Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:58 | 18/11/2017

Συνάδελφοι  η Π.Α.Σ.Α. στα δυόμιση χρόνια της παρουσίας της στα συνδικαλιστικά δρώμενα σεβόμενη πάντα το καταστατικό της Ένωσης μας, της Ομοσπονδίας μας και την βούληση των συναδέλφων μας ,τις οποίες διαφωνίες της με την διοίκηση του σωματείου ή της  ομοσπονδίας , τις προτάσεις της , τις επισημάνσεις της, τις καταθέτει στα αρμόδια συνδικαλιστικά μας όργανα.
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή, την ελεύθερη μετακίνηση των ένστολων, παρατηρούμε ότι κάποιες ενώσεις και παρατάξειςπροσπαθούν με αντιδεολογικό τρόπο να υποκαθιστήσουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα λειτουργώντας σαν παραομοσπονδίες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο σύγχυση στους συναδέλφους. 
Για αυτόν τον λόγο θέλοντας οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την ελεύθερη μετακίνηση των αστυνομικών θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή.

Μετά τη ψήφιση των μνημονιακών νόμων 4336/2015 (Α-128) και 4337/2015 (Α-129) που περιλαμβάνουν διατάξεις, με τις οποίες καταργούνται οι δαπάνες των λειτουργών - υπαλλήλων  και αφορούν τις μη μισθολογικές παροχές τους, όπως είναι τα μειωμένα εισιτήρια, οι δωρεάν κάρτες διαδρομών κ.λπ. αλλά και η αυτοδίκαιη αναστολή της εκτέλεσης του μεταφορικού έργου από τους εμπλεκόμενους φορείς, όταν το αντισυμβαλλόμενο Υπουργείο δεν καταβάλει τη συμφωνηθείσα με σύμβαση, πίστωση η ΠΟΑΣΥ πραγματοποίησε  συναντήσεις με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,το Υπουργείο Μεταφορών και τον  ΟΑΣΑ ώστε να εξασφαλισθεί η ελεύθερη μετακίνηση των αστυνομικών.

Έτσι λοιπόν την 18-01-2016 εκδόθηκε η υπ' αριθ. Α-59909/4404  Κ.Υ.Α. (Β-126), η οποία προέβλεπε, πέραν όλων των άλλων, και την ελεύθερη μετακίνηση των αστυνομικών, με την προϋπόθεση σύναψης σύμβασης και καταβολής του σχετικού αντιτίμου από πλευράς Υπουργείου.
Αρχές του 2017 με αφορμή την τοποθέτηση μπαρών στους σταθμούς του μετρό ,του ηλεκτρικού  κ.τ.λ.  η ΠΑΣΑ  με επιστολή των αντιπροσώπων της προς την ΠΟΑΣΥ (μέσω της ΕΑΣΥΑ) (δείτε εδώ) επισήμαινε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση των αστυνομικών στα Μ.Μ.Μ. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία , η οποία προέβλεπε ότι το δικαίωμα μετακίνησης με πλήρη απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται μόνον εφόσον το αρμόδιο Υπουργείο χορήγησης αυτού του δικαιώματος συνάψει προηγουμένως σύμβαση με τον ΟΑΣΑ και καταβάλει το αντίτιμο της δαπάνης.

Όλο αυτό το διάστημα η ΠΟΑΣΥ  σε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους οργανισμούς, την φυσική και πολιτική μας ηγεσία ζητούσε την τροποποίηση της νομοθεσίας περί «μη μισθολογικών παροχών» και την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων στον προϋπολογισμό του Σώματος για την ανεμπόδιστη διαπραγμάτευση και υλοποίηση συμβάσεων με τους εν λόγω οργανισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης μετακίνηση του Αστυνομικού Προσωπικού και εν γένει η λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Την 13/10/2017 και ενώ βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ΠΟΑΣΥ  με έγγραφό της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ (δείτε εδώ) ζητά για μία ακόμη φορά τηντροποποίηση της προαναφερόμενης νομοθεσίας.
Λίγες ημέρες αργότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του bloko.gr, στο συνέδριο της ΠΟΑΞΊΑ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης των ένστολων κάνοντας λόγο ότι πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση.
Σημείωσε πάντως πως θα υπάρξει συνάντηση του κυρίου Τόσκα με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ μέσα στην εβδομάδα για να βρεθεί μία λύση, συμπληρώνοντας ότι δεν μιλάμε για δωρεάν μετακινήσεις, αλλά μόνο για μετακίνηση των ένστολων που εντέλλονται σε υπηρεσία.

Από την στιγμή αυτή και μετά είδαμε μία προσπάθεια συνδικαλιστικών παρατάξεων,ενώσεων- έπειτα από συναντήσεις τους με αρμόδιους φορείς - να προσπαθούν να μας καθησυχάσουν λέγοντάς μας ότι σύντομα θα βρεθεί λύση και ότι αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί τροπολογία που θα δίνει οριστική λύση
 Για αυτό τον λόγο η Π.Α.Σ.Α την 29/10/2017 ,προκειμένου οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, ανέβασε στην ιστοσελίδα της σχετική ανακοίνωση (δείτε εδώ).
Την Πέμπτη 16/11/2017 και ενώ οι μετακινήσεις στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας γίνονται μόνο με ηλεκτρονικές κάρτες ο  Αντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ και μέλος της ΠΑΣΑ ΦΩΤΗΣ Βασίλειος με άρθρο του που δημοσιεύτηκε  στην ιστοσελίδα μας  με τίτλο "Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Τι ισχύει για τους Αστυνομικούς"(δείτε εδώ) ενημερώνει τους συναδέλφους μας σχετικά με το τι προβλεπεται για τα Σ.Α. αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η επίδειξη της ταυτότητας στην είσοδο των σταθμών. 
  
 Ύστερα από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Κυβέρνηση τουλάχιστον έως σήμερα δεν φαίνεται να είναι διατιθέμενη να καταθέσει τροπολογία ώστε να δωθεί οριστική λύση προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγει την αντίστοιχη πίστωση στις δαπάνες του υπουργείου μας , υιοθετώντας ως προσωρινή λύση την είσοδό μας στα ΜΜΜ μέσω ειδικών εισόδων-εξόδων, που δημιουργήθηκαν για τους κατόχους των ετησίων καρτών και όσων άλλων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. 

Η Π.Α.Σ.Α. λέει ΟΧΙ στον εφησυχασμό, εκφράζει την ανησυχία της, για την προσπάθεια κάποιων συνδικαλιστών να μας καθησυχάσουν,ενώ πιστεύει ότι η μη εξεύρεση οριστικής λύσης πιθανον να συνδέεται με το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΑ .

                          ΟΧΙ στον εφησυχασμό - ΟΧΙ στην μη προσπάθεια!

                                          Η Συντονιστική Επιτροπή της Π.Α.Σ.Α.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis