Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:24 | 14/01/2015

 

Τα όπλα θα ξεπεράσουν τα τροχαία ατυχήματα ως η κορυφαία αιτία θανάτου των νέων της Αμερικής το 2015, σύμφωνα με μια νέα πρόβλεψη που βασίστηκε σε στοιχεία που συγκέντρωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που περιλαμβάνουν νέους έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάσιμων πυροβολισμών έχει μείνει στάσιμος, σύμφωνα με το CDC. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τα ατυχήματα με όπλα θα ξεπεράσουν τα τροχαία φέτος.

Με βάση τα στοιχεία από τα προηγούμενα χρόνια, το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο είπε ότι 6.040 άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών κατά πάσα πιθανότητα θα πεθάνουν από τραύματα που θα προκαλέσουν τα όπλα μέσα στο 2015, ενώ 5.864 άτομα από τροχαία ατυχήματα. Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά δεδομένα. Ο αριθμός των θανάτων από όπλο έχει μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο ποσοστό όσο τα τροχαία ατυχήματα.

H Chelsea Parsons, εκπρόσωπος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, δήλωσε στο VICE News ότι η πτώση αυτή στα τροχαία οφείλεται κατά κύριο λόγω στους κρατικούς κανονισμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για τον περιορισμό του της οδήγησης κάτω από την επήρεια αλκοόλ.

«Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα τα τελευταία 20 χρόνια μελετώντας τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων σε αυτή την χώρα», είπε η Parsons. Πρόσθεσε ότι οι νέοι νόμοι και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των αυτοκινήτων «έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των θανάτων των νέων που οφείλονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα».

Εν τω μεταξύ, η Persons είπε, ότι η έλλειψη των αυστηρών περιορισμών όσον αφορά την ιδιοκτησία όπλου είναι μια από τις αιτίες των θανατηφόρων πυροβολισμών. Η ίδια σημείωσε ότι περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από όπλα στις ΗΠΑ είναι κάτω από την ηλικία των 30 ετών, και δήλωσε ότι στις ΗΠΑ «έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι τα όπλα εξακολουθούν να προκαλούν τον θάνατο χιλιάδων νέων ανθρώπων κάθε χρόνο».

Το 1994 ήταν η τελευταία φορά που τα ατυχήματα από όπλα ήταν περισσότερα από αυτά των τροχαίων σε ηλικίες 15 έως 24 ετών, όταν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή. Το ποσοστό της ένοπλης βίας μεταξύ των νέων μειώθηκε κατά τα επόμενα χρόνια, και έχει ανέλθει σε περίπου 6.000 θανάτους κάθε χρόνο από το 1999.

«Δεν έχουμε στρέψει την προσοχή μας τόσο πολύ στο ζήτημα της ένοπλης βίας μεταξύ των νέων ανθρώπων σε αυτή την χώρα» δήλωσε η Parsons.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους των όπλων, είπε στο VICE News ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Morris Davis.

«Τα θανατηφόρα τροχαία έχουν μειωθεί αρκετά εξαιτίας των βελτιώσεων στην τεχνολογία και την ασφάλεια των αυτοκινήτων. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τον ίδιο τρόπο για την μείωση των θανάτων από όπλα» τόνισε ο Davis.

Ο Davis εξήγησε ότι τα όπλα θα μπορούσαν να προστατεύονται με ηλεκτρονικές κλειδαριές και κωδικούς, όπως έχουν και τα κινητά τηλέφωνα. Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε ότι το νήπιο που σκότωσε κατά λάθος την μητέρα του πρόσφατα σε ένα εμπορικό κέντρο δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το όπλο που βρέθηκε μπροστά του, αν είχε κλειδαριά. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κλοπές όπλων θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί εάν οι ληστές δεν θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» τα όπλα.

«Αφού μπορούν να βάλουν κλειδαριά σε ένα κινητό, θα πρέπει να είναι και σε θέση να βάλουν και σε ένα όπλο» δήλωσε ο Davis, ο οποίος σημείωσε ότι και ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης όπλου.

Η υπεύθυνη της Moms Demand Action, μιας ακτιβιστικής ομάδας, επανέλαβε την ανησυχία του Davis ότι τα όπλα είναι λιγότερο ασφαλή σε σχέση με τα αυτοκίνητα. «Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα στην ασφάλεια των αυτοκινήτων. Κάθε θάνατος στους δρόμους έχει τεκμηριωθεί από την κυβέρνηση» δήλωσε στο VICE News η Shannon Watts.

Η Carmen Vellon μέλος της ομάδας Moms Demand Action είπε στο VICE News ότι εντάχθηκε στην ομάδα αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στο σχολείο Sandy Hook: «Πολλοί από εμάς ανησυχούσαμε για αυτή την επιδημία αλλά αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Επικοινωνήσαμε και με την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA) να μας πουν τη γνώμη τους για τις νέες έρευνες, αλλά οι εκπρόσωποί της δεν ήταν διαθέσιμοι.

Η ιστοσελίδα της NRA, ωστόσο, περιλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν μια γενική μείωση των ατυχημάτων από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. «Ενώ οι Αμερικανοί που απέκτησαν όπλο από το τέλος του 1991 μέχρι το τέλος του 2013 είναι μεταξύ 135 έως 140 εκατομμύρια, τα ποσοστά εγκληματικότητας της χώρας μειώθηκε κατά 19% σε αυτά τα 22 χρόνια» αναφέρει το site.

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis