Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:00 | 10/03/2019

Kέντρο πρωτοφανούς ανομίας είναι τα Εξάρχεια όπου λόγω του «άβατου», παρουσιάζονται –αναλογικά με τον πληθυσμό τους- εξαπλάσια κρούσματα εγκληματικότητας από άλλες περιοχές της Αθήνας.

Επιπλέον εκεί έχουν «ορμητήρια» οι συμμορίες που λυμαίνονται τα κέντρο της πρωτεύουσας ενώ στην περιοχή μεταφέρονται κλεμμένα αυτοκίνητα από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

[custom:google-ads]

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν και από την πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και άλλων υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής που προχώρησαν στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε κλοπές-διαρρήξεις, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 138 άτομα (κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο αλλά και χώρες της Ασίας). Από αυτούς απολογήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 27 άτομα και προφυλακίσθηκαν οι 18. Πέραν των συλληφθέντων, στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 21 αλλοδαποί, ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης και αναζητούνται από τη ΕΛ.ΑΣ ακόμα 54 άτομα ως συνεργοί των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Με τον συνολικό αριθμό των κατηγορουμένων να ανέρχεται σε 213 άτομα.

Οι συλληφθέντες για την εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται σε περισσότερες από 320 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών – διαρρήξεων, όμως εκτιμάται ότι ο αριθμός των εγκληματικών ενεργειών στις οποίες προχωρούσαν (κυρίως διαρρήξεις ΙΧ , ληστείες με το τρικ της απασχόλησης των θυμάτων τους, με απειλές με μαχαίρια κλπ) είχαν ξεπεράσει τις 1000 τους τελευταίους μήνες. Ποσοστό 40-50% αυτών των εγκληματιών ενεργειών υπολογίζεται ότι είχαν σημειωθεί στα Εξάρχεια και οι υπόλοιπες στον Αγιο Παντελεήμονα, την Ομόνοια κλπ.

Σημειώνεται ότι στα Εξάρχεια με τους 35.000 κατοίκους, λόγω της απουσίας της Αστυνομίας, καταγράφονται κάθε μήνα περισσότερες από 100 κλοπές και διαρρήξεις. Και αυτό όταν σε περιοχές με 5-10 φορές παραπάνω πληθυσμό, όπως η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, η Καλλιθέα κ.λπ., σημειώνονται κατά πολύ λιγότερα αδικήματα.

Οπως διαπίστωσε η ΕΛ.ΑΣ (σχετική αποκάλυψη του «Βήματος» προ μερικών ημερών) μια από τις βάσεις της εγκληματικής οργάνωσης ήταν –σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές –κτίριο κατάληψης αντιεξουσιαστών στην οδό Αραχώβης.

Στον χώρο αυτό όπως και σε άλλα κρησφύγετα της σπείρας στα Εξάρχεια (στην οδό Μπουμπουλίνας) και αλλού αστυνομικοί βρήκαν μεγάλο αριθμό από κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια, ρολόγια, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει από σπίτια, γραφεία και σταθμευμένα Ι.Χ. Βρέθηκαν ακόμη διαρρηκτικά εργαλεία και πτυσσόμενα στιλέτα. Ακόμη διαπιστώθηκε περίπτωση όπου κλεμμένο ΙΧ από την Κηφισιά είχε μεταφερθεί στα Εξάρχεια, έξω από την εν λόγω κατάληψη.

[custom:google-ads]

Μέλη της οργάνωσης προχωρούσαν επίσης σε συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως ακατέργαστης κάνναβης) πέριξ των οδών Αραχώβης και Ζωοδόχου Πηγής. «Βάση» της συμμορίας των ληστών και των διαρρηκτών φαίνεται ότι ήταν και ξενώνας στη Κυψέλη.

Η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα ίχνη των μελών της συμμορίας και των κινήσεών τους προς τα Εξάρχεια (όπου η συνέχιση των ερευνών ήταν εξαιρετικά δυσχερής) από την παρακολούθηση 10-12 αλλοδαπών κλεπταποδόχων που κινούνταν στις οδούς Μενάνδρου-Σοφοκλέους. Οι εν λόγω αλλοδαποί συνεργαζόταν με άλλους 15-20 κλεπταποδόχους που έχουν μικρά καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ενώ οργανωτικός ρόλος στο σύστημα συγκέντρωσης και εκμετάλλευσης των κλοπιμαίων αποδίδεται σε δύο Αφγανούς ηλικίας 35 και 21 ετών .

Από τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, όπως πάνω από 350 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 300 κινητά τηλέφωνα, καθώς επίσης μαχαίρια, στιλέτα, διαρρηκτικά εργαλεία, το χρηματικό ποσό των 16.000 ευρώ και 60 συσκευασίες κάνναβης έτοιμες προς διάθεση στην παράνομη αγορά ναρκωτικών σε διάφορες «πιάτσες».

Λαμπρόπουλος Βασίλης

Πηγή:  tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis