Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:59 | 29/09/2020

Παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020, η τελετή εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της 2ης ΕΜΑΚ.

Η 2η ΕΜΑΚ, η οποία ιδρύθηκε σύμφωνα με το Π.Δ. 347/1994, μεταφέρθηκε πλέον σε νέο κτήριο, το οποίο παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Έχει συνολικό εμβαδό 1200 τ.μ. περίπου, είναι πλήρως χρηστικό και ανακαινισμένο, εντός της Αεροπορικής βάσης Σέδες (350 ΠΚΒ), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με παροχή δυνατότητας άμεσης αερομεταφοράς του προσωπικού σε όλη την επικράτεια, για την αντιμετώπιση ειδικών συμβάντων τόσο στην Ελλάδα, όσο και προς άλλες χώρες, ως συνδρομή στο πλαίσιο των ισχυουσών διακρατικών συμφωνιών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο χειρίζεται και διαχειρίζεται ειδικά οχήματα και εξοπλισμό, για την αντιμετώπιση δασικών και αστικών συμβάντων μεγάλης κλίμακας, ειδικών πυρκαγιών όπως διυλιστηρίων, χημικών προϊόντων, εκρηκτικών υλών, μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς, πλημμύρες και άλλες θεομηνίες, σε λίμνες και ποτάμια, με κύριο ρόλο στην έρευνα και διάσωση.

Στον αγιασμό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην ομιλία του ανέφερε ότι, «Αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες έγινε. Είναι θέμα τιμής απέναντι στην ΕΜΑΚ, στα σώματα ασφαλείας, στους πυροσβέστες μας να τους παρέχουμε εγκαταστάσεις που δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος τιμά την προσπάθειά τους. Αυτό έγινε σήμερα, εδώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και οι - συνήθως γραφειοκρατικές διαδικασίες - και παραδίδουμε ένα κτίριο αντάξιο των ανδρών και των γυναικών της ΕΜΑΚ, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Το Πυροσβεστικό Σώμα, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας. Η επέμβασή του συνιστά την οργανωμένη παρουσία του κράτους και η αποτελεσματικότητά του είναι η ασπίδα προστασίας απέναντι στους ποικίλους κινδύνους που απειλούν την ομαλή ροή της καθημερινότητας. Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της 2ης ΕΜΑΚ αποδεικνύουν έμπρακτα, ότι η πολιτεία επενδύει στην ασφάλεια των πολιτών του κράτους μας. Εν προκειμένω, η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και η Πολεμική Αεροπορία, εργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση και σε ελάχιστο διάστημα, έγινε πραγματικότητα η μεταστέγαση της 2ης ΕΜΑΚ. Ευχαριστώ προσωπικά, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, που είχε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του εγχειρήματος. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς τα περισσότερα χρόνια της καριέρας μου υπηρέτησα στην 1η ΕΜΑΚ και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που επί των ημερών μου έγινε η μεταστέγαση αυτή, ώστε να βοηθηθεί σημαντικά η αποστολή και το έργο της 2ης ΕΜΑΚ». Στη συνέχεια, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, απευθυνόμενος στο πυροσβεστικό προσωπικό που στελεχώνει την 2η ΕΜΑΚ ανέφερε: «Με συγκινεί η αποφασιστικότητά σας και ο άκρατος επαγγελματισμός σας, όταν με περίσσιο θάρρος και δύναμη ανταποκρίνεστε σε τόσο σύντομο, μα καθοριστικής σημασίας, χρονικό διάστημα, σε κάθε συμβάν. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν κάτω από τις συνθήκες στις οποίες καλείστε να επέμβετε. Σας ευχαριστώ από καρδίας και σας εύχομαι να είστε δυνατοί για τη συνέχιση του τόσο αξιέπαινου λειτουργήματός σας, που είναι πρωτίστως η διάσωση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, σε δύσκολες συνθήκες».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος λαμβάνοντας το λόγο ανέφεραν με τη σειρά τους ότι, οι νέες πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις ικανοποιούν ένα χρόνιο αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος και διασφαλίζουν την άρτια υλικοτεχνική υποδομή για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη του δύσκολου έργου της ΕΜΑΚ και ευχήθηκαν στους πυροσβέστες που θα στελεχώσουν την Ειδική Μονάδα, καλή συνέχεια στο έργο τους.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος του προσέφερε ως συμβολικό δώρο μια στολή Πυροσβέστη ΕΜΑΚ και ο Διοικητής της 2ης ΕΜΑΚ Αρχιπύραρχος Καρασαββίδης Δημήτριος αναμνηστική πλακέτα της Μονάδας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων.

Στην τελετή, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου και Λεωνίδας Στολίδης, η Αντιπερειφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος ΠΣ Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Δημήτριος Κοντογιάννης, ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης Αρχιπύραρχος Νικόλαος Αθάνατος, ο Διοικητής της 350ΠΚΒ Σμήναρχος (Ι) Μάριος Μπαντουβάς, ο Διοικητής της 113 ΠΜ Σμήναρχος Γεώργιος Φόρτης, ο Διευθυντής Αντιμετώπισης Καταστροφών Αντιπύραρχος Ιωάννης Κολοβός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συνδικαλιστικών Ενώσεων πυροσβεστικών υπαλλήλων.

 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis