Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:44 | 11/05/2019

Τελετή ορκωμοσίας (33) συνολικά νέων Υπαστυνόμων Β’, αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.), πραγματοποιήθηκαν εχτές, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας στις Αχαρνές Αττικής.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Τα ξίφη στους νέους Υπαστυνόμους Β’ επέδωσε η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό , εστιάζοντας την προσοχή της στην άρτια εκπαίδευση των αποφοίτων, λέγοντας:

[custom:google-ads]

«Έχετε και τη γνώση πλέον και την εμπειρία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στα πολύπλοκα σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας μιας κοινωνίας ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής η οποία διαρκώς αλλάζει. Είναι πολύπλοκη, σύνθετη και ο αστυνομικός εμφανίζεται ως «σούπερ ήρωας» και παρών σε κάθε πρόκληση, σε κάθε παραβατικότητα, σε κάθε επίθεση στα δικαιώματα των πολιτών, στην ασφάλεια της χώρας και των πολιτών, καθώς και στην προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας αλλά και της περιουσίας τους».

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι:

«Όσοι επιβουλεύονται τη Δημοκρατία βλέπουν μπροστά τους ως υπερασπιστή της Δημοκρατίας τον αστυνομικό. Και όταν επιτίθενται στον αστυνομικό, επιτίθενται στη Δημοκρατία. Θέλω λοιπόν με αφορμή τα τελευταία κρούσματα τα οποία εσείς θα βγείτε στο πεδίο της μάχης να αντιμετωπίζετε καθημερινά και τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη οι συνάδελφοί σας- παράλογης και παράνομης βίας στο κέντρο της Αθήνας- έχουν απήχηση στη φράση ενός μεγάλου αμερικανού συγγραφέα που λέει ‘‘ό,τι χρειάζεται βία είναι καταδικασμένο’’. Και βασίζεται επίσης στο περιεχόμενο μιας κινέζικης παροιμίας η οποία λέει με πολύ σοφό τρόπο ότι, «όποιος χτυπά πρώτος σημαίνει ότι έχει ξεμείνει από επιχειρήματα». Εσείς δεν μπορείτε να χτυπήσετε πρώτοι γιατί έχετε τα όπλα και τα επιχειρήματα της Δημοκρατίας. Εσείς δεν χρειάζεστε βία διότι δεν χρησιμοποιούμε τη βία παρά μονάχα την αποτροπή της απειλής ή και της βίας με τα νόμιμα μέσα. Άρα είστε εκείνοι οι οποίοι υπερασπίζεστε τη Δημοκρατία».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«…Το αξιόλογο απόθεμα γνώσεων, επιστημονικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών, το οποίο έχει γίνει πλέον κτήμα σας, θα σας αποδώσει πολλαπλά οφέλη και θα βελτιώσει στο μέγιστο τη διοικητική και επιχειρησιακή σας απόδοση και ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθείτε επάξια με τη δέουσα υπευθυνότητα και τον προσήκοντα επαγγελματισμό, στα νέα σας καθήκοντα ως Αξιωματικοί.

Το Σώμα προσβλέπει στην προσφορά σας, τον επαγγελματισμό σας και τη διαρκή σας αφοσίωση. Αρωγός στην πορεία σας αυτή θα είναι η Ηγεσία του Σώματος προσφέροντάς σας στήριξη σε κάθε δυσκολία, προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική.

Η συμβολή σας στην παροχή εχεγγύων ασφαλείας προς τον πολίτη είναι αναγκαίο να συνιστά αυτοσκοπό, ώστε να ενδυναμώνει, να ενισχύει και να στηρίζει την εξωστρεφή εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ο συνδυασμός της ήδη υπάρχουσας εμπειρίας σας και των επιστημονικών, δικαιικών και ακαδημαϊκών γνώσεων θα σας καταστήσει πλήρεις, ώστε να είστε ενημερωμένοι, να μπορείτε να αφουγκράζεστε και να διακρίνεστε για την ευαισθησία σας ως προς την προστασία και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση φαινομένων εγκληματικότητας και ανισοτήτων…»

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Αριστείδης Μούρτος, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή .

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επέδωσε και αναμνηστικές πλακέτες στα τρία (3) στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου που αποφοίτησαν ευδόκιμα από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Εφετών Αθηνών Εμμανουήλ Καλεντάκης, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Θεόδωρος Συρινίδης, ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Παναγιώτης Τρυφιάτης και η Χριστίνα Μελετιέ, Αξιωματικός Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ως εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Φώτιος Ντζιμάνης, Προϊστάμενοι Κλάδων και Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αστυνομικό προσωπικό, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθηγητές της Σχολής, εκλεκτοί λοιποί προσκεκλημένοι καθώς και συγγενείς των ορκισθέντων Αξιωματικών.

Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε ανάλογη τελετή απονομής πτυχίων στους τριάντα έξι (36) αποφοιτούντες του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές Αττικής.

Τα πτυχία απένειμε ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, συνεπικουρούμενος από τον Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγο Φώτιο Ντζιμάνη και τον Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Αριστείδη Μούρτο.

Στόχος της μετεκπαίδευσης υπήρξε η συμπλήρωση της επαγγελματικής και νομικής μόρφωσης των μετεκπαιδευομένων, η συζήτηση και ανάλυση προβλημάτων που ενέκυψαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως Υπαξιωματικοί και η ενημέρωσή τους σε σύγχρονα ζητήματα και γενικότερα θέματα διοίκησης προσωπικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας τεσσάρων μηνών, αποτελούμενο από θεματικές ενότητες όπως, μεταξύ άλλων:

  • Δικονομικά ζητήματα (ποινικό και δικονομικό δίκαιο).
  • Εγκληματολογικά - ανακριτικά ζητήματα και θέματα ιατροδικαστικής.
  • Θέματα διοίκησης προσωπικού.
  • Θέματα συνταγματικού – διοικητικού δικαίου, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων κράτους – πολίτη.
  • Θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, όπως ειδικότερα θέματα ασφαλείας και τάξης, τροχαίας, αλλοδαπών, διαχείρισης κρίσεων, διερεύνησης εγκλημάτων, οργανωμένου εγκλήματος, διαχείρισης πληροφοριών κ.λπ.
  • Θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, διεθνούς δικαίου, εθνικών θεμάτων και ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή υλοποιεί κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο αστυνομικό προσωπικό από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής κοινότητας, ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς καθώς και από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis