Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 06/03/2018

Με πλήθος αντικρουόμενων απόψεων για την κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης, κατάθεση προτάσεων, ερωτήματα και ανάλυση στοιχείων για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση στην περιοχή, για την οποία ακούστηκαν από ριφιφί μέχρι επιθέσεις σε ανηλίκους ακόμη και…  απόπειρες απαγωγής παιδιών, πραγματοποιήθηκε χτες, 5 Μαρτίου 2018, η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών μετά από αίτημα της Ένωσης Επαγγελματιών – Εμπόρων Νεάπολης.

Αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η απόφαση για σύσταση Επιτροπής δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων του δήμου Νεάπολης – Συκεών, πρόταση του επικεφαλής της ΑΥΡΑ, Γιάννη Πανόπουλου, η οποία θα καταλήξει σε προτάσεις προς την Αστυνομία, ώστε να βρεθούν λύσεις στο θέμα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν επαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής, πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την εγκληματικότητα και το αίσθημα ανασφάλειας που βιώνουν, καθώς και οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, Χρ. Μπουλούμπασης και Θ. Τσακίρης από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, Αρ. Μίτζας από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, καθώς και δύο αστυνομικοί υπάλληλοι του Α.Τ. Συκεών.

[custom:google-ads]

Από ριφιφί μέχρι απόπειρες απαγωγής παιδιών

Στις τοποθετήσεις τους οι πολίτες και οι καταστηματάρχες αναφέρθηκαν σε αύξηση των περιστατικών διαρρήξεων σε σπίτια κι επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από μια ληστεία ή διάρρηξη μπορεί να οδηγηθούν, όπως είπαν, ακόμη και στο κλείσιμο, απαιτώντας άμεσα λύση και απευθύνοντας ερωτήματα για την κατάργηση του ΑΤ Νεάπολης τόσο προς το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη όσο και προς τους εκπροσώπους της Αστυνομίας.

Οι πολίτες αναφέρθηκαν σε οργανωμένες διαρρήξεις, κυρίως τις ώρες 2 έως 6 τα ξημερώματα κατά τις οποίες αφαιρούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων, ενώ μίλησαν και για δυο περιπτώσεις ριφιφί. Ακούστηκαν ακόμη και περιπτώσεις απόπειρας απαγωγής παιδιού στο Ρετζίκι και επιθέσεις σε ανηλίκους για απόσπαση συσκευής κινητού.

Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε ο Κ. Τουλής, εκπρόσωπος των Επαγγελματιών Νεάπολης, ζητώντας άμεση λύση. «Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος. Πείτε μας ποιο είναι το πιο υλοποιήσιμο σχέδιο», είπε ο κ. Τουλής.

«Πτωτική η εικόνα της εγκληματικότητας»

Από την πλευρά του o ταξίαρχος Θ. Τσακίρης σε αντιδιαστολή ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εικόνα της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι πτωτική, ενώ όσον αφορά την κατάργηση του ΑΤ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν κάνει το οίκημα την αστυνόμευση, αλλά η αστυνομική δύναμη».

«Μην παρασύρεστε από όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο»

Όσον αφορά στο περιστατικό απόπειρας απαγωγής ανηλίκου που αναφέρθηκε, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο περιστατικό και ζήτησαν από τον πολίτη που το ανέφερε να το καταγγείλει υπεύθυνα, ενώ συνέστησαν στους παρευρισκόμενους να μην καταβάλλονται από το φόβο και να μην παρασύρονται από όσα ακούν γύρω τους ή διαβάζουν στο διαδίκτυο.

«Αυξήσαμε την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί συνολικά και με συνεργασία. Η αστυνομία είναι ένα μέρος της λύσης», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, υποσχόμενος ότι θα προωθήσει στην ηγεσία όλες τις πληροφορίες που άκουσε.

Τα στοιχεία της αστυνόμευσης

Απάντηση στην επιμονή των πολιτών αλλά και των μελών του δημοτικού συμβουλίου για τα στοιχεία της Αστυνόμευσης στην περιοχή έδωσε ο Χρ. Μπουλούμπασης. «Αυτήν τη στιγμή στη Νεάπολη υπάρχει μια οργανική δύναμη 60 αστυνομικών, από τους οποίους η πραγματική δύναμη είναι 45 άτομα, μεταξύ των οποίων και 15 διοικητικοί. Ένα περιπολικό έχει την ευθύνη της περιοχής μαζί με τους Αμπελόκηπους, επίσης ένα περιπολικό είναι μόνο για την περιοχή της Νεάπολης το πρωί και ένα το μεσημέρι, δύο ομάδες ΔΙΑΣ περιπολούν, ένα όχημα της ομάδας πρόληψης καταστολής της εγκληματικότητας, καθώς και μια έξτρα περιπολία», ανέφερε ο κ. Μπουλούμπασης.

Σ. Δανιηλίδης: «Κι εγώ θύμα της εγκληματικότητας»

«Κι εγώ έπεσα θύμα διάρρηξης κι ο αδελφός μου και εμπρηστικό μηχανισμό βάλανε έξω από το σπίτι μου», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας από τους εκπροσώπους της Αστυνομίας να αυξηθεί η αστυνόμευση και να μην μετατίθενται οι αστυνομικοί στο Γραφείο Πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ. «Πάνω από 30-35 αστυνομικοί αποσπάστηκαν στο Γραφείο πρωθυπουργού», είπε ο κ. Δανιηλίδης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Αστυνομίας, ζητώντας αύξηση της αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.

ΑΥΡΑ: «Ευθύνες και του δήμου και της Αστυνομίας»

Ως ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί συμβολή και συνεργασία όλων των πλευρών παρουσίασε ο επικεφαλής της ΑΥΡΑ, Γ. Πανόπουλος, το ζήτημα της εγκληματικότητας, προτείνοντας τη δημιουργία μιας Επιτροπής με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που θα συνεργαστούν στην κατεύθυνση κατάθεσης προτάσεων προς την Αστυνομία και την εξεύρεση λύσεων.

Μάλιστα κατηγόρησε το δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι στο πρόβλημα οι ευθύνες βαρύνουν και το δήμο. «Ακόμη και όταν το 2015 δόθηκε η δυνατότητα για επανασύνθεση της Δημοτικής Αστυνομίας, στο δήμο επέστρεψαν μόλις 6 δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι, αντί να αποτελέσουν τη μήτρα ανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίας», είπε ο κ. Πανόπουλος.

Γρ. Χατζησάββας: «Ο δήμος να παράσχει κτιριακή υποδομή»

«Αν θέλει ο δήμος να βοηθήσει πρέπει να παράσχει κτίριο για να φιλοξενηθεί το αστυνομικό τμήμα στην περιοχή», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζησάββας, από την «Αλληλεγγύη Πολιτών», συμπληρώνοντας: «Ο δήμαρχος ευθύνεται για τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων. Άλλοι δήμοι συνεργάστηκαν με την Αστυνομία, πρόσφεραν υποδομές και υπηρεσίες και απέφυγαν μια τέτοια εξέλιξη».

Πηγή: dailythess.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis