Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 08/01/2015

Την συνεχή παραγωγή του εγχωρίως σχεδιασθέντος ''εθνικού τυφεκίου''  πεζικού MPT-76, αύξηση σε 11 από 6 αρχικά παραγγελθέντων μεταφορικών ελικοπτέρων βαρέος φορτίου CHINOOK CH-47F και ''γκάζια'' για την ανάπτυξη ''εθνικού πολεμικού αεροσκάφους''', αποφάσισε μεταξύ άλλων η τουρκική κυβέρνηση μαζί με την παραγγελία ακόμη 4 αεροσκαφών F-35 και την παράταση των συνομιλιών για τα αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς για τα οποία ήδη έγραψε το OnAlert.gr.

Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας που συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε τα εξής για τις αποφάσεις που ελήφθησαν;

I. Αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά στο σχέδιο του συστήματος εκτόξευσης δορυφόρων και αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών με επιτάχυνση.

II. Δόθηκαν πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο αμυντικού συστήματος αέρος και πυραύλων μακρού βεληνεκούς, που πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο
Αμυντικής Βιομηχανίας και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

III. Συζητήθηκαν διάφορα σχέδια, των οποίων ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας:

1. Αποφασίστηκε το πέρασμα του προκαταρκτικού σχεδίου στο πλαίσιο της ανάπτυξης του σχεδίου για την κατασκευή Εθνικού Πολεμικού Αεροσκάφους.

2. Αποφασίστηκε η εξασφάλιση, επί προσθέτως, τεσσάρων ακόμα αεροσκαφών στην παραγγελία των δύο αεροσκαφών, που είχε δοθεί προηγούμενα για τα αεροσκάφη F-35 νέας γενιάς, για τα οποία σχεδιάζεται να εξασφαλιστούν συνολικά 100 αεροσκάφη.

3. Αποφασίστηκε η ανάπτυξη των ικανοτήτων επικοινωνίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
.
4. Αποφασίστηκε η συνεχής παραγωγή στο σχέδιο κατασκευής εθνικών τυφεκίων του πεζικού (MPT-76).

5. Αποφασίστηκε να εξασφαλιστούν και πέντε ακόμα ελικόπτερα CH-47F-CHINOOK επί προσθέτως στα έξι ελικόπτερα βαρέος φορτίου, που αποφασίστηκε νωρίτερα να αγοραστούν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή - καταλήγει η ανακοίνωση - έδωσε αρμοδιότητα στο Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας για την εξασφάλιση των επιπρόσθετων αναγκών στο πλαίσιο των σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Όπως ανέφερε ήδη το Οναλερτ  ο Τούρκος Πρωθυπουργός  Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει επιπλέον τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, τα οποία προστίθενται στα δύο που έχει ήδη παραγγείλει.Το συνολικό κόστος του συμβολαίου υπολογίζεται σε 16 δισεκ. δολάρια.

Το πρόγραμμα του αεροπλάνου F-35, στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία μαζί με άλλες οκτώ χώρες και τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει καθυστερήσεις και υπερβολικά κόστη που το έχουν καταστήσει το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πενταγώνου.

Τα παζάρια για τα αντιαεροπορικά

Επίσης  ο κ Νταβούτογλου  ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την αγορά πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ένα συμβόλαιο το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ.Η Άγκυρα είχε αρχικά προκρίνει για την αγορά αυτή την κινεζική επιχείρηση China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC), μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων επειδή παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και τη Συρία.
Λόγω των επικρίσεων από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας,την γαλλο-ιταλική Eurosam, την αμερικανική Raytheon κατασκεύαστρια  των  Πάτριοτ και πιθανώς την  Ρωσία για μια έκδοση των S-300. 
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε την Κινα ως μοχλό για να πιέσει τις άλλες εταιρίες- και κυρίως τις ΗΠΑ. Σε αυτό την διευκόλυνε και το ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει Πάτριοτ στα σύνορά της και έτσι η Άγκυρα δεν βιάζεται για αγορά...

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis