Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 21/08/2019

Το όνομα του Κυριάκου Παπαδόπουλου, του εμβληματικού αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος που διέσωσε χιλιάδες ζωές προσφύγων στο Αιγαίο στη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και το 2016, θα κοσμεί στο εξής μέρος της προβλήτας του λιμανιού της Μυτιλήνης. Η τελετή ονοματοδοσίας θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, 30 Αυγούστου, στην προκυμαία του επιβατικού λιμένα, και θα συνοδευτεί από την τοποθέτηση μιας πινακίδας, εκεί όπου συχνά έδενε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος το περιπολικό σκάφος ΠΛΣ 602, στο οποίο ήταν κυβερνήτης, και αποβίβαζε με ασφάλεια τους πρόσφυγες που διέσωζε στη θάλασσα.

[custom:google-ads]

Ο υποπλοίαρχος που με την ανθρωπιστική του δράση έγινε συνώνυμο της αλληλεγγύης και σύμβολο των αγώνων δεκάδων άλλων στελεχών του Λιμενικού Σώματος στη διάρκεια του προσφυγικού δράματος, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2018, προδομένος από την καρδιά του, σε ηλικία 44 ετών, αφήνοντας πίσω σύζυγο και δύο κόρες. Ο εκλιπών είχε τιμηθεί για τη δράση του από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ έφτασε μέχρι το κόκκινο χαλί των Οσκαρ, με το ντοκιμαντέρ «4,1miles» της Δάφνης Ματζιαράκη που είχε «πρωταγωνιστή» τον ίδιο.

Τον Οκτώβριο του 2015, όταν οι προσφυγικές βάρκες έφταναν κατά εκατοντάδες καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν που επισκέφθηκε το νησί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ρώτησε τον κυβερνήτη του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος πόσους ανθρώπους έχει διασώσει. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος του απάντησε «πέντε χιλιάδες». Μην έχοντας ακούσει τη λέξη «χιλιάδες», ο κ.Φάιμαν σχολίασε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Όταν του ξαναείπαν τον πραγματικό αριθμό, απάντησε έκπληκτος «είστε πραγματικός ήρωας».

o_kyriakos_papadopoylos3.jpg

Η μετονομασία μέρους της προβλήτας του λιμανιού της Μυτιλήνης αποφασίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με Κοινή Υπουργική Απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και του τότε αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, έπειτα από πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, αυτό θα γίνει «σε ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα υποπλοίαρχο και αναγνώρισης στο πολύτιμο έργο που επιτέλεσε καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης των ετών 2015-2016».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis