Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:28 | 30/04/2016

Ενώ ο λαός αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υποσιτισμού για άλλη μια φορά, ο αυταρχικός ηγέτης της Βόρειας Κορέας γίνεται πρωτοσέλιδο με τις απειλές του περί πυρηνικών και τις επισκέψεις του στα διάφορα εργοστάσια.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει πραγματικά στο μυστικοπαθές αυτό κράτος.

Σας παρουσιάζουμε 30 μυστικά της πιο απομονωμένης χώρας του κόσμου.

Το ΑΕΠ της Β. Κορεας ειναι απο τα χαμηλοτερα του κοσμου

Σύμφωνα με τον Δείκτη Διαφθοράς του 2015 η Βόρεια Κορέα είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο με πρώτη τη Σομαλία.

Οι στρατιωτικες δαπανες της Β. Κορεας ειναι ιδιαιτερα υψηλες

Παρόλο που το ΑΕΠ της Β. Κορέας είναι σχετικά υγιές, η CIA υπολογίζει ότι είναι κατά 1.800 δολ. χαμηλότερο από εκείνο των οικονομικά ασθενέστερων χωρών όπως η Αιτή, το Αφγανιστάν και το Νότιο Σουδάν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Β. Κορέας ζουν στην απόλυτη ανέχεια.

Σύμφωνα με έρευνες από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, η Β. Κορέα δαπανά το 33% του ΑΕΠ της στην άμυνα, το μεγαλύτερο ποσοστό οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο. Οι ΗΠΑ παραδείγματος χάρη δαπανούν μόλις το 3,2% του ΑΕΠ σε αμυντικούς εξοπλισμούς.

Υποτιθεται οτι η Β. Κορεα εχει το χαμηλοτερο ποσοστο αναλφαβητισμου στον κοσμο

Σύμφωνα με τη CIA το 100% των κατοίκων της Β. Κορέας άνω των 15 ετών μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι οι αριθμοί αυτοί έχουν δηλωθεί από τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας. Αυτη τη στιγμη η Β. Κορεα διανυει το ετος 105 Το 2016 απέχει πάρα πολύ για την Βόρεια Κορέα. Το καθεστώς κατάργησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1997 και το αντικατέστησε με το ημερολόγιο Juche το οποίο βασίζεται στην ημερομηνία γέννησης του Kim Il-sung, στις 15 Απριλίου 1912.

Οι Βορειοκορεατες ειναι παγιδευμενοι σε καστες απο τη γεννηση τους

Το αυστηρό σύστημα του κράτους ταξινομεί κάθε νεογέννητο βάσει της κοινωνικής θέσης του πατέρα. Υπάρχουν πέντε κοινωνικές τάξεις: η 'ιδιαίτερη' και ο 'πυρήνας', οι οποίες απευθύνονται στην ελίτ, η 'βασική', η 'σύνθετη' και η δυσοίωνη 'εχθρική'.

Μονο η ελιτ ζει στην πρωτευουσα Pyongyang

Μόνο εκείνοι που είχαν την τύχη να γεννηθούν σε κάστα "ιδιαίτερη" ή στον "πυρήνα" οι οποίοι υπολογίζονται ότι αποτελούν το 10% του πληθυσμού, επιτρέπεται να ζουν στην πρωτεύουσα. Ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι στην ουσία αποκλεισμένος.

Οι πωλησεις και οι ενοικιασεις ακινητων ειναι παρανομες

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Β. Κορέας, οποιοσδήποτε πουλά, αγοράζει ή νοικιάζει σπίτι μπορεί να καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα επί χρόνια. Ωστόσο αυτού του είδους οι παράνομες συναλλαγές είναι πολύ συνηθισμένες στους κύκλους της ελίτ όπου εκεί σε περίπτωση που συλληφθούν για κάτι παρόμοιο έχουν τη δυνατότητα να δωροδοκήσουν και να μην καταδικαστούν. Το Mansudae ειναι το η πιο hot γειτονια κατοικιων Το λεγόμενο και 'Pyonghattan', το Mansudae, αποτελεί την πιο ακριβή γειτονιά με πολυτελή διαμερίσματα όπου υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα 24 ώρες την ημέρα και ασανσέρ που λειτουργούν. Τα διαμερίσματα πωλούνται παράνομα ξεπερνώντας σε κάθε περίπτωση τα 250.000 δολ.

Ο γνωστος ουρανοξυστης της Pyongyang δεν εχει ολοκληρωθει ακομη

Η συνοικία Mansudae μπορεί να διαθέτει το δικό της μερίδιο από λαμπρούς ουρανοξύστες αλλά ο πιο διάσημος από αυτούς, το ξενοδοχείο Ryugyong Hotel με τα 105 δωμάτια δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η κατασκευή του η οποία ξεκίνησε το 1983, έχει σταματήσει πολλές φορές λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τα καταστηματα με πολυτελη ειδη μαυρου εμποριου ειναι κοινο μυστικο στην Pyongyang

Η καλομαθημένη ελίτ της Pyongyang έχει στη διάθεσή της έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό πολυτελών καταστημάτων με είδη μαύρης αγοράς τα οποία πωλούν τα πάντα από ηλεκτρικά είδη μέχρι γκουρμέ εδέσματα υπό την ανοχή του καθεστώτος.

Η ελιτ ζει πλουσιοπαροχα ενω πολλοι Βορειοκορεατες λιμοκτονουν

Αυτό το 10% των κατοίκων έχει πρόσβαση σε εκλεκτό φαγητό και τη δυνατότητα να 'ξεκοιλιάζεται' στα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα ο υπόλοιπος πληθυσμός ζει με ελάχιστα. Για παράδειγμα, τον προηγούμενο Αύγουστο η μέση μερίδα φαγητού ανά άτομο αντιστοιχούσε σε μόλις 250 γρ, δημητριακών.

Η Pyongyang υπερηφανευεται οτι εχει το μεγαλυτερο σταδιο του κοσμου

Μαζί με τα τρία αγάλματα των τριων Kim, το καθεστώς της Β. Κορέας αρέσκεται στο να υπερβάλλει σχετικά με το μέγεθος των σταδίων της. Το στάδιο Rungrado είναι το μεγαλύτερο του κόσμου με χωρητικότητα 150.000 ατόμων.

Σημερα τρια εκτομμυρια Βορειοκορεατες χρησιμοποιουν κινητα τηλεφωνα

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αυξηθεί στην κάστα της ελίτ και πλέον τρία εκατομμύρια χρήστες είναι εγγεγραμμένοι στην επίσημη υπηρεσία του καθεστώτος. Οι κλήσεις και τα μηνύματα ελέγχονται φυσικά αυστηρά και οι διεθνείς κλήσεις είναι μπλοκαρισμένες.

Η κατοχη ξενου κινητου η ξενης SIM επιφερουν αυστηρες ποινες

Για να καταφέρουν να κάνουν διεθνείς κλήσεις οι Βορειοκορεάτες αγοράζουν κινεζικές συσκευές και κάρτες SIM που στοιχίζουν γύρω στα 500 δολ. Η κατοχή των συσκευών αυτών είναι παράνομη και τιμωρείται με πολλά χρόνια σκληρών καταναγκαστικών έργων.

Η προσβαση στο 'Internet' ειναι διαθεσιμη σε ελαχιστους εκλεκτους

Το 'internet' της Βόρειας Κορέας είναι μια σχετικά πρωτόγονη εταιρεία intranet με μόνο 5.500 ιστότοπους: όλα τα ξένα sites απαγορεύονται. Οι υπολογιστές είναι διαθέσιμοι σε ελάχιστους κατοίκους και ακόμη κι εκείνοι ελέγχονται στενά.

Τα μετρητα βασιλευουν στη Βορεια Κορεα

Η κεντρική τράπεζα της χώρας εκδίδει μόνο τέσσερεις πιστωτικές κάρτες συμπεριλαμβανομένων της 'Narae' την οποία χρησιμοποιεί μόνο η ελίτ για συναλλαγές σε ξένο νόμισμα και μιας άλλης η οποία είναι αποδεκτή σε συγκεκριμένα καταστήματα της πρωτεύουσας. Η πλειοψηφία των κατοίκων χρησιμοποιεί μετρητά.

Δεν υπαρχουν ATM στη Βορεια Κορεα

Παρόλο που η κεντρική τράπεζα της Βόρειας Κορέας εκδίδει χρεωστικές κάρτες και πιστωτική κάρτα, τα ATM δεν υφίστανται ακόμη και στη σχετικά ανεπτυγμένη πρωτεύουσα. Οι ξένοι επισκέπτες πληρώνουν σε δολάρια.

Η Chongjin ειναι η πολη που βασιλευει η μοδα

Παρόλο που το γενικότερο στυλ στην πρωτεύουσα είναι συντηρητικό, τα πιο trendy ρούχα έρχονται στη Βόρεια Κορέα από το λιμάνι της Chongjin και η ελίτ που διαθέτει τα χρήματα φορά ακόμη και skinny jeans.

Τα κουρεματα ελεγχονται αυστηρα

Οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας έχουν να επιλέξουν μεταξύ 28 χτενισμάτων τα οποία έχει εγκρίνει το κράτος αλλά το καθεστώς προτρέπει τους άντρες να αντιγράφουν το 'φιλόδοξο' χτένισμα του Kim Jong-un και οι γυναίκες να μιμούνται την κουπ της γυναίκας του, της Ri Sol-ju.

Το ηλεκτρικο ποδηλατο ειναι η τελευταια ταση της μοδας

Μόνο τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης και του στρατού μπορούν να έχουν αυτοκίνητο. Πολλοί κάτοικοι της Pyongyang κυκλοφορούν κυρίως με ποδήλατο και γι' αυτό το λόγο δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα που εισάγονται από την Κίνα είναι η τελευταία μόδα.

Μονο ενα 3% των δρομων της χωρας ειναι ασφαλτοστρωμενοι

Αν εξαιρέσουμε την πρωτεύουσα, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας αποτελείται κυρίως από χωματόδρομους σε κακή κατάσταση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βιβλίο Δεδομένων της CIA από ένα σύνολο 25.554 χλμ οδικού δικτύου μόνο τα 724 χλμ. είναι σωστά ασφαλτοστρωμένα.

Η πεινα αποτελει διαρκη απειλη στη Βορεια Κορεα

Υπολογίζεται ότι περίπου 3,7 εκ. άτομα πέθαναν στον τελευταίο λιμό που έπληξε τη χώρα τη δεκαετία του '90 και η χρόνια πείνα αποτελεί μια πραγματικότητα.

Περίπου το 40% των παιδιών και το μεγαλύτερο μέρος των έγκυων γυναικών σιτίζονται ανεπαρκώς.

Οι Βορειοκορεατες ειναι κατα μεσο ορο πιο κοντοι απο τους κατοικους της Νοτιας Κορεας

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Sungkyunkwan στη Σεούλ, τα χρόνια της μη επαρκούς σίτισης είχαν σαν αποτέλεσμα το μέσο ύψος των Βορειοκορεατών να μειωθεί κατά 3-8 εκατοστά σε σύγκριση με εκείνο των κατοίκων της Νότιας Κορέας.

Η Βορεια Κορεα ειναι σημαντικος εξαγωγεας φρουτων

Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων υποφέρει από την πείνα, η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς φρούτων. Το καθεστώς όμως επιλέγει να εξάγει τα προϊόντα της στην Κίνα από το να σιτίζει εκείνους που πεινούν.

Οι δουλειες ειναι αδιεξοδες στη Βορεια Κορεα

Δεν σας αρέσει η δουλειά σας; Σκεφτείτε για λίγο και το εργατικό δυναμικό της Β. Κορέας. Στους περισσότερους πολίτες ανατίθεται ένας ρόλος με το που τελειώνουν το σχολείο και με αυτόν παραμένουν μέχρι το τέλος της ζωής τους εκτός κι εάν καταφέρουν να συγκεντρώσουν χρήματα και να δωροδοκήσουν κάποιον αξιωματούχο ή να εργάζονται παράνομα σε κάποιο χωράφι ή σε πάγκο αγοράς.

 Οι περισσοτεροι τα βγαζουν περα με 2 η 3 δολ. το μηνα

Η συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοκορεατών παίρνει ένα μισθό πάρα πολύ χαμηλό. Ακόμη κι εάν καταφέρουν να λαδώσουν κάποιον ή να δουλεύουν νύχτα, το πολύ να καταφέρουν να φτάσουν τα 12 δολ. το μήνα.

Εκατονταδες χιλιαδες ζουν σε στρατοπεδα φυλακων

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υπολογίζουν ότι περίπου 150.000 με 200.000 Βορειοκορεάτες ζουν σε στρατόπεδα φυλακών σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ειδικά όσοι έχουν καταδικαστεί για πολιτική απείθεια.

Υπαρχει περιπτωση να φυλακιστουν και οι οικογενειες των κρατουμενων

Σύμφωνα με το νόμο για την τιμωρία "τριών γενεών" μπορεί ολόκληρη η οικογένεια του κρατούμενου (παιδιά, θείες, ξαδέλφια, κλπ) να μπουν στη φυλακή καθώς και οι δύο επόμενες γενιές αυτών.

Πολλοι κρατουμενοι δεν καταφερνουν να βγουν ζωντανοι

Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλει ότι περίπου το 40% των κρατουμένων στις φυλακές πεθαίνει από υποσιτισμό ενώ εργάζεται σε καταναγκαστικά έργα. Η δουλειά είναι ιδίαιτερα σκληρή και οι κρατούμενοι καλούνται να σπάνε πέτρες ή να κόβουν ξύλα.

 

www.msn.com

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis