Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:43 | 15/10/2015

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα μία παύση στην αποχώρηση των περίπου 10.000 αμερικανών στρατιωτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ρόλος τους δεν είναι πλέον μάχιμος.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Ομπάμα αποφάσισε να διατηρήσει τους περίπου 9.800 στρατιώτες που βρίσκονται επί τόπου "για το μεγαλύτερο μέρος" του έτους 2016.

Για μετά το 2016, ο αμερικανός πρόεδρος προβλέπει την παραμονή περίπου 5.500 στρατιωτών σε ορισμένες βάσεις, περιλαμβανομένης της Μπαγκράμ και της Τζαλαλαμπάντ στα ανατολικά και της Κανταχάρ στα νότια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
"Η ανακοίνωση αυτή δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο το γεγονός πως η μάχιμη αποστολή μας στο Αφγανιστάν έχει τερματιστεί", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πολλές πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν, όπως στην Κουντούζ (βόρειο Αφγανιστάν), έχουν δείξει πως οι αφγανικές δυνάμεις δεν καταφέρνουν πάντα να διατηρήσουν μόνες τους τα εδάφη που ελέγχουν, παρά τα περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δαπανήσει η Ουάσινγκτον εδώ και 14 χρόνια για να τις εξοπλίσει και να τις εκπαιδεύσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ, διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τάχθηκε υπέρ μια αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Τον Μάρτιο ο Ομπάμα είχε ήδη ανακοινώσει την επιβράδυνση του ρυθμού αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών.

Η τεράστια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες τερματίστηκε επίσημα στα τέλη του 2014. Οι περίπου 10.000 αμερικανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν επικεντρώνονται σήμερα στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.300 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, περισσότεροι από 22.000 έχουν τραυματιστεί και ο λογαριασμός πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis