Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 09/10/2016

Εξαιρετικά σοβαρή η αποκάλυψη της εφημερίδας Καθημερινή για τις “υποβρύχιες” προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο συνάδελφος Βασίλης Νέδος αναφέρεται ότι η Ελλάδα έστειλε “λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο πέλαγος από την Τουρκία, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις, κατέθεσε επισήμως πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα. Από τους αρμόδιους Ελληνες διπλωματικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ, καταγγέλθηκε η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα επί τούτου, ακόμη και ώς το επίπεδο του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κ. Γενς Στόλτενμπεργκ”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπόμνημα  τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Πρακτικά, οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Τούρκοι προς το παρόν είναι “χαμένοι από χέρι” στον “υποβρύχιο πόλεμο”. Έχουν απέναντί τους τα ελληνικά πιο σύγχρονα υποβρύχια του Στόλου.Είναι βέβαια προφανές ότι  έχουν βάλει τα υποβρύχιά τους να κάνουν βόλτες όχι για να “τσεκάρουν” αν εντοπίζονται ή όχι. Στόχος είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Τουρκία τώρα ναυπηγεία υποβρύχια τύπου 214.Δουλειά δισεκατομμυρίων που την έχουν αναλάβει οι Γερμανοί.

Ανακοίνωση από τη ΝΔ για το θέμα

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,  βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο συνιστά αναμφίβολα σοβαρή εξέλιξη στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα, καθιστούν ακόμα εντονότερο τον προβληματισμό και την ανησυχία που, μόλις πριν λίγες ημέρες, είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντοάν, καθώς και η επαναφορά των δήθεν “γκρίζων ζωνών” από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δυστυχώς, η πορεία και στα εθνικά θέματα είναι πορεία χειροτέρευσης, όπως είναι και για όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες».

Διαβάστε περισσότερα στο militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis