Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 16/09/2019

Απ’ ευθείας deal με Αλβανούς εμπόρους όπλων και φυσιγγίων έκανε σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο 59χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος φέρεται να ήταν «κεφάλι» σε επίπεδο Κρήτης στην τροφοδοσία καλασνικοφ και κυρίως φυσιγγίων καλασνικοφ σε ολόκληρο το νησί.

Ο 59χρονος, ο οποίος κατάγεται από το δυτικό Ρέθυμνο αλλά διέμενε στα Χανιά, κατά τις εκτιμήσεις αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, φέρεται να έκανε πολλά χρόνια αυτή την μπιζνα και την έκανε καλά! Κατείχε το know how, είχε καταφέρει-λένε-να αποκτήσει «υψηλές προσβάσεις» στον κόσμο των Αλβανών εμπόρων, συνδιαλλασσόταν απ ευθείας μαζί τους και ταυτόχρονα με την συνδρομή τους είχε αποκτήσει έμπιστους συνδέσμους σε περιοχές κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα για την προσωρινή φύλαξη των παράνομων φορτίων.

Κυρίως όμως είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στεγανά στην δραστηριότητα του αφού, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 59χρονος δεν είχε επαφές με την βάση των ατόμων που ζητούσαν να αγοράσουν ένα καλασνικοφ ή σφαίρες. Σε αυτόν απευθύνονταν μόνο ενδιάμεσοι, οι οποίοι αναλάμβαναν να δίνουν τις «παραγγελίες» των πολλών, εξασφαλίζοντας φυσικά την ανάλογη προμήθεια. Κατά συνέπεια στο ευρύ «πελατολόγιο» ήταν άγνωστος. Και όσοι ενδιάμεσοι συνεργάζονταν μαζί του, ήταν εχέμυθοι.

Η μεγάλη μπιζνα είναι οι σφαίρες!

Τα "deal" του 59χρονου Κρητικού με τους Αλβανούς εμπόρους όπλων

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Cretalive ότι έχουν στοιχεία για τα ταξίδια του στην Αλβανία όπου η παραμονή του εκεί ήταν πολυήμερη. Τελευταία φορά εντοπίζεται να επισκέπτεται τη γειτονική χώρα τον περασμένο Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα στην Κρήτη έφθασε και άλλη παρτίδα όπλων και φυσιγγίων ενώ το επόμενο διάστημα είχε δρομολογηθεί η μεταφορά ενός ακόμα φορτίου.

Το καλοκαίρι, σχολιάζουν στελέχη της ΕΛΑΣ, με τους γάμους και τα πανηγύρια, η ζήτηση για όπλα και κυρίως σφαίρες στην Κρήτη καταγράφει κατακόρυφη αύξηση. Το χειμώνα πάλι υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα αφού τα βουνά της Αλβανίας καλύπτονται με χιόνια και η μεταφορά των παράνομων φορτίων είναι εξαιρετικά δύσκολη». Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το μεγάλο κέρδος το έχουν οι σφαίρες αφού υπάρχει περιθώριο για τον έμπορο ( σε όλες τις βαθμίδες) να βγάλει χρήματα.
Ανεπίσημα φέρονται τα φυσίγγια να αγοράζονταν από τους Αλβανούς εμπόρους προς 25-30 λεπτά και να πωλούνται στην τοπική αγορά έως και 2,5 ευρώ.

Με βάση την προανάκριση του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, ο 59χρονος φέρεται να συγκέντρωνε τις « παραγγελίες», τις διαβίβαζε στους Αλβανούς εμπόρους και εκείνοι με την σειρά τους αναλάμβαναν να τις εκτελούν. Ο οπλισμός και τα πυρομαχικά διοχετεύονταν σε δυο κυρίως περιοχές απ ‘ όπου στην συνέχεια τα φόρτωνε ο 59χρονος.
Σε αυτήν την φάση και σε αυτό το πεδίο δράσης εντάσσεται ο ρόλος δυο ακόμα εμπλεκομένων στην υπόθεση. Πρόκειται για έναν 55χρονο, ο οποίος διατηρεί βοσκοτόπια στην περιοχή της Θεσπρωτίας, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και έναν 64χρονο στην Πτολεμαΐδα.
Το τωρινό φορτίο παρελήφθη από την περιοχή της Θεσπρωτίας ενώ το προηγούμενο από την περιοχή της Πτολεμαΐδας.
Αστυνομικοί εκτιμούν ότι με τους δυο αυτούς σημαντικούς συνδέσμους ο 59χρονος ήρθε σε επαφή με την συνδρομή των Αλβανών και πιστεύουν ότι οι δυο αυτοί εμπλεκόμενοι είχαν μπει στο παιχνίδι με την ανάλογη προμήθεια.

Το καρδιοχτύπι των αστυνομικών και ο αιφνιδιασμός.

Τα "deal" του 59χρονου Κρητικού με τους Αλβανούς εμπόρους όπλων

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι η υπόθεση άρχισε να δουλεύεται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης από τον Νοέμβριο του 2018. Περιγράφεται ως μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση σε επίπεδο ερευνών και παρακολούθησης λόγω ακριβώς των στεγανών που υπήρχαν, των ιδιαίτερων προφυλάξεων που λάμβαναν οι εμπλεκόμενοι και των μεταβάσεων εκτός Κρήτης αλλά και εκτός Ελλάδας.

Σε ο,τι αφορά στον 54χρονο οδηγό του φορτηγού στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκε το παράνομο φορτίο, κάτω από εκατοντάδες μπάλες τριφυλλιού, πρόκειται για Χανιώτη.

Εκτιμάται ότι στο κόλπο τον έβαλε ο 59χρονος, ο οποίος με δικό του όχημα αναλάμβανε το ρόλο του προπομπού. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το φορτηγό αφού παρέλαβε τις μπάλες με το τριφύλλι, κινήθηκε προς Θεσπρωτία με μπροστάρη το όχημα του 59χρονου. Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο λιμάνι των Χανίων το φορτηγό δεν έφθασε με πλοίο της γραμμής αλλά με φορτηγό πλοίο. Ο 59χρονος είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά μια ημέρα πριν. Αστυνομικοί ανέφεραν ότι είχε δηλώσει άλλο όνομα ενώ τα στοιχεία του οχήματος ήταν λάθος. Το πρωί του Σαββάτου με την άφιξη του φορτηγού, αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος το μπλόκαραν, ακινητοποιώντας παράλληλα τον 59χρονο, ο οποίος είχε μεταβεί στο λιμάνι. Όπως περιγράφουν κάποιες πηγές, υπήρξε αιφνιδιασμός.

«Τελείωσε! Συνεργαστείτε» φέρεται να τους είπαν αστυνομικοί, οι οποίοι οδήγησαν το φορτηγό στο Ρέθυμνο για έρευνα. Σε ό,τι αφορά στους άλλους δυο κρητικούς συλληφθέντες, οι Αρχές τους αποδίδουν ρόλο ενδιάμεσου. Φέρονται δηλαδή να απευθύνονταν και εκείνοι στον 59χρονο για την εκτέλεση παραγγελιών. Συνολικά η δικογραφία περιλαμβάνει περίπου 20 κατηγορούμενους καθώς προεκυψε η εμπλοκή και άλλων προσώπων που είχαν ρόλο ενδιάμεσου. Σε σχέση με τους Αλβανούς εμπλεκόμενους, υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία έχουν διαβιβαστεί στην Ιντερπόλ για περαιτέρω έρευνα. Τα χρήματα για την παραλαβή των παράνομων φορτίων στέλνονταν είτε με εταιρεία είτε παραδίδονταν χέρι με χέρι στους συνδέσμους της βορείου Ελλάδας.

Στέλεχος της ΕΛΑΣ σχολίασε στο Cretalive ότι αν η επιχείρηση γινόταν μια ημέρα μετά την άφιξη του φορτηγού στην Κρήτη, το πιθανότερο ήταν να χτυπούσαν σε τοίχο. «Δεν κρατούσαν το φορτίο. Το «έσπαγαν» αμέσως αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ποιος θα έπαιρνε τι με βάση τις παραγγελίες». Για τις ανάγκες της επιχείρησης αστυνομικοί του Τμήματος Οργανωμένου χρειάστηκε να βρεθούν για πολλές ημέρες εκτός Κρήτης με δικά τους οχήματα και εξοπλισμό, φθάνοντας μέχρι την Θεσπρωτία.

Και αν καρδιοχτύπησαν λόγω του απαγορευτικού για την έκβαση της υπόθεσης, ο Τίμιος Σταύρος (η επιχείρηση έγινε το Σάββατο) τους βοήθησε, όπως λένε. Οι τέσσερις Κρητικοί συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Ρεθύμνου και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή όποτε και θα υπάρξει εικόνα σχετικά με τις δικές τους θέσεις στα όσα τους αποδίδονται. Σήμερα και αύριο αναμένεται να φθάσουν στην Κρήτη και οι άλλοι δυο συλληφθέντες.

cretalive.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis