχείρισιμη. Εκτός των άλλων, στα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση δεν υπάρχουν αστυνομικοί για να ασχοληθούν με θέματα εγκληματικότητας ή άλλα καθημερινά ζητήματα και έτσι δημιουργείται άλλου είδους κύκλος έντασης».

Η αποκαλυπτική αυτή αναφορά προς «Το Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμου στελέχους της λεωφόρου Κατεχάκη ορίζει το νέο δράμα με την καθημερινή είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και τις ασφυκτικές καταστάσεις που προέκυψαν.

Ενδεικτικό των μεταβολών που παρατηρούνται είναι ότι όλο το 2013 είχαν εντοπιστεί μόνο 43.002 μετανάστες (από τους οποίους περίπου 15.000 αλβανοί λαθρομετανάστες από τα σύνορα της Ηπείρου) ενώ στα νησιά της παραμεθορίου είχαν φθάσει περίπου 11.000 άτομα. Τότε οι Σύροι που είχαν φθάσει στη χώρα μας ήταν μόλις 8.517 όταν μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2015 έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 88.264, δηλαδή δεκαπλάσιοι!   

Οπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ελάχιστοι από τους περίπου 150.000 μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα εφέτος έχουν αναχωρήσει. Παρότι εφαρμόστηκε η παλιά "άτυπη" τακτική να μεταφέρονται στα σύνορα με βαλκανικές χώρες και να τους υποδεικνύεται η φυγή ακόμη και με... ποδήλατα προς Βορρά, και αυτό αποδεικνύεται αναποτελεσματικό λόγω των μέτρων που θα πάρουν η Ουγγαρία και άλλες χώρες που μπορεί να αποτελέσουν ενδιάμεσο σταθμό τους. Ούτε και η συνήθης "απορρόφηση"-υποδοχή των Σύρων στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχει. Το πρόβλημα είναι ωστόσο με τους πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν και άλλες χώρες όπου δρα ο ISIS  ή η Αλ Κάιντα. Αυτοί  συνήθως  δεν εμφανίζονται - όπως κάνουν οι σύροι πρόσφυγες - για να νομιμοποιηθούν. Το πρώτο επτάμηνο του 2015 μπήκαν περίπου 50.000 μετανάστες από χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Σομαλία, εκ των οποίων φαίνεται να ελέγχθηκε σχετικά μικρό ποσοστό».

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αττικής στα Δωδεκάνησα κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, «μια σχετικά παρόμοια κατάσταση με μαζικές εισόδους λαθρομεταναστών είχαμε στα νησιά αλλά και στον Εβρο την περίοδο 2008-2009. Τότε ωστόσο ξέραμε ότι αν συλλαμβάναμε έναν διακινητή για λίγο καιρό θα υπήρχε μια ανάσχεση στις αφίξεις μεταναστών. Τώρα ωστόσο οι διακινητές πολλαπλασιάστηκαν, αφήνουν τους μετανάστες σε νέα σημεία στα νησιά, έχουν εκατοντάδες πλοιάρια, ενώ οι Σύροι που έχουν οικονομική άνεση νοικιάζουν σκάφη και έρχονται μαζικά στη χώρα μας σαν εκδρομικές ομάδες. Επιπλέον έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν πρόσφυγες που έρχονται με τουριστικά σκάφη στο Αιγαίο, δεν αποβιβάζονται στα νησιά και μπορεί να έρχονται κατευθείαν στη χερσαία Ελλάδα. Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ορίων και με τους συναδέλφους στα νησιά. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε για πρώτη φορά 6-7 αιτήματα μεταθέσεων από αστυνομικούς των Δωδεκανήσων για Αθήνα και άλλες περιοχές για να... γλιτώσουν. Ποτέ δεν είχε υπάρξει τάση φυγής συναδέλφων μας από περιοχές όπως η Κως, η Χίος, η Ρόδος και άλλες».
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis