Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:05 | 29/12/2014

 

Ως "ύστατη" προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχολιάζει ο ξένος τύπος την σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πιθανότητα μη εκλογής σχεδόν να προεξοφλείται.

Financial Times: Να προετοιμαζόμαστε για μη εξυπηρετικό αποτέλεσμα

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματός του για την προεδρία, στην τελική ψηφοφορία της Δευτέρας, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες χωρίς λόγο, εάν προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Παρά τη φρενήρη ψηφοθηρία κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου σε βουλευτές που θεωρούνται ανοιχτοί στην έκκληση Σαμαρά για συναίνεση, οι αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας αμφιβάλουν ότι ο κ. Δήμας μπορεί να προσελκύσει περισσότερες από 175 ψήφους. "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μη εξυπηρετικό αποτέλεσμα τη Δευτέρα" δήλωσε ένας αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας.

Wall Street Journal: Μπαλαντέρ ο Πάνος Καμμένος

"Τις τελευταίες ημέρες η στήριξη προς τον υποψήφιο της κυβέρνησης, πρώην Επίτροπο Σταύρο Δήμα έχει αυξηθεί" σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα, αλλά προσθέτει πως η δυναμική δεν είναι αρκετή και πως για να επιτευχθεί το ελάχιστο των ψήφων που απαιτούνται η κυβέρνηση βασίζεται σε μια "χούφτα αποστάτες" από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

"Αυτό σημαίνει ότι ο Πάνος Καμμένος, ο 49χρονος ηγέτης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μπορεί να είναι ο μπαλαντέρ στο πολιτικό μέλλον στην Ελλάδα" τονίζει η Wall Street Journal.

Bloomberg: Η ύστατη προσπάθεια του Σαμαρά

Αφού έχασε τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο κ. Σαμαράς ικέτευσε τους βουλευτές να μην διαταράξουν τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές και προσέφερε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στα τέλη του 2015. Αν δεν καταφέρει να προσελκύσει αρκετές ψήφους της αντιπολίτευσης για την υποψηφιότητα Δήμα και αυτή τη φορά, τότε το Σύνταγμα διατάσσει διάλυση της βουλής και διεξαγωγή εκλογών.

"Η τελευταία πρωτοβουλία του Σαμαρά στηρίζεται στην εκτίμηση – που βασίζεται σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο" δηλώνει ο Θεόδωρος Κουλουμπής, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

"Υπάρχουν εφικτές αισιόδοξες προοπτικές για την εκλογή προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία" δήλωσε στο πρακτορείο ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνοντας πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι δεν ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα όπως και βουλευτές άλλων κομμάτων \

"θα συνειδητοποιήσουν την κρίσιμη φύση της επιλογής και τελικά θα ψηφίσουν πρόεδρο για χάρη του εθνικού συμφέροντος"

Independent: Κίνδυνος νέας πολιτικής αστάθειας

Σε δημοσίευμα με τίτλο "Υψηλό το διακύβευμα καθώς η Ελλάδα ψάχνει έναν ηγέτη", η βρετανική εφημερίδα αναφέρει: "Οι πολιτικοί της Ελλάδας προχωρούν στην τελευταία αποφασιστική ψηφοφορία για νέο πρόεδρο, γνωρίζοντας πως εάν δεν καταφέρουν να εκλέξουν κάποιον τότε η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές και σε μία νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Der Tagesspiegel: Η οργή και η απογοήτευση θα φανεί στις κάλπες

"Ελλάδα: Εκλογή προέδρου ή πρόωρες εκλογές" επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Der Tagesspiegel, στο οποίο επισημαίνεται:

"Η οργή και απογοήτευση πολλών δεν αποκλείεται να βρει βαλβίδα εκτόνωσης στις κάλπες. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος τη Δευτέρα η χώρα οδεύει σε εκλογές κατά πάσα πιθανότητα την 1η Φεβρουαρίου. Πιθανός νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, προτίθεται να τερματίσει τα μέτρα λιτότητας, να καταγγείλει τις συμβάσεις με την ΕΕ και να αυξήσει μισθούς και συντάξεις.

Υπόσχεται κοινωνικές παροχές και θέσεις εργασίας στο δημόσιο. Οι δεσμεύσεις ικανοποιούν πολλούς Έλληνες που έχουν ταλαιπωρηθεί από την κρίση. Όμως μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποκαλύψει πως θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα 'δώρα'. Οι επικριτές του φοβούνται μήπως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την κρίση και οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ".

Reuters: Πιέσεις στο ευρώ με το βλέμμα στην ΑΘήνα

Κοντά σε χαμηλό 28 μηνών υποχωρεί το ευρώ καθώς υπάρχει έντονη νευρικότητα για την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Εάν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας τότε το ευρώ μπορεί να ανακάμψει λόγω της ανακούφισης που θα υπάρξει επειδή η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, εξηγεί ο Μασαφούμι Γιαμαμότι, της Praevidentia Strategy και συμπληρώνει:

"Εάν όμως, δεν εξασφαλιστούν οι 180 ψήφοι, τότε το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει στα $1,21 καθώς η αγορά θα σταθμίζει τον κίνδυνο που δημιουργείται εάν αναλάβει την εξουσία ο Σύριζα, ο οποίος αντιτίθεται στη δημοσιονομική αναδιάρθρωση.

http://www.news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis