Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί διαχρονικά τους αστυνομικούς είναι η εφαρμογή και τήρηση του Προεδρικού Διατάγματος 394/2001 «χρόνος εργασίας του Αστυνομικού Προσωπικού» όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 173/2013 και ισχύει σήμερα.
Μάλιστα όπως ρητά, υποχρεωτικά και ξεκάθαρα προβλέπεται σε αυτό: «Η υπηρεσία ανακοινώνεται, υποχρεωτικά, σε εβδομαδιαία βάση και ειδικότερα μέχρι την 14.00 ώρα κάθε Παρασκευής και καλύπτει όλες τις ημέρες της εβδομάδας ήτοι από την 06.00 ώρα της επόμενης μέχρι την 06.00 ώρα της μεθεπόμενης Δευτέρας, δυνάμενη πάντως να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, εφόσον σοβαρές ή επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν».
[custom:google-ads]
Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων εφόσον το Προεδρικό Διάταγμα δεν εφαρμόζεται είναι πασιφανής και θα πρέπει να αιτιολογείται από τους υπεύθυνους!
Η ΠΟΑΣΥ με σχετικά έγγραφα της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος ζήτησε να απαλειφθεί ο όρος "οποτεδήποτε" που ερμηνεύεται από τους διοικούντες κατά το δοκούν, ανατρέποντας κάθε υπηρεσιακό και οικογενειακό εβδομαδιαίο προγραμματισμό.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι Αστυνομίες άλλων χωρών, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εκτός αυτής, ακόμη και σε χώρες που βρίσκονται σε συνθήκες πολέμου και τρομοκρατίας εφαρμόζουν όχι εβδομαδιαία αλλά μηνιαία υπηρεσία, χωρίς αποκλίσεις και παρεκτροπές στις σχετικές διατάξεις.
Και επειδή τίποτε δεν είναι ανέφικτο και τίποτε δεν είναι δύσκολο, αρκεί να υπάρχει θέληση από τους ανωτέρους, καλούμε την ηγεσία να παρέμβει και να δοθεί άπαξ δια παντός λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα της μη τήρησης του Προεδρικού Διατάγματος από την ηγεσία που ως αποτέλεσμα έχει την εργασιακή εξουθένωση των αστυνομικών και την αδυναμία προγραμματισμού του προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και καθημερινότητας.
Στην πράξη λοιπόν, κάθε Παρασκευή θα πρέπει από τις υπηρεσίες να εκδίδεται εβδομαδιαίο πλάνο εργασίας του Αστυνομικού προσωπικού μέχρι και την επόμενη Δευτέρα (στην πράξη ας ξεκινήσουμε να εκδίδεται χωρίς να αλλάζει μέχρι και την Παρασκευή).
Έστω για παράδειγμα ότι έχουμε δύο κρίσιμες αθλητικές συναντήσεις το Σαββατοκύριακο, τρεις μη κρίσιμες, έναν αγώνα δρόμου την Κυριακή, μία αθλητική συνάντηση την Τρίτη και μία την Τετάρτη. Επίσης έχουμε μέτρα τάξης στα συμβολαιογραφεία την Τετάρτη και την Πέμπτη και τρεις πολιτικές εκδηλώσεις τα απογεύματα της Δευτέρας, Τρίτης και Παρασκευής.
Οι αθλητικές συναντήσεις είναι γνωστές από καιρό (βάσει προγραμμάτων κλπ), τα μέτρα τάξης στα συμβολαιογραφεία επίσης και οι πολιτικές εκδηλώσεις έχουν ήδη γίνει γνωστές καθώς έχουν σταλεί προσκλήσεις, έχουν δημιουργηθεί ομάδες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κλπ
Θεωρητικά η ΓΑΔΘ θα πρέπει να στείλει τις σχετικές διαταγές μέτρων προς τις υφιστάμενες διευθύνσεις την Παρασκευή το πρωϊ, ώστε και αυτές με τη σειρά τους να στείλουν τις ανάλογες διαταγές προς τα Τμήματα, το πολύ μέχρι την 12:00 ώρα της Παρασκευής για να υπάρχει και ο ανάλογος χρόνος από αυτούς που ασχολούνται με την έκδοση της Υπηρεσίας, ώστε αυτή να εκδοθεί μέχρι την 14:00 ώρα, όπως προβλέπεται.
Συμφωνούμε όλοι φρονώ, πως σε καμία περίπτωση καμία από τις παραπάνω αναφερόμενες εκδηλώσεις – συναντήσεις – κλπ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρή ή επείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη!
Τότε γιατί στην πράξη δεν εκδίδονται ως οφείλουν οι σχετικές διαταγές;
Γιατί υπάρχει αυτή η δυσλειτουργία;
Η πρόταση μου είναι να καταχωρούνται οι εβδομαδιαίες υπηρεσίες ηλεκτρονικά στο υπηρεσιακό πληροφοριακό σύστημα από τη Γραμματεία κάθε Τμήματος, να κλειδώνονται και για να τροποποιηθούν να χρειάζεται σχετική αιτιολόγηση, αναφέροντας προς τούτο τη σχετική διαταγή της προϊσταμένης Διεύθυνσης.
Αυτό να συμβεί πιλοτικά, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πχ ενός μήνα και στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου τα αποτελέσματα να αξιολογηθούν και αξιοποιηθούν αναλόγως.
Εδώ να σημειωθεί πως για να ανακληθεί ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) όπως ορίζεται στο άρθρο 3 του Π.Δ. 394/01 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 του Π.Δ. 27/86, χρειάζεται Υπουργική Απόφαση, από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη.
Και για απαντηθεί και το ερώτημα που έθεσα ως τίτλο στο άρθρο μου, η απάντηση είναι πως για την μη έκδοση και μη τήρηση του Προεδρικού Διατάγματος 394/2001 «χρόνος εργασίας του Αστυνομικού Προσωπικού» όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 173/2013 και ισχύει σήμερα, φταίνε όλοι αναλογικά με την θέση ευθύνης που κατέχουν, ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί…..
όλοι εκτός από τον συνάδελφο που όταν χτυπάει το τηλέφωνο του,
ξέρει πως η υπηρεσία άλλαξε και πάλι…
με εκτίμηση,
Αγγελίδης Παναγιώτης,
μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης
και του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης