Εν συντομία, αυτή η κόκκινη επικάλυψη που βλέπετε στο πίσω μέρος αυτών των πυρομαχικών είναι στεγανωτικό. Αλλά γιατί μερικά πυρομαχικά έχουν και άλλα όχι;
Κατά την διαδικασία της ενσωμάτωσης του καψυλλίου στον κάλυκα, η εφαρμογή συνήθως είναι αρκετά ασφαλής ώστε να προστατεύει κατά το μεγαλύτερο μέρος από υγρασία, σκόνη και σκουριά λόγω διάβρωσης σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος. Αλλά εάν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες, όπως συχνά είναι σε συνθήκες πεδίων μάχης, μέρος της υγρασίας μπορεί να εισχωρήσει στην πυρίτιδα καταστρέφοντας την.
[custom:google-ads]
Εκεί, λοιπόν, έρχεται να δώσει τη λύση το στεγανωτικό αστάρι. Η στεγανοποιητική αυτή στρώση είναι συνήθως μια ένωση που μοιάζει με βερνίκι και εφαρμόζεται πάνω από το καψύλλιο για να προσφέρει υδατοστεγή σφράγιση και να κάνει το φυσίγγιο σχεδόν αδιαπέραστο στα στοιχεία.
Όπως είναι αναμενόμενο οι στρατιωτικοί πελάτες της βιομηχανίας πυρομαχικών συχνά περιλαμβάνουν την στεγανοποίηση αυτή στις προδιαγραφές τους (παρεμπιπτόντως οι σφαίρες της φωτογραφίες φέρουν την στάμπα του ΝΑΤΟ οπότε αμφότερες έχουν κατασκευαστεί με τις σχετικές προδιαγραφές)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο πρώτος πραγματικός ταχυγεμιστήρας για πιστόλι - Διατίθεται και στην ελληνική αγορά
Πώς όμως σφαίρες που έχουν τέτοιες προδιαγραφές μπορεί να φθάσουν στα χέρια σας; Αυτό πιθανότατα θα είναι αποτέλεσμα της απεμπλοκής των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή.
Όταν οι πόλεμοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν ξέσπασαν, το ΝΑΤΟ άρχισε να παραγγέλλει μαζικές ποσότητες πυρομαχικών. Σε απάντηση, οι μεγάλοι κατασκευαστές αύξησαν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση και κατασκεύασαν τις νέες παρτίδες σύμφωνα με τις στρατιωτικές προδιαγραφές (σφραγισμένα καψύλλια κ.λπ.). Με τη σταδιακή απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ, ορισμένοι κατασκευαστές έμειναν με αδιάθετο εμπόρευμα, το οποίο αποφάσισαν να ενσωματώσουν τα αποθέματα αυτά στα εμπορικά προϊόντα τους.
Τώρα ξέρεις.