Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:04 | 08/08/2019

Προϊόντα με περισσότερη πρωτεΐνη, συμπληρώματα, μπάρες, αλλά και σαρκοπενία και μεταβλητές ανάγκες διαμορφούμενες από τον τρόπο ζωής και την ηλικία. Είναι η πρωτεΐνη το νέο ιερό δισκοπότηρο των διατροφικών αναζητήσεων του μοντέρνου κόσμου ή άλλη μία υπερβολή;

Οι πρωτεΐνες είναι βασικά στοιχεία για τον οργανισμό, απαραίτητα, μεταξύ άλλων, για τη δόμηση ιστών και μυών και την αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιστών από φθορές ενώ συμβάλλουν και στην ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας. Οι τροφές ζωικής προέλευσης, που είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (πλήρεις πρωτεΐνες), είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Σημειώνουμε ότι η βιολογική τους αξία υπολογίζεται βάσει του ποσού των απαραίτητων αμινοξέων που διαθέτουν. Η ζωική πρωτεΐνη περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, ενώ οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν επαρκείς ποσότητες ορισμένων αμινοξέων, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι για έναν μέσο ενήλικα 0,8-1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης διαφέρουν ανά φύλο, φυσική κατάσταση και ηλικιακή ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης σε άνδρες 19-24 ετών (βάρους 72 κιλών, ύψους 1,77 μ.) είναι 58 γρ., στους 25-50 (βάρους 79 κιλών, ύψους 1,76 μ.) είναι 63 γρ., ενώ σε ηλικίες άνω των 51 ετών (βάρους 77 κιλών, ύψους 1,73 μ.) είναι 63-79 γρ.

[custom:google-ads]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τίτλοι τέλους για το πρώην Α.Τ. Νέας Ιωνίας Βόλου


«Καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνες είναι του αβγού, του κρέατος, του ψαριού και των πουλερικών. Διατροφικά ανώτερα, από πλευράς μικρότερης περιεκτικότητας κορεσμένου λίπους είναι το ψάρι και μετά το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Προσοχή όμως! Για να εξασφαλιστεί ο δομικός τους ρόλος και για να μη χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας, πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από υδατάνθρακες σε ένα γεύμα, σημειώνει η Λιάνα Πούλια, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Η οπτική του κ. Μάσσιμου Τσαλούχου, για το κεφάλαιο «πρωτεΐνες» εστιάζει περισσότερο στις κατηγορίες των ατόμων με έντονη φυσική δραστηριότητα, δεδομένου ότι είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη διατροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: «Όταν ακολουθείται οποιοσδήποτε τύπος άθλησης, πέραν του λίπους και των υδατανθράκων, καταναλώνεται ένα σημαντικό ποσοστό πρωτεΐνης που πρέπει να αναπληρώνεται ιδανικά μέσω της καθημερινής διατροφής και όχι από συμπληρώματα ή σκευάσματα. Η καλύτερη μορφή πρωτεΐνης, η ζωική, συνδυάζεται ιδανικά με διάφορες μορφές υδατάνθρακα, όπως ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό, βραστά μακαρόνια ή βραστές πατάτες, χωρίς κάποια περαιτέρω επεξεργασία ή προσθήκες λίπους. Οι ποσότητες διαμορφώνονται ανάλογα με το φύλο, τα κιλά, τη σωματική κατάσταση, την ενεργειακή κατανάλωση και τον τύπο του αθλήματος. Σε βαριά αθλήματα, όπως οι μεγάλες αποστάσεις, η κωπηλασία ή η άρση βαρών, η πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερη και κυμαίνεται χονδρικά στα 80-100 γρ./ημέρα στις γυναίκες και 120-150 γρ./ ημέρα στους άνδρες».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο olivemagazine.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis