Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:00 | 13/01/2015

 

Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων δημοσιογράφων της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τα αδικήματα που ζητά με μήνυσή του ο κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας Έδρας στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, τόσο ο διευθυντής της εφημερίδας Νικόλας Βουλέλης, όσο και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για τα αδικήματα της εξύβρισης και παραβίασης προσωπικών δεδομένων του προφυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Η υπόθεση αφορά κείμενο και βίντεο που δημοσιοποίησε η εφημερίδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο οποίο εμφανίζεται ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του υποστήριξε πως είναι σεβαστό και κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου, αλλά «ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη».

Κατά την εισαγγελική κρίση αποτελεί εξύβριση η φράση που περιέχεται στο επίδικο κείμενο, για τον μηνυτή ότι «χρήζει ειδικών επιστημόνων η συμπεριφορά του», όπως και η φράση «επιχειρεί αντιποίηση αρχής», αφού -κατά τον εισαγγελέα - δεν έχει καταδικαστεί για τέτοιο αδίκημα.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας ανέφερε πως το δημοσίευμα και οι επίμαχες φράσεις υπερβαίνουν το μέτρο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς «εμπεριέχουν καταφρόνηση».

Αναφερόμενος στη δεύτερη κατηγορία, ο εισαγγελέας είπε ότι το δημοσιοποιηθέν βίντεο συνιστά αρχείο το οποίο περιέχει ιδιωτικές στιγμές.

Ο εισαγγελικός λειτουργός δέχθηκε, επίσης, ότι το υλικό αναπαριστά ταινία και δεν μπορεί να αναχθεί στην έννοια της πολιτικής δραστηριότητας και επομένως, όπως είπε, έχει διαπραχθεί και η παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis