Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:40 | 18/01/2015

 

Τα κοινωνικά δίκτυα (και η τεχνολογία εν γένει) έχουν χαρακτηριστεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια ως λόγοι δημιουργίας στρες και άγχους σε μερίδα των χρηστών, οι οποίοι αδυνατούν να «αποσυνδεθούν» ψυχολογικά από αυτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη, την οποία δημοσιοποίησε το Pew Research Center, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει- αν και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων είναι πιο επιρρεπείς στο να μαθαίνουν για «αγχωτικά» γεγονότα και εμπειρίες που βιώνουν οι φίλοι τους, κάτι το οποίο στο πλαίσιο της έρευνας (υπό τον τίτλο «Social Media and the Cost of Caring») χαρακτηρίζεται ως το «κόστος του να ενδιαφέρεσαι» (cost of caring).

Η έρευνα αποτελεί τον καρπό μελέτης πάνω σε 1.800 Αμερικανούς και διαψεύδει τις υποθέσεις ότι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων νιώθουν ότι «χάνουν πράγματα» (missing out), βλέποντας φίλους να ανεβάζουν δημοσιεύσεις σχετικά με διακοπές, εξόδους και άλλα.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Twitter, email και μοιράζονται εικόνες σε καθημερινή βάση βρίσκονται 21% πιο κάτω στην κλίμακα στρες σε σχέση με άτομα που δεν επικοινωνούν ψηφιακά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ο καθηγητής Κιθ Χάμπτον, του Rutgers University και ένας εκ των συντελεστών της έρευνας, το γράψιμο email και γραπτών μηνυμάτων και ο διαμοιρασμός φωτογραφιών θα μπορούσε να λειτουργεί ως «βαλβίδα ασφαλείας», δίνοντας έναν εύκολα προσβάσιμο μηχανισμό αντιμετώπισης ζητημάτων που δεν βιώνεται – ή μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης- από άνδρες.

Η σχέση μεταξύ της χρήσης social media και του στρες είναι σύνθετη, συμπλήρωσε. «Η κοινωνική διάσταση αυτών των τεχνολογιών καθιστά τους ανθρώπους πιο ενήμερους σχετικά με αγχωτικά γεγονότα στις ζωές των άλλων. Το να μαθαίνεις και να σου υπενθυμίζονται ανεπιθύμητα γεγονότα στις ζωές άλλων ατόμων κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν περισσότερο στρες οι ίδιοι.

Αυτή η διαπίστωση σχετικά με το κόστος του να ενδιαφέρεται κανείς προσθέτει στα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί να είναι μεταδοτικό».

Το Facebook ήταν η πλατφόρμα που έκανε τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες πιο ενήμερους/ ες για αγχωτικά γεγονότα στις ζωές κοντινών φίλων και πιο «μακρινών» γνωστών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το ερώτημα στο «πώς μπορεί η χρήση των social media να μην συνδέεται άμεσα με το στρες, αλλά για κάποιους να μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα», η απάντηση είναι ότι η σχέση μεταξύ τους είναι έμμεση.

«Είναι οι κοινωνικές χρήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών, και ο τρόπος με τον οποίο αυξάνουν την ενημερότητα ανησυχητικών γεγονότων στις ζωές των άλλων που εξηγεί το πώς η χρήση των social media μπορεί να έχει αποτέλεσμα στο να νιώθουν περισσότερο στρες οι χρήστες».

Επίσης, τονίζεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, οι χρήστες κοινωνικών δικτύων τείνουν να έχουν περισσότερους στενούς φίλους, να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους, να νιώθουν πως χαίρουν μεγαλύτερης υποστήριξης και να ασχολούνται περισσότερο με τα πολιτικά.

 

http://www.naftemporiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis