Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:52 | 12/04/2019

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της 4ης Ευρείας Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης Αστυνομικών Γυναικών, με θέμα «η Ρατσιστική Συμπεριφορά της Ελληνικής Πολιτείας στην Ελληνίδα Αστυνομικό», που διοργάνωσε η Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

[custom:google-ads]

«Σας καλωσορίζω όλους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θέλω να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του –ένστολου- Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που υπάρχει γυναικεία πολιτική ηγεσία στο τιμόνι. Δίνει και αυτό έναν τόνο ξέρετε, όχι το φύλο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά το γεγονός ότι αλλάζουμε νοοτροπία, αυτό έχει σημασία. Αυτό από μόνο του δίνει έναν υψηλό συμβολισμό, υπό την έννοια ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί και δεν θα πρέπει να υπάρχουν και ταμπού. Θέλω να πω στους αγαπητούς δημοσιογράφους, οι οποίοι γράφουν, καταγράφουν, αναλύουν και μας παρακολουθούν, ότι μερικές φορές στην κριτική που θέλουν να ασκήσουν-όχι στην ουσία και το περιεχόμενο της πολιτικής μας, αλλά στην κριτική που θέλουν να ασκήσουν έτσι κι αλλιώς- χρησιμοποιούν το φύλο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να πουν παραδείγματος χάριν «έλα τώρα τί ξέρουν αυτές στο τιμόνι του υπουργείου».

Αυτό λοιπόν, είναι ένα δείγμα ότι δεν έχουμε ακόμη ωριμάσει έτσι όπως θα επιθυμούσαμε σε τέτοιου είδους ζητήματα και δεν έχουμε αντιληφθεί ότι το φύλο σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασης και την προσωπικότητα των πολιτικών. Πρέπει να σας πω, ότι το ένστολο γυναικείο προσωπικό καταγράφει πρωτιές. Εννοώ ότι είναι αποδεδειγμένο το πόσο ικανές είναι και πόσα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης -σε αυτό το υπουργείο είναι καθημερινή η μάχη με όλα τα ζητήματα της κοινωνίας- στην προσπάθεια να εξισορροπήσουν δικαιώματα και προστασία του πολίτη, ασφάλεια της χώρας εσωτερική και εθνική.

Οι γυναίκες αστυνομικοί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και είναι και σε κρίσιμες διευθύνσεις, αποδεικνύοντας ότι στους ρόλους τους ανταποκρίνονται με υπευθυνότητα παρά τις αντιξοότητες και πρέπει να σας πω ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει επίσης έναν τόνο. Διότι στην πολιτική, όπως έλεγε και ο Μιτεράν, πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψιν τους συμβολισμούς. Και εμείς οι πολιτικοί μιλάμε με συμβολισμούς. Είναι το υπουργείο που δίνει τον τόνο, η γυναίκα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, ουσιαστικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά και άρα αμβλύνει αν θέλετε και κατεβάζει τον μέσο όρο της έμφυλης διάκρισης σε βάρος των γυναικών, η οποία είναι υπαρκτή ακόμη στον 21ο αιώνα και στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, θέλω να πω το εξής. Συστήσαμε την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωρίζοντας τι σημαίνει να υπάρχει ένα εν κρυπτώ κινούμενο έγκλημα, όπως είναι αυτό και με πλήρη επίγνωση ότι πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα στελέχη του, οι ένστολες και οι ένστολοι, να είναι απολύτως εκπαιδευμένα, εξοικειωμένα, ενημερωμένα, ευαισθητοποιημένα και κυρίως στην υπηρεσία του πολίτη. Είμαστε δίπλα στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και το αποδεικνύουμε έμπρακτα με τη σύσταση αρμόδιας διεύθυνσης και αυτό γίνεται για πρώτη φορά και γίνεται γιατί πραγματικά έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει να παίζεις τον ρόλο, τον πρώτο και ουσιαστικό της υποδοχής ενός θύματος ενδοοικογενειακής βίας. Μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία και έναν οδικό χάρτη, αυτή η Διεύθυνση, θα δώσει και δίνει ήδη τα πρώτα απτά δείγματα μέσα από μια οργανωμένη υπηρεσία, η οποία περιέχει τα πάντα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση, στην καθοδήγηση, στην ψυχολογική, επίσης, στήριξη οικογένειας-θύματος.

Συμπεραίνοντας, λοιπόν, θέλω να πω ότι οι Ελληνίδες αστυνομικοί δίνουν τον τόνο ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση λόγω φύλου, γιατί καθημερινά είναι αντιμέτωπες με το έγκλημα, την παραβατικότητα -μικρή, μεσαία και μεγάλη- με μια σειρά από ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν με υπηρεσιακή επάρκεια, εξοπλισμένες με ειδική εκπαίδευση. Δίνουν τον τόνο ότι το φύλο τους δεν τις εμποδίζει να τα διεκπεραιώσουν με αποτελεσματικότητα. Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανες για εσάς, είμαστε στη διάθεσή σας για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν.

Θέλω να πω και για τους υποψηφίους για την αυτοδιοίκηση που έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας να κάνετε προτάσεις και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες για τα ζητήματα της Ασφάλειας. Ένα πράγμα μόνο θέλω να σας πω, ότι το θέμα της ασφάλειας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ακούω ορισμένους υποψηφίους Δημάρχους, οι οποίοι στην αγωνία της εκλογικής αναμέτρησης κάνουν κάποιες προτάσεις οι οποίες ξεπερνούν τα όρια και σε καμία περίπτωση δεν είναι πρακτικά υλοποιήσιμες. Ασκούν μια κριτική, η οποία ξεπερνά και το μέτρο. Είναι δικαίωμά τους να το κάνουν, αλλά και μένα είναι υποχρέωσή μου να το αναδείξω και βέβαια θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Ασφάλεια είναι υπόθεση της οργανωμένης πολιτείας. Από εκεί και πέρα η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνδράμει και να βοηθήσει, με τη δική της οργάνωση. Η δημοτική αστυνομία θα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ορίζει και όχι άλλες ανάγκες, έτσι ώστε να πατάξουμε το παρεμπόριο, να έχουμε την πόλη μας οργανωμένη. Επειδή ακούμε διάφορα πράγματα παράδοξα και περίεργα. Εμείς είμαστε εδώ στη διάθεσή σας, αρκεί να ξέρετε ότι το επιχειρησιακό κομμάτι είναι ζήτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis