Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:29 | 24/04/2018

Σε μια σεμνή τελετή, ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά τίμησαν τη μνήμη του Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου Πέτρου, το πρωί της Τρίτης, 24 Απριλίου 2018. Η τελετή έγινε στη συμβολή των οδών Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου Πέτρου και Πειραιώς στο Μοσχάτο. 

Ο Αρχιπυροσβέστης Σπυρόπουλος Πέτρος, στις 24 Απριλίου 1998 έχασε την ζωή του στο Μοσχάτο, αντιμέτωπος με τις φλόγες σε πυρκαγιά βιομηχανίας επίπλων. 

Το παρών στην τελετή έδωσαν εκτός από τον Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, ο Υποστράτηγος Πειραιά και Νήσων, Κωνσταντίνος Γιόβας, ο Υποστράτηγος ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, Αχιλλέας Τζοβάρας, ο Υποστράτηγος Επιτελείου ΑΠΣ, Ιωάννης Ράμφος, ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, Αρχιπύραρχος Ιωάννης Σταμούλης, ο Υποδιοικητής ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, Πύραρχος Κυριακούλης Κυριακουλέας, ο Διοικητής του 1ου Π.Σ. Πειραιά, Επιπυραγός Πέτρος Αλάμαρας, ο Διοικητής 2ου Π.Σ. Πειραιά,Αντιπύραρχος Σαράντος Παναγιώτου, ο Διοικητής 3ου Π.Σ. Πειραιά, Αντιπύραρχος Ευάγγελος Νικολέσης, ο Διοικητής 4ου Π.Σ. Πειραιά, Αντιπύραρχος Θεόδωρος Βασιλάκης, ο Διοικητής του 5ου Π.Λ.Σ., Πύραρχος Γεώργιος Μπούρης, ο Διευθυντής Πληροφορικής Α.Π.Σ., Αρχος Απόστολος Οικονόμου, εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. κ.κ. Ψαλτάκος και Σταθόπουλος και ο Μοσχατιώτης απόστρατος Πυροσβέστης, Γιώργος Πολύμερος. 

Από την πλευρά του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου, Γιώργος Δαμηλάκος, Γιώργος Φελλάς, Βασιλική Καραβία και Πέτρος Δημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Μανώλης Αντωνάκος και Δημοτική Σύμβουλος πρόεδρος των παιδικών σταθμων Ντενια Λουκάκη.

Το τρισάγιο στη μνήμη του Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου Πέτρου τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μοσχάτο, π. Παρθένιος Αμανατίδης. 

Στην ομιλία του στην τελετή στη μνήμη του αδικοχαμένου Αρχιπυροσβέστη, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, τόνισε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην οδό που πήρε το όνομα του Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου Πέτρου, 20 χρόνια μετά από το θάνατό του εν ώρα καθήκοντος, θέλοντας να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν ήρωα που έχασε τη ζωή του παλεύοντας σκληρά με τη φωτιά. Οι μνήμες μας ξανάρχονται στη μεγάλη φωτιά στη βιομηχανία επίπλων. Στη φωτιά που κατέστρεψε περιουσίες και έκανε το Μοσχάτο και την πυροσβεστική Υπηρεσία να θρηνούν. Πιστός στο καθήκον του και στην υπηρεσία, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, ο Αρχιπυροσβέστης Σπυρόπουλος Πέτρος δεν φοβήθηκε να δώσει μάχη με τις φλόγες. Μία πράξη ηρωική που δυστυχώς κατέληξε με την μεγάλη απώλειά του. 

Η σεμνή τελετή μας σήμερα εδώ, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά, με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τους ήρωες που πέφτουν εν ώρα καθήκοντος. Δεν ξεχνάμε όλους τους νέους μας που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και έχουν επιφορτιστεί με το πιο δύσκολο έργο από όλα. Την προάσπισή μας. Την προάσπιση της πατρίδας μας, της ζωής μας, της περιουσίας μας. Η ηρωική πράξη του Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου Πέτρου γίνεται παράδειγμα προς τους νέους μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε. 

Ο π. Δήμος Μοσχάτου, είκοσι χρόνια πριν είχε τιμήσει την ηρωική του πράξη με την μετονομασία της οδού Πάρνηθος σε οδός Αρχιπυροσβέστη Σπυρόπουλου. Σήμερα, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πειραιά, 20 χρόνια μετά, ανήμερα της απώλειάς του, θρηνούμε ακόμα για το παλικάρι, για τον άντρα που πάλεψε με τις φλόγες και τον τιμούμε. 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από ήρωες!». 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, ευχήθηκε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών του Στρατού που κρατούνται εδώ και 1,5 μήνα στις φυλακές της Τουρκίας. 

Στη σύντομη ομιλία του ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, Αρχιπύραρχος Ιωάννης Σταμούλης, εξήρε το ήθος του αδικοχαμένου Αρχιπυροσβέστη και την αυτοθυσία του, αφού σε ηλικία μόλις 26 ετών, έχασε τη ζωή στην ώρα του καθήκοντος. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Αρχιπυροσβέστη και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

  


Ο άτυχος πυροσβέστης, 26χρονος τότε, Πέτρος Σπυρόπουλος, καταπλακώνεται από κομμάτια λαμαρίνας και μπετόν, τα οποία κατέρρευσαν από τον εξώστη της βιομηχανίας, η φωτιά είχε ξεσπάσει σε αποθήκη επίπλων "SATO Α.Ε." στο Μοσχάτο Αττικής.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Απριλίου 1998, 7.30 π.μ.: Η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε αποθήκη επίπλων "SATO Α.Ε." στο Μοσχάτο Αττικής συνεχίζει με μανία το καταστροφικό της έργο. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν πραγματική μάχη με την πύρινη λαίλαπα κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τη θέσουν «υπό έλεγχο». Στο πρώτο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο 26χρονος Πέτρος Σπυρόπουλος, η αυταπάρνηση του οποίου προκαλεί την ανησυχία των συναδέλφων του. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και χωρίς κανένας να καταλάβει πώς ακριβώς έγιναν όλα, ο άτυχος πυροσβέστης καταπλακώνεται από κομμάτια λαμαρίνας και μπετόν, τα οποία κατέρρευσαν από τον εξώστη της βιομηχανίας. Ο θάνατός του ήταν απλώς ζήτημα χρόνου... 

 

 

Η Θυσία του Αρχιπυροσβέστη Πέτρου Σπυρόπουλου
 
Πριν 20 χρόνια. Σε μια από τις "καθημερινές πυροσβεστικές στιγμές", σε   μια μάχη με τις αδηφάγες φλόγες, ο Πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος, χάνει την ζωή του πάνω στο καθήκον, περνώντας στο Αθάνατο Ηρώον του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Αντιγράφουμε από την Απόφαση του Αρείου Πάγου (363 / 2006) που περιγράφει τις συνθήκες του θανάτου: 
 
 

"Στις 24.04.98 ώρα 6.10 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο κτιριακό συγκρότημα της "SATO Α.Ε." στo Μοσχάτο.  Ο Πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος μετέβη για κατάσβεση στην επιπλοβιομηχανία "SATO Α.Ε." στις 06.20 ως μέλος του πληρώματος του 882 υδροφόρου οχήματος. Η ένταση και η έκταση της πυρκαγιάς ήταν μεγάλη. Οι πυροσβέστες εισήλθαν εντός του κτιρίου των αποθηκών, αλλά λόγω των αντίξοων συνθηκών οπισθοχώρησαν και πρόσβαλλαν την εστία της φωτιάς με άλλους μπροστά από τις δύο μεταλλικές εισόδους της "ράμπας" φορτοεκφόρτωσης φορώντας αναπνευστικές συσκευές και κάτω από υπόστεγο λαμαρίνες. Ξαφνικά, χωρίς να υπάρχουν ανάλογες ενδείξεις κατέρρευσε προέκταση του κτιρίου της αποθήκης συμπαρασύροντας και το υπόστεγο, το οποίο στηριζόταν στο κτίσμα που κατέρρευσε. Ο Πέτρος Σπυρόπουλος  επλήγη από σιδηροδοκό που κατέρρευσε και εγκλωβίστηκε. Ο θάνατος του επήλθε ακαριαία. Πέθανε ώρα 07.00. Διακομίσθη με το ΕΚΑΒ νεκρός. Ο θάνατός του επήλθε από βαριές κακώσεις θώρακος και κοιλίας. Οι πυροσβέστες δεν ανέμεναν την κατάρρευση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της προέκτασης του κτιρίου της αποθήκης με το υπόστεγο, ενώ η πυρκαγιά εμαίνετο στο κυρίως κτίριο. Από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που βρισκόταν στους αποθηκευτικούς και εκθεσιακούς χώρους του συγκροτήματος, υπέστη εκτεταμένες βλάβες ο φέρων οργανισμός και το ηλεκτρομηχανολογικό δίκτυο και κατέρρευσε η προς την οδό ... πτέρυγα (κτίριο Β). Η αρχική εστία της πυρκαγιάς εντοπίστηκε στο ισόγειο εκτός από τα πέντε κτίρια του συγκροτήματος του (κτίριο Ε) το οποίο χρησιμοποιείτο ως αποθήκη προϊόντων της εταιρείας "SATO Α.Ε." και επεκτάθηκε στον 1ο όροφο του ιδίου κτιρίου, στο κτίριο Δ, στο κτίριο Β αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο και 1ο όροφο και στο κτίριο Γ αποτελούμενο από υπόγειο ισόγειο 1ο και 2ο όροφο. Κατασβήστηκε τις μεσημβρινές ώρες από δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πειραιά, η οποία ειδοποιήθηκε στις 06.18 ώρα από το φύλακα του συγκροτήματος."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


my-mosxato.blogspot.gr
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis