Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:29 | 06/12/2014

Το 2014 ήταν για τα πληρώματα του λιμενικού μια από τις πιο δύσκολες. Από όλες τις απόψεις. Με μισθούς κομμένους και τις περιπολίες να είναι συνεχείς, όλο το 24ωρο, στα όρια της αντοχής ( εάν δεν ξεπεράστηκαν, κιόλας)  ανθρώπων και σκαφών. Τα περιστατικά το ένα μετά το άλλο...δυο και τρία την ημέρα για κάθε σκάφος στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. 10. 457 ανθρώπους έσωσαν τα πληρώματα των πλωτών

που χρειάστηκε να επέμβουν σε 366 περιπτώσεις που κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Η βράβευση από τον Υπουργό Ναυτιλίας, εκτός όλων των άλλων προσώπων, των δύο κυβερνητών,  του ΠΛΣ 604 της Σάμου Ανθυποπλοίαρχου Αντώνη Καρακοντή και του Κυβερνήτη του ΠΑΘ 060 Υποπλοίαρχου Αντώνη Μανούσου, και των πληρωμάτων τους αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας στο έργο που επιτελούν νυχθημερόν τα πλωτά του Λιμενικού σε ολόκληρη τη χώρα.       

Η ηθική ανταμοιβή σε αυτές τις εποχές αν μη τι άλλο δίνει κουράγιο και δύναμη.

Το σκάφος 604 της Σάμου, ήταν αυτό που μέσα στο 2014 και ως τώρα έκανε τις περισσότερες διασώσεις μεταναστών. 1322 ανθρώπους διέσωσε το πλήρωμά του σε 39 επιχειρήσεις. Ο κυβερνήτης του ΠΛΣ 604, Αντώνης Καρακοντής, με σεμνότητα περιέγραψε το ρόλο του λιμενικού στη δύσκολη συγκυρία που ζει το Αιγαίο. Στις δηλώσεις του μετά τη βράβευση στο Υπουργείο Ναυτιλίας, είπε:

"Εμείς κάνουμε το καθήκον μας να διασώζουμε την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα όταν είναι απαραίτητο να επεμβαίνουμε άμεσα ώστε να μην κινδύνεύσει κανένας. Καθημερινά οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Η στιγμή που με συγκλόνισε είναι όταν έγινε η διάσωση ενός βρέφους από τη θάλασσα, μπορεί να ήταν και ημερών. Εκεί έπρεπε να κρατηθούμε ψύχραιμοι, να κάνουμε τη διάσωση και να ελέγξουμε, όσο μας το επιτρέπουν οι γνώσεις μας, αν υπήρχε κάποιος κίνδυνος για το βρέφος. Ηταν χειμώνας, η θερμοκρασία της θάλασσας πολύ χαμηλή και υπήρχε κίνδυνος να χάσει τη ζωή του. Είχε βουλιάξει η βάρκα και κατευθείαν όλος ο κόσμος που επέβαινε βρέθηκε στη θάλασσα."  

Και συνέχισε ο κυβερνήτης του ΠΛΣ 604:

"Εμείς κάθε φορά κάνουμε το καθήκον μας. Αυτό που ορκιστήκαμε στην πατρίδα και για τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Το νησί είχε και παλιότερα παρόμοια περιστατικά κι πιστεύω ότι θα συνεχίσει. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, ώστε να μην κινδυνέψει καμιά ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα."

Ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 060, υποπλοίαρχος Λ.Σ, Αντώνης Μανούσος περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εκείνος και το πληρωμά του στην μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των 594 μεταναστών του πλοίου BARIS ανοιχτά της Ιεράπετρας. Οπως είπε: " Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Προσπαθήσαμε να κάνουμε καθέλκυση του φουσκωτού μας  που μετέφερε τους άνδρες της ΜΥΑ με καιρό άνω των 6 μποφόρ, σε πρώτη φάση νύχτα. Ομως μπορεί να κινδύνευαν οπότε η προσπάθεια επαναλήφθηκε το πρωί"

Ο υπουργός Ναυτλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βράβευσε, επίσης, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο ΠΝ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Υποπτέραρχο ΠΑ Γεώργιο Παρασχόπουλο, την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα , Κατερίνα Κεχαγιόγλου, καθώς καιτον Γενικό Διευθυντή της AnangelMaritimeServices, Ιωάννη Πλατσιδάκη για την πολύτιμη συμβολή τους στη διάσωση των 594 παράνομων μεταναστών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Τιμητικό έπαινο από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη παρέλαβαν ακόμη, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., και ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε: "Θέλω να δηλώσω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου θα βρίσκεται δίπλα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία δίνουνε καθημερινά αυτή τη δύσκολη μάχη, με όποιο τρόπο μπορούμε μέσα σε αυτή την στενή οικονομικά περίοδο για τον τόπο. Ένα θέλω να ξέρετε, ότι μας κάνετε περήφανους και οφείλουμε τη μέγιστη ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό σας. Σας ευχαριστούμε πολύ».

Δώρα Βογιατζάκη

Πηγή:bloko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis